Alocatiile copiilor se vor dubla. Dar cand?

Legea care dubleaza alocatia de stat a copiilor, la care si-a adus contributia si deputatul PSD de Barlad, Adrian Solomon, printr-un amendament depus si votat in decembrie de Camera Deputatilor, a fost promulgata de seful Statului. Din pacate pentru copii, din lipsa de fonduri, Guvernul liberal intentioneaza sa o aplice cel mai devreme in iulie

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat marti, 14 ianuarie, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea si completarea Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, precum si pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Proiectul de lege initiat la inceputul anului trecut prevedea doar majorarea sumelor primite lunar de copii, insa deputatul PSD de Barlad, Adrian Solomon, care este si presedintele Comisiei pentru munca si protectie sociala, a depus in decembrie un amendament cu privire la dublarea alocatiei. Iar pe 18 decembrie, proiectul de act normativ a fost votat in Camera Deputatilor, camera decizionala, urmatorul pas fiind prmulgarea de catre presedinte. Lucru care s-a intamplat in aceasta saptamana.
Prin promulgarea legii privind alocatia de stat pentru copii, presedintele Iohannis a demonstrat ca intelege rolul Parlamentului in ceea ce priveste legiferarea chiar in materie bugetara. Desi Guvernul, prin vocea premierului Orban precum si a mai multor ministri, a facut tot ceea ce s-a putut la nivel comunicational de a se opune maririi cuantumului alocatiei, mai exact dublarii acestuia, in urma amendamentului depus de mine si sustinut de toti colegii PSD dar si de un numar foarte mare de la celelalte grupuri parlamentare, iata ca de la 1 februarie 2020 alocatiile vor fi de 300 lei pentru copiii intre 2-18 ani si de 600 lei pentru copiii intre 0-2 ani, precum si pentru copiii cu handicap intre 0-18 ani. Orice actiune contrara prevederilor acestui act normativ realizata de Guvernul Orban de acum incolo (prorogare, abrogare, modificare) va fi o actiune indreptata impotriva copiilor nostri si a viitorului tarii noastre. E momentul sa punem copiii si educatia lor, fericirea si nivelul lor de trai pe primul loc!, a declarat deputatul Adrian Solomon.

Cand va intra in vigoare legea?

Urmeaza ca nou promulgata lege sa fie publicata in Monitorul Oficial, insa nu se stie daca se va aplica de la 1 februarie sau dupa alte cateva luni. Si asta pentru ca guvernantii liberali au declarat ca bugetul de stat nu dispune de fonduri suficiente care sa acopere majorarile salariale si ale pensiilor, precum si dublarea alocatiei pentru copii. Premierul Ludovic Orban a anuntat inca de vineri, 10 ianuarie, dupa discutiile avute cu presedintele Klaus Iohannis, ca intrarea in vigoare a legii ce prevede dublarea alocatiilor pentru copii va fi probabil prorogat.
Pozitia presedintelui este fireasca. A spus ca intentia domniei sale este acea de a promulga legea. Noi suntem pusi intr-o situatie in care, si daca am vrea, nu am putea majora alocatiile. Cel mai probabil, solutia pe care vom merge este de a proroga termenul de intrare in vigoare a legii pana cand vom avea posibilitatea de a asigura resurse financiare in bugetul de stat, iar aici stiti foarte bine ca nu se poate face lucrul acesta decat la rectificarea bugetara, care nu se poate face decat dupa data de 1 iulie, a declarat premierul Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.