Sistem integrat de management al gunoiului de grajd la Vinderei, cu finantare de la Ministerul Mediului

0
1347

• Noua comune din tara, printre care si Vinderei, din judetul Vaslui, vor beneficia, in 2020, de un sistem integrat de management al gunoiului de grajd, in cadrul unui proiect finantat de Ministerul Mediului.

Reprezentantii Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) au anuntat in aceasta saptamana ca, luni, 9 decembrie, a fost lansata licitatia pentru atribuirea contractelor de construire pentru noua platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd. Este vorba despre investitii ce se fac in cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” (CIPN), implementat de MMAP si finantat de Guvernul Romaniei, dintr-un imprumut de la Banca Mondiala. Platformele se vor construi la nivel comunal, urmand sa deserveasca fermierii mici si gospodariile de subzistenta care cresc animale, asigurand colectarea si managementul gunoiului de grajd in comunele respective.

Beneficiarii investitiilor facute in cadrul proiectului sunt exclusiv UAT-uri, care au fost selectate in cadrul unui program competitiv de finantare. Pe langa construirea platformelor, MMAP finanteaza pentru fiecare din cele noua comune cate un set de utilaje necesar colectarii de la populatie si manipularii gunoiului de grajd, constand intr-un tractor, doua remorci, un incarcator frontal, o masina de imprastiat compostul si o cisterna vidanja. Comunele beneficiare ale acestei transe de investitii sunt: Vinderei (judetul Vaslui), Coarnele Caprei (judetul Iasi), Dumbraveni si Horodnic de Sus (judetul Suceava), Tiha Bargaului (judetul Bistrita Nasaud), Slatioara si Fartatesti (judetul Valcea), Turburea (judetul Gorj) si Bistret (judetul Dolj).

„Din cauza specificului ei, Romania are peste trei milioane de ferme mici si gospodarii de subzistenta, care cresc animale. Mare parte din acestea nu au capacitatea de a gestiona corespunzator dejectiile de la animale. Acestea ajung sa polueze cu nitrati apele de suprafata si, mai grav, apele freatice, respectiv fantanile din curtile oamenilor. Platformele pe care le finantam rezolva problema poluarii la nivel de comunitate, asigurand, in plus, si conformarea fermierilor la cerintele de plata ale APIA, legate de capacitatile de stocare a gunoiului de grajd”, a declarat Costel Alexe, minstrul Mediului, Apelor si Padurilor.

Investitia va fi suportata in proportie de circa 95% de MMAP, in timp ce contributia locala a beneficiarilor, ce consta in contravaloarea proiectarii platformelor, este de aproximativ 5%. Dupa finalizarea lucrarilor, investitiile vor fi transferate catre UAT-uri, urmand sa fie exploatate de catre acestea, dar monitorizate de catre MMAP. Finantarile in infrastructura specifica diminuarii poluarii cu nitrati, din cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, vor continua pana pe 31 martie 2022. Bugetul de investitii alocat de Ministerul Mediului pentru perioada 2017-2022 este de 36,32 milioane de euro.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” este parte a demersurilor Guvernului Romaniei de asigurare a implementarii Directivei Nitrati, prin care se urmareste reducerea poluarii cu nutrienti din surse agricole. Proiectul este in a doua faza, cea de finantare aditionala. Proiectul initial a demarat in 2008 si s-a incheiat in 2017, finantand 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finantarea aditionala a proiectului a fost alocata pentru cinci ani, pana in martie 2022, in acest interval de timp urmand sa fie finantate alte 86 de comunitati locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.