Vin banii pentru alegeri!

0
937

• Incepand de astazi, primariile fac plata indemnizatiilor membrii comisiilor sectiilor de votare care au participat la unul sau ambele tururi de scrutin ale alegerilor prezidentiale de luna trecuta. Avand aproape cea mai mica prezenta la vot la nivel national si fara a pune la socoteala cheltuielile primariilor pentru infiintarea si functionarea sectiilor de votare ori lefurile angajatilor din structurile MAI care au avut drept sarcina paza sectiilor de votare sau asigurarea linistii si ordinii publice, doar decontul la aceste alegeri insumeaza peste 20 de lei pentru fiecare alegator vasluian prezent la urne!

In ciuda prezentei la urne de 35,48% in primul tur, cea mai mica la nivel national, respectiv 37,53%, antepenultima, la cel de-al doilea tur de scrutin, costurile alegerilor prezidentiale de luna trecuta s-au situat in schimb la media intregii tari, tinand cont de numarul de sectii de votare deschise la nivelul judetului Vaslui si de numarul de persoane implicate in acest proces. Practic, din totalul celor 417.887 alegatori aflati pe listele electorale permanente, in turul I s-au prezentat la vot doar 132.571, iar in turul al II-lea, 140.160 de vasluieni, cu tot cu cei circa 14.000 de alegatori care au votat pe listele suplimentare la fiecare tur de scrutin.

Pentru asigurarea bunei desfasurari a acestor alegeri, au fost implicate, cu tot cu efectivele MAI care au avut drept sarcina paza sectiilor de votare ori asigurarea linistii si ordinii publice in perioada alegerilor, peste 6.500 de persoane, intre care 5.692 ca membri ai comisiilor sectiilor de votare la unul sau ambele tururi de scrutin. Acestia din urma, conform legii, au dreptul la o indemnizatie, care se ridica, in cazul presedintelui, loctiitorului si al operatorului de date din cadrul sectiilor, la 1.388 lei net, pentru ambele tururi, si respectiv 740 lei/persoana, in cazul membrilor comisiilor sectiilor de votare. Seme deloc mici, pentru activitatea prestata timp de 5 zile, la primul tur, si 3 zile, la al doilea tur de scrutin. Trebuie spus ca indemnizatia este aceeasi pentru fiecare dintre cei implicati, indiferent de prezenta inregistrata la sectia respectiva, chiar daca, de exemplu, la Valea Targului, comuna Puscasi, prezenta la vot a fost de 101,61%, cea mai mare din judet, iar la Sectia 10 din municipiul Vaslui s-a prezentat un singur votant dintre cele 1.954 de persoane pe listele permanente, si doar jumatate din membrii comisiei de votare au votat acolo pe listele permanante!

Marti, 3 decembrie, Institutia Prefectului – Judetul Vaslui a finalizat statele de plata pentru cei 5.692 membri ai celor 536 de sectii de votare de pe raza judetului si s-au virat banii catre primarii, cele care se vor ocupa de distribuirea lor, urmand ca plata acestor indemnizatii sa se faca incepand de astazi, in cazul municipiilor, dupa un program bine stabilit. In total, cuantumul acestor indemnizatii se ridica la impresionanta suma de 5,743 milioane lei, adica ceva mai mult de 20 de lei pentru fiecare alegator care s-a prezentat la urne.

Acestea nu sunt insa singurele costuri ale acestor alegeri, Prefectura suportand alti 283 mii lei, costurile de amenajare a sectiilor de votare, indemnizatiile membrilor Biroului Electoral Judetan si costurile legate de amplasarea si functionarea grupului electrogen auxiliar. Adaugand si cheltuielile facute de fiecare primarie in parte, pentru functionarea sectiilor de votare de pe raza lor de competenta, cu montarea – demontarea cabinelor si urnelor de vot, plata energiei electrice si agentului termic, transportul sacilor cu buletine de vot la BEJ etc., salariile lucratorilor MAI implicati, costurile tabletelor, buletinelor de vot, al stampilelor si altor materiale necesare, dar si decontarea campaniilor electorale catre candidati si partidele acestora, rezulta ca nota de plata a acestor alegeri prezidentiale este cu adevarat importanta. Iar anul viitor, urmeaza inca doua momente electorale importante, alegerile locale si cele parlamentare, posibil si alegeri anticipate. Toate, deocamdata, programate a se desfasura fiecare intr-un singur tur de scrutin…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.