Romania are nevoie de bugetul de stat pentru 2020 adoptat pana la finalul acestui an!

0
2626

Angajamentul PNL la preluarea guvernarii a fost acela de a redresa Romania din derapajele majore in care a fost bagata de PSD. Bugetul de stat este un punct esential in corectarea acestor derapaje, dar nu se poate face abstractie de situatia complicata preluata dupa guvernarea PSD. Partidul National Liberal isi propune sa repare tot raul facut de PSD si sa puna bazele unei cresteri economice sanatoase care sa asigure imbunatatirea reala a nivelului de trai.

Bugetul pe 2020 propus de PNL este primul buget al adevarului dupa ani de minciuna pesedista care au aruncat economia Romaniei in haos si care au produs instabilitate, impredictibilitate si au alungat investitiile straine si interne. Este obligatoriu ca Romania sa dea un mesaj de seriozitate, sa-si recapete credibilitatea pierduta in anii anteriori, marcati de guvernarea nefasta a PSD.

Prin bugetul propus pentru 2020 este asigurata cresterea salariilor si pensiilor, cresterea nivelului investitiilor publice, este prevazuta finantarea marilor proiecte de infrastructura. Este pentru prima data in ultimii ani de zile cand bugetul de stat este realizat pe cifre reale, in mod responsabil fata de cei care contribuie prin taxe si impozite la constituirea bugetului.

Bugetul de stat inseamna cheltuieli care pot fi realizate din suma contributiilor din taxe si impozite ale cetatenilor. Sunt bani publici care trebuie gestionati in mod responsabil, NU sunt bani picati din cer, iar orice adancire a deficitului inseamna imprumuturi suplimentare, adica indatorarea viitoarelor generatii. Guvernarile PSD au mintit in cifrele bugetare, folosind fel de fel de artificii pentru a prezenta situatii false, ceea ce a facut ca deficitul bugetar real sa ajunga in acest an la 4,3%.

Guvernul PNL reduce in 2020 deficitul bugetar la 3,58% si fixeaza un calendar de revenire a acestuia sub pragul de 3% in 2022. Bugetul pe anul 2020 are in vedere o crestere economica de 4,1% si o pondere a investitiilor de 4,5%, respectiv mai mare decat in 2019 cu 6,3 miliarde de lei, si o rata a inflatiei de 3,1%. Este o performanta faptul ca, in atat de scurt timp dupa investirea noului Guvern al PNL, a fost operata rectificarea bugetara pe 2019 si elaborat bugetul de stat pentru 2020, in conditii extrem de dificile. Amintim ca PSD nu a fost capabil sa promoveze bugetul pe 2019 decat abia in luna martie a aceluiasi an.

Alocarea sumelor pentru ministere acopera intregul necesar, spre deosebire de bugetul precendent, in care PSD nu a prevazut sumele necesare nici macar pentru plata salariilor pana la finalul anului. Sumele prevazute in buget sunt rezultatul unei evaluari laborioase a tuturor cheltuielilor angajate, optimizand toate zonele bugetare din care se facea risipa din bani publici si luand masuri suplimentare de rationalizare. Sunt inghetate salariile demnitarilor, redusa subventia pentru partidele politice, interzicerea cumului pensie/salariu pentru angajatii din sectorul public, interzicerea detasarilor din sectorul privat in sectorul public, rationalizarea cheltuielilor cu bunuri si servicii ale institutiilor publice – adica masuri care sa genereze economii la bugetul de stat, astfel incat sa poata fi respectate celelalte angajamente legale referitoare la pensii si salarii.

Cu privire la informatiile false lansate de PSD ca bugetul alocat educatiei este unul diminuat, Partidul National Liberal creste bugetul Educatiei si tinteste atingerea a 6% in urmatorii 2-3 ani. Amintim ca finantarea sistemului de educatie din Romania nu se realizeaza exclusiv prin Ministerul Educatiei si Cercetarii, ci si prin bugetele locale, programele finantate din fonduri europene, programe de investitii din fonduri nerambursabile. Daca vom insuma resursele financiare pe care le primeste sistemul de educatie din toate sursele enumerate mai sus, se poate constata o crestere substantiala a finantarii educatiei, in mod special prin:

  • sumele defalcate din impozitul pe venit, care vor fi transferate catre administratiile locale, vor fi cu aproape 4,5 miliarde lei mai mari, de la 21,6 miliarde la 26,2 miliarde;
  • sumele defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si Municipiului Bucuresti cresc cu 2,76 miliarde lei, de la 1,68 miliarde de lei in 2019, la 4,44 miliarde lei in 2020;
  • sumele atrase de la Uniunea Europeana in anul 2020 prin Programe: 554 milioane euro prin POR, 464 milioane euro prin POCU si 540 milioane euro prin componenta POC pe cercetare, insumand 1,558 miliarde euro, respectiv 0,66% din PIB;

Prin cresterea transferurilor din venitul pe impozit catre primarii la 64%, acestea vor avea resurse suplimentare pentru a acoperi cheltuielile proprii pentru educatie.

In anul 2019, executia bugetara pentru educatie a fost de sub 2,8% din PIB. Pentru anul 2020, putem miza real pe 3,8% din PIB pentru educatie! Progresul bugetar din anul 2020 ne va permite ca in urmatorii 2-3 ani sa putem ajunge la indeplinirea obiectivului 6% din PIB pentru educatie.

Si la Ministerul Sanatatii, bugetul NU scade, acesta va fi mai mare in anul 2020 decat cel din 2019. Bugetul Sanatatii este format din bugetul Ministerului Sanatatii de 11,4 miliarde lei si bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) in suma de 41 miliarde lei. Comparativ, bugetul Ministerului Sanatatii (MS), prevazut de guvernul PSD la inceputul anului 2019 a fost de 11,05 miliarde lei iar al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), prevazut de catre guvernul PSD, la inceputul anului 2019 a fost de 37,8 miliarde de lei. Avem deci o crestere reala si la Ministerul Sanatatii si la CNAS. In concluzie, bugetul total al Sanatatii este mai mare cu 2,4 miliarde de lei fata de bugetul guvernului PSD pentru anul 2019.

Sa nu uitam ca PSD a promis in 2016 ca va realiza 8 spitale regionale, insa la finalul anului 2019 nu reusisera sa puna nici macar o caramida la o fundatie!

Departamentul comunicare PNL Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.