S-a golit pusculita judetului!

0
905

• Consiliul Judetean Vaslui a reusit cumva sa cheltuie o buna parte din excedentul bugetar inregistrat la sfarsitul anului trecut, aproape 48 milioane lei, asta si pe fondul intarzierii unor rambursari, din partea Ministerului Lucrarilor Publice, pentru lucrari executate si decontate in cadrul PNDL sau a altor subventii de la bugetul de stat. Respectivele intarzieri nu sunt chiar un lucru rau: banii respectivi, in jur de 19,4 milioane lei, vor intra in bugetul judetului anul viitor, iar CJ nu va mai risca sa fie penalizat la alocarile pentru bugetul 2020 pentru ca nu a reusit sa cheltuiasca toti banii. Totodata, respectand prevederile Ordonantei privind rectificarea bugetara de luna trecuta, a fost golit si fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia autoritatilor judetene, ultimii bani, 1,74 milioane lei, fiind impartit catre 11 primarii, aflate in dificultate financiara, in general, pentru asigurarea partii de cofinantare la unele proiecte implementate cu fonduri nerambursabile.

Intr-o singura zi, CJ Vaslui a reusit performanta de a propune si aproba doua rectificari ale bugetului aferent anului 2019, dintre care una, cu impact direct asupra bugetului judetului de anul viitor. O prima rectificare a fost una dintre cele mai importante cu minus din acest an, bugetul de venituri fiind diminuat cu nu mai putin de 19,417 milioane lei. In principal, diminuarea negativa a avut drept motiv neincasarea unor subventii asteptate sa soseasca de la bugetul de stat: 7 milioane lei, rambursari de plati efectuate pentru lucrari executate in cadrul Programului National de Dezvoltare Locala, peste 8 milioane lei, bani ce ar fi trebuit sa vina de la UE in contul platilor efectuate si prefinantari aferente cadrului financiar 2014 – 2020, si alte 4,6 milioane lei subventii de la bugetul de stat primite pentru finantarea unor programe de interes national, toate aceste sume fiind destinate sectiunii de dezvoltare a bugetului local. In consecinta, asa cum era si normal, s-a impus si o diminuare a bugetului de cheltuieli, suma in cauza fiind de 21,358 milioane lei. In principal, aceasta rectificare negativa se datoreaza unor proiecte nefinalizate, intre care investitiile de la CSEI „Elisabeta Polihroniade” Vaslui si Scoala Profesionala „Sf. Ecaterina” Husi, a celor 6 centre sociale cu locuinte protejate pentru diverse categorii de persoane, proiecte ce ar fi trebuit implementate de catre DGASPC, dar si a unor obiective din domeniul transporturilor, respectiv unele reabilitari de drumuri judetene care, din cauze obiective, nu s-a reusit executarea in grafic a acestora. Chiar si in aceste conditii, sectiunea de dezvoltare a bugetului local inregistreaza, la acest moment, un deficit de 41,537 milioane lei, deficit care se va finanta din excedentul, circa 48 milioane lei, existent la sfarsitul anului 2018. Partea pozitiva a acestei rectificari negative este faptul ca respectivele subventii de la bugetul de stat, in suma de peste 19 milioane, se vor constitui venituri la bugetul anului urmator. In plus, desi recent reprezentantii Guvernului au anuntat ca nu vor mai penaliza, prin nealocari in consecinta de la bugetul de stat, UAT-urile care, la sfarsitul anului, vor inregistra excedent bugetar, practic, CJ nu va mai risca acest lucru, suma care va ramane in excedent fiind una mult mai mica decat cele inregistrate la finele anilor trecuti.

O alta prevedere a Guvernului pe care CJ Vaslui s-a grabit sa o puna in aplicare se refera la epuizarea banilor din fondul de rezerva destinat suplimentarii bugetelor primariilor cu scopul de a asigura cheltuielile de functionare a acestora pana la sfarsitul anului, in caz contrar, sumele necheltuite urmand a se intoarce la bugetul de stat. Asa stand lucrurile, si fiind mai multe solicitari facute de catre primarii in acest sens, conducerea CJ a luat decizia suplimentarii fondurilor de la capitolul “alte servicii generale” din buget, cu suma de 1,090 milioane lei, iar toti banii astfel stransi in fondul de rezerva aflat la dispozitia autoritatilor locale, 1,74 milioane lei, sa fie impartiti catre un numar de 11 primarii, aflate in nevoie. Astfel, intr-o prima faza, comunei Gherghesti i s-a alocat suma de 320.000 lei, comunei Zapodeni, 180.000 lei, iar municipiului Husi, 150.000 lei. O a doua rectificare bugetara, a X-a din acest an, a avut drept unic subiect transferurile catre 8 primarii a sumelor ramase in fondul de rezerva. Astfel, comunei Bogdanesti i s-au alocat 190.000 lei, Dranceni, 100.000 lei, Girceni, 100.000 lei, Epureni, 50.000 lei, Miclesti, 100.000 lei, comunei Puscasi, 400.000 lei, comunei Tutova, 50.000 lei, iar comunei Vutcani, 100.000 lei. Cele mai multe dintre aceste UAT-uri au solicitat ajutor pentru asigurarea cofinantarii la proiectele derulate din fonduri nerambursabile, “iar cele 8 UAT-uri vor avea fonduri la dispozitie, cu care vor plati lucrarile executate si neachitate la obiectivele de investitii ce se deruleaza in cadrul programelor de dezvoltare locala (…). Dupa efectuarea acestor operatiuni, fondul de rezerva bugetara la dispozitia autoritatilor locale este utilizat in totalitate”, se arata in referatul de aprobare a proiectului de hotatare privind rectificarea a X-a a bugetului judetului, proiect pus in discutia consilierilor judeteni si aprobat la ultima sedinta ordinara a CJ din acest an. Intamplator, toate UAT-uri au in frunte primari PSD, ori, cazul Gherghesti, recent plecat din PNL!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.