Taxele si impozitele locale raman (aproape) neschimbate!

0
695

• Consiliul Local Vaslui va pastra neschimbate taxele locale pentru utilizarea temporara a domeniului public si privat ale municipiului, aplicate de catre Directia Administrare Piete, Targuri si Oboare pentru anul 2020. Cat priveste celelalte taxe si impozite locale, acestea, la fel ca in acest an, ar putea fi majorate doar cu rata inflatiei. La fel va proceda si Consiliul Judetean Vaslui cu taxele si tarifele locale pentru viitorul an fiscal. Motivatia: vasluienii sunt prea saraci ca sa plateasca taxe, impozite si tarife majorate excesiv! In plus, incasarile au mers bine, municipiul Vaslui fiind printre putinele din tara care se pot lauda cu un grad de colectare de 94 – 95% deja indeplinit!

Recent, consilierii municipali vasluieni au aprobat taxele locale pentru utilizarea temporara a domeniului public si privat ale municipiului, aplicate de catre Directia Administrare Piete, Targuri si Oboare pentru anul 2020. Este vorba de acele taxe pentru inchirierea sau amplasarea de standuri in locurile publice de comercializare: piete agroalimentare, targuri, bazar, obor si balci, dar si pentru petrecerea timpului liber si recreere, la strand sau la partia de sanius, precum si a locurilor amenajate pentru inhumare, in cimitirele apartinand municipalitatii. „Data fiind situatia financiara a majoritatii cetatenilor, cat si a persoanelor juridice, si tinand cont de conjuctura economica actuala, consideram necesar a nu modifica cuantumul taxelor locale ce urmeaza a fi aplicate de Directia Administrare Piete, Targuri si Oboare Vaslui pentru anul 2020, ramanand in cea mai mare parte la nivelul celor din 2019”, explica primarul Vasile Paval in raportul proiectului de Hotarare care a fost inaintat consilierilor municipali, Hotarare aprobata in unanimitate.

Acelasi motiv, „situatia financiara a majoritatii cetatenilor, cat si a persoanelor juridice”, se pare ca a determinant in decizia municipalitatii de a majora, pentru anul viitor, taxele si impozitele locale cu minimum posibil prevazut de lege, respectiv cu rata inflatiei. Masura similara luata la sfarsitul anului trecut, de a majora respectivele taxe si impozite cu doar 4,6%, rata inflatiei calculata al nivelul anului 2018, si-a aratat din plin roadele, dat fiind ca municipiul Vaslui se poate lauda cu una dintre cele mai mari rate de colectare a taxelor din tara.

Astfel, primarul Vasile Paval anunta recent ca, deja, dupa primele 10 luni ale anului, nivelul de incasarilor la bugetul local a taxelor si impozitelor este in jurul valorii de 94 – 95%. “Avem un procent de incasare a impozitelor si taxelor locale excelent, 94% – 95% la aceasta ora, realizare cu care nu se pot lauda multe orase din tara, si pentru care doresc sa multumesc contribuabililor persoane fizice si juridice din municipiul Vaslui. Amintesc faptul ca aceste taxe si impozite reprezinta circa 25% din totalul veniturilor la bugetul local, venituri fara de care nu am avea resursele financiare necesare intretinerii, functionarii si dezvoltarii acestui oras“, a declarat primarul Vasile Paval.

Aceeasi politica, de a majora taxele locale doar cu minimul posibil permis de lege, respectiv doar cu rata inflatiei, pentru anul fiscal viitor, a adoptat-o si Consiliul Judetean. Astfel, conform proiectului de hotarare postat pe site-ul institutiei, taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism va creste, de exemplu in cazul suprafetelor aferente constructiilor pana la 150 mp inclusiv, cu doar 0,28 lei, de la 6,08, la 6,36 lei, in timp ce, pentru suprafete mai mari, intre 750 si 1.000 mp, taxa respectiva se va majora de la 14,19 la 14,84 lei. La fel, modificari minime ale cuantumurilor in viitorul an vor suporta si alte taxe pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate, taxele speciale si alte taxe locale.

De asemenea, conducerea judetului a consultat si institutiile din subordinea Consiliului Judean cu privire la propunerile de tarife si taxe ce vor fi practicate de acestea pentru anul 2020. Conducerile celor doua institutii de cultura barladene, Teatrul “Victor Ion Popa” si Muzeul “Vasile Parvan”, au anuntat ca nu doresc majorarea tarifelor. “Pentru anul 2020 nu ne propunem o majorare a veniturilor, deoarece populatia municipiului Barlad si a judetului Vaslui este in scadere. Spectatorii preponderenti din municipiul Barlad sunt cu venituri medii, iar preturile practicate de teatrele din judetele limitrofe nu sunt cu mult mai mari”, explica managerul Teatrului “Victor Ion Popa”, Marcel Anghel, intentia de a pastra neschimbat pretul biletelor de intrare.

Cat priveste Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui, pentru anul 2020, vor fi majorate majoritatea taxelor percepute pentru diversele activitati derulate de muzeu, unele dintre ele, cum ar fi taxele pentru filmare in scop publicitar ori pentru fotografiere, sau a celor pentru inchirierea salilor de sedinta, urmand a fi majorate simtitor, unele chiar dublate. Cat priveste taxa pentru vizitarea expozitiilor, aceasta va creste de la 6 la 7 lei, in cazul adultilor, si de la 1,5 la 2 lei, in cazul copiilor, studentilor si a persoanelor cu handicap mediu sau usor, in timp ce pensionarii vor plati biletul la acelasi pret ca in acest an, respectiv 3 lei/persoana. O alta institutie din subordinea CJ care va mari substantial taxele cerute cetatenilor este Serviciul Public Comunitar Judetean pentru Evidenta Persoanelor Vaslui, unde taxa pentru furnizarea de date cu caracter personal din Registrul National de Evidenta a persoanelor urmeaza sa creasca de la 1 leu/persoana, la 10 lei/persoana. “Majorarea taxei este necesara pentru acoperirea cheltuielilor cu materialele consumabile, energie electrica, echipamente informatice, service si alte cheltuieli care se realizeaza pentru furnizarea datelor cu caracter personal catre persoanele prevazute de lege sa le primeasca”, explica conducerea institutiei necesitatea majorarii respectivei taxe. Trebuie spus insa ca, daca cetatenii vor fi obligati sa plateasca taxe de 10 ori mai mari, marea majoritate a institutiilor publice sunt exceptate de la plata acestor taxe!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.