Spitalul Judetean de Urgenta, bun de plata!

0
855

• Curtea de Apel Iasi a respins apelul declarat de Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui impotriva sentintei civile nr. 790/5.09.2019 a Tribunalului Vaslui prin care, unui numar de 529 de angajati ai unitatii spitalicesti, li s-a aprobat restituirea sumelor retinute cu titlu de contributii de asigurari sociale si contributii de asigurari sociale de sanatate aferente indemnizatiei de hrana, incepand cu luna iunie 2018. Initial, aceasta retinere s-a facut conform “lamuririlor” responsabililor de la Ministerul Finantelor Publice, care, ulterior, au revenit asupra deciziei, anuntand ca pentru respectivele indemnizatii de hrana, in valoare de 350 lei lunar, nu se datoreaza contributii catre bugetul de stat.

In luna noiembrie 2018, SJU Vaslui pierdea in prima instanta, la Tribunalul Vaslui, procesul intentat de 36 dintre angajati, privind retinerea fara drept din salariu a unor sume reprezentand contributiile de asigurari sociale in cota de 25% si a celor de asigurari sociale de sanatate, in cota de 10%, din contravaloarea indemnizatiei de hrana pe care au primit-o incepand cu luna iunie a acestui an. Este vorba de tichetele de masa acordate ca urmare a intrarii in vigoare a Legii 153/2017, privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, tichete de care, teoretic, ar trebui sa beneficieze obligatoriu, incepand cu 1 decembrie 2018, si ceilalti salariati din sistemul public, cu exceptia celor din armata, politie, jandarmerie, penitenciare, SRI, politie locala etc., care au aceste drepturi stabilite prin legi speciale.

Conducerea spitalului a anuntat ca vina retinerilor din lefurile salariatilor nu este a sa, ci a functionarilor din cadrul Agentiei Judetene a Finantelor Publice Vaslui, care, atunci cand li s-au cerut lamuriri cu privire la impozitarea tichetelor de masa, in decurs de cateva zile au dat raspunsuri diferite. Astfel, printr-o adresa datata 25 iunie 2018, AJFP Vaslui a comunicat ca “indemnizatia de hrana acordata personalului sanitar intra in baza de calcul a impozitului pe venit si nu se include in baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale”, si in concluzie, contravaloarea indemnizatiei trebuie impozitata doar cu 10%. Cateva zile mai tarziu, printr-o adresa transmisa pe 4 iulie 2018, reprezentantii AJFP anunta spitalul ca s-au razgandit, iar pentru indemnizatiile de hrana acordate, angajatii datoreaza, pe langa impozitul pe venit, si contributiile de asigurari sociale, respectiv inca 25%. In consecinta, s-a procedat la retinerea pe statul de plata a 35% din valoarea tichetelor de masa, adica aproape o treime, lucru care a starnit revolta angajatilor.

Drept urmare, in luna august 2018, 36 de angajati TESA au actionat in instanta institutia, pentru a-si recupera banii retinuti, considera reclamantii, ilegal. Tribunalul Vaslui a admis cererea reclamantilor si, in consecinta, a decis obligarea paratei, SJU Vaslui, “sa calculeze si sa restituie sumele retinute cu titlu de contributii de asigurari sociale si contributii de asigurari sociale de sanatate aferente indemnizatiei de hrana, incepand cu data de 01.06.2018, (…)”, asa cum se arata in sentinta data de judecatorii vasluieni. Impotriva acestei sentinte, conducerea Spitalului Judetean de Urgenta a facut contestatie, care s-a judecat la Curtea de Apel Iasi, instanta care a mentinut decizia Tribunalului Vaslui, astfel ca unitatea a fost obligata sa calculeze si sa restituie sumele retinute ilegal angajatilor. Totodata, de la inceputul acestui an, nu s-a mai retinut nici un fel de dari la stat aferente indemnizatiilor de hrana.

Odata precedentul creat…

Victoria celor 36 de angajati a deschis drumul si colegilor lor, astfel ca, la inceputul lunii mai, 439 de cadre medicale, reprezentati de catre Sindicatul judetean Sanitas, au decis la randu-le sa dea in judecata SJU Vaslui, solicitand returnarea contributiilor si impozitelor aplicate indemnizatiei de hrana si retinute fara drept in perioada 1 iunie – 31 decembrie 2018. Si de aceasta data angajatii au avut castig de cauza, dat fiind ca Tribunalul Vaslui, pe 5 septembrie, le-a admis cererea, iar zilele trecute, Curtea de Apel Iasi a respins contestatia formulata impotriva respectivei sentinte de catre conducerea spitalului. Trebuie spus ca, urmare a acestei sentinte definitive, SJU Vaslui va trebui, imediat dupa primirea oficiala a solutiei si a motivarii deciziei judecatorilor ieseni, sa achite angajatilor respectivii bani retinuti ilegal, la indicatia finantistilor. Suma nu este deloc mica, dat fiind ca indemnizatia de hrana este echivalentul a 12-a parte din doua salarii minime brute pe tara, respectiv circa 316 lei/lunar, contributiile sociale retinute cifrandu-se la 110 lei/lunar/angajat. Chiar daca in final SJU isi va recupera de la AJFP Vaslui respectivii bani virati la bugetul de stat, totusi plata deodata a intregii sume deloc mici, circa 350.000 lei, ar putea pune temporar in dificultate bugetul institutiei. Asta in afara costurilor procesului, inclusiv onorariile juristilor angajati pentru a reprezenta spitalul in aceste spete, care vor fi suportati din bugetul judetului, pentru ca, dupa ce juristii unitatii sanitare s-au numarat si ei printre reclamanti, unitatea a fost obligata sa angajeze alti aparatori, dupa ce conducerea CJ Vaslui, in subordinea careia se afla spitalul, a refuzat sa delege pe unul dintre juristii sai, pe motiv ca sunt acestia prea ocupati!

In plus, cele doua sentinte definitive ale Curtii de Apel deschide calea si celorlalti angajati ai unitatii, circa 700 de persoane, aflati si ei in aceeasi situatie, sa ceara inapoierea sumelor retinute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.