Sa vina zapezile! Barladul e pregatit!

0
1583

• In aceste zile, vremea s-a racit considerabil, dar chiar daca nu se anunta ninsori in perioda imediat urmatoare pentru zona noastra, operatorul responsabil cu deszapezirea din Barlad este pregatit pentru prima zapada a iernii 2019-2020, atat cu stocuri de materiale antiderapante, cat si cu utilajele din dotare.

Chiar daca, pana dupa jumatatea lunii noiembrie, termometrele au urcat si la 20-25 de grade Celsius, autoritatile locale din Barlad s-au pregatit inca de la finele lui septembrie pentru a face fata eventualelor ninsori si, implicit, decongestionarii strazilor. In acest sens, consilierii locali au aprobat fara nicio problema proiectul de hotarare referitor la „Programul de deszapezire si combatere a poleiului pe drumurile publice din administrarea Consiliului Local Barlad, in perioada de iarna 15 noiembrie 2019 – 15 martie 2020”. Astfel ca, inca de atunci, SC Compania de Utilitati Publice SA Barlad, societatea desemnata sa se ocupe de deszapezire in localitate, dispune de stocurile necesare de materialul antiderapant. Totodata, este pregatita sa intervina daca e cazul si cu utilajele din dotare.

„Necesitatea si oportunitatea initierii acestui proiect a intervenit in urma adresei Institutiei Prefectului Judetului Vaslui nr. 12452 din 10.09.2019, inregistrata la Primaria Barlad la nr. 263/10.09.2019, cu privire la situatia stocurilor de carburanti, a stocurilor de materiale antiderapante si a utilajelor ce vor fi folosite la deszapezirea si combaterea poleiului in perioada noiembrie 2019 – martie 2020. Deoarece desfasurarea in conditii optime a activitatii de deszapezire si combaterea efectelor lunecusului necesita actiuni concentrate ale administratiei publice locale printr-un program stabilit inainte de aparitia fenomenelor, se impune intocmirea Programului de deszapezire si combatere a poleiului pe drumurile publice din administrarea Consiliului Local Barlad, in perioada de iarna 15 noiembrie 2019 – 15 martie 2020”, se arata in referatul de aprobare al proiectului.

Potrivit programului, in aceasta iarna vor fi folosite 50 de tone de

material antiderapant (nisip), 100 de tone de sare si 25 de tone de clorura de calciu solutie (actioneaza ca un antiderapant ce topeste gheata si impiedica formarea poleiului, mult mai rapid si mai putin coroziv decat sarea). Iar la capitolul utilaje, in caz de ninsoare abundenta, responsabilii cu deszapezirea dispun de tractoare cu lama, freze, autogredere, unimog-uri (utilaje prevazute si cu lama si cu sararita, pentru intretinerea drumurilor), autostropitoare stradala pentru clorura, etc., iar pentru imprastierea antiderapantului vor fi folosite sararite si tractoare cu remorci, din care angajatii vor arunca material cu lopata. Nu in ultimul rand, pentru fluidizarea traficului, zapada ridicata de pe strazi cu buldoexcavatoarele va fi transportata la marginea orasului cu utilajele de mare capacitate.

Gata de „actiune” sunt si cele cateva zeci de lazi galbene pline cu material antiderapant, ce vor fi amplasate la toate trecerile de pietoni mai mari din oras. Nu in ultimul rand, cum zapada si ghetusul format pe trotuare pun, in fiecare iarna, probleme trecatorilor, responsabilii sunt pregatiti sa intervina si in acest sens cu asistatii sociali de la Legea 416, ce vor fi „inarmati” cu lopeti din lemn si tije de metal pentru a sparge gheata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.