Romania si guvernele Republicii Moldova

0
1514

Saptamana trecuta, Senatul Romaniei a adoptat, in calitate de camera decizionala, Legea privind ratificarea Acordului de cooperare dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova in domeniul prevenirii si combaterii coruptiei, semnat la Chisinau, la 19 decembrie 2018.

Intr-un scurt comentariu din plenul Senatului, rostit pe marginea ratificarii Acordului, am schitat principalele derapaje politice care s-au intamplat acolo intre timp. Din start, am mentionat ca relatiile bilaterale dintre cele doua Guverne sunt oricum binevenite, pentru ca guvernele vin si pleaca, pe cand acordurile raman. Romania nu se limiteaza doar la rolul de avocat al Chisinaului in sustinerea eforturilor acestuia de integrare europeana. Or, combaterea si prevenirea coruptiei ramane a fi in continuare una dintre cele mai actuale teme pe agenda statului vecin: coruptia este acolo principala cauza a saraciei si principala amenintare la libertatea, democratia, bunastarea poporului si la integrarea europeana a Republicii Moldova.

Nuanta controversata pe care vreau s-o dezvolt aici tine de urmatorul fapt: Acordul dintre Guvernul Romaniei si cel al Republicii Moldova de combatere si prevenire a coruptiei, pe care Senatul l-a aprobat saptamana trecuta, a fost semnat exact cu un an in urma. Din partea Guvernului Romaniei, a fost un act generos, dar si de mare provocare. De ce? Pentru ca, la acea vreme, Guvernul Republicii Moldova purta, in fata comunitatii internationale, stigmatul marii coruptii. Era Guvernul marilor furturi si al marilor derapaje antidemocratice. Tin sa concretizez ca acel guvern se face vinovat de spalarea miliardelor de bani murdari proveniti din Rusia, de furtul unui miliard de dolari din rezerva statului si de anularea rezultatelor unor alegeri castigate de opozitie, fapte pentru care, in iulie 2018, Uniunea Europeana a inghetat finantarile programate pentru Republica Moldova.

Partidele politice din opozitie si o parte a opiniei publice au criticat semnarea Acordului in decembrie anul trecut. Era tocmai sfarsitul unui an de mare semnificatie istorica – al Centenarului Marii Uniri – pe care Guvernul marii coruptii de la Chisinau l-a sabotat in modul cel mai impertinent. Era perioada de pregatire pentru alegerile parlamentare artificial amanate de acel guvern cu trei luni si fixate pentru 24 februarie 2019. Era perioada preelectorala in care Guvernul marii coruptii de la Chisinau intorcea pe dos toate institutiile statului si negocia cu Moscova cumpararea voturilor din zona separatista transnistreana.

Dar rezultatele, mai mult decat mediocre, in pofida marilor fraude, au picat Guvernul marii coruptii de la Chisinau. In iunie, o conjunctura politica anti-oligarhica interna, sustinuta international, a instalat la Chisinau un guvern venit pe valul luptei cu coruptia si dedicat luptei impotriva acestui fenomen. Bucurestiul a fost, deci, vizionar, desi mai mult intuitiv, la vremea cand a semnat Acordul. Iata ca intelegerea de cooperare nu era pentru cine s-a pregatit, ci pentru cine s-a nimerit a fi luptatorul real impotriva coruptiei – Guvernul pro-european al Maiei Sandu.

Incurajata de intentiile anti-coruptie ale acestui guvern, Camera Deputatilor aproba, la 21 octombrie curent, Acordul si il trimite in Senat, pentru votul decizional, acordat saptamana trecuta. Numai ca, intre timp, la Chisinau iarasi se produc schimbari radicale: Guvernul anti-coruptie este demis de socialistii care, cu un an in urma, alcatuiau binomul oligarhic al marii coruptii. Si este demis exact pentru tentativa de a scoate Procuratura Generala de sub controlul politicului corupt.

Azi, la Chisinau, este instalat un Guvern emanat de o forta politica nu doar antieuropeana si antiromaneasca, ci de o forta politica nascuta de marea coruptie si hranita financiar de Federatia Rusa. Intrebarea este daca am facut bine, in ajunul Zilei Nationale a Marii Uniri, sa ratificam un Acord de cooperare cu un Guvern de la Chisinau mult mai contestat decat cel cu care partea romana a initiat Acordul in decembrie anul trecut? Ce mesaj transmitem noi fortelor pro-europene si oamenilor de buna-credinta de acolo? Cum explicam aceasta controversa? Raspunsul este cel pe care l-am dat deja, votand unanim Acordul: Romania va sustine Republica Moldova indiferent de regimurile care se perinda la guvernare. Fiindca Romania sustine poporul Republicii Moldova, nu Guvernele, indiferent de culoarea lor politica.

Apropo, in contextul evenimentelor, chiar in ajun de intai decembrie, un avertisment dur catre Guvernul pro-socialist din RM a venit din partea ambasadorului SUA la Chisinau, Dereck J. Hogan. Oficialul american a subliniat ca, daca Guvernul Chicu nu va continua reformele, in special lupta impotriva coruptiei si reformarea justitiei, ajutoarele externe vor fi sistate.

Evident ca fortele progresiste internationale, inclusiv Romania, vor sustine in continuare institutiile, organizatiile si comunitatile de cetateni care lupta impotriva coruptiei, care militeaza pentru statul de drept, dorind sa scape de saracie si tratament inuman. Romania va sustine poporul Republicii Moldova pentru ca ii pasa de destinul lui ca niciunei alte tari de pe aceasta planeta. Iata de ce noi, cu speranta si incredere, atat in zile de sarbatoare, cat si in cele lucratoare, rostim cu legitima mandrie: La multi ani, Romania!

Ion Hadarca, senator de Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.