Planetariul barladean implineste zece ani

0
947

• Planetariul din cadrul Muzeului „Vasile Parvan” Barlad aniverseaza, joi, zece ani de activitate. In aceasta perioada, mai mult de 50.000 vizitatori din judet, din tara si chiar din strainatate, au urmarit spectacolele proiectate.

Pe 5 decembrie, Planetariul din cadrul Muzeului „Vasile Parvan” Barlad va implini zece ani de la inaugurarea oficiala. De la deschidere si pana acum, obiectivul a ramas principala atractie turistica din cadrul muzeului, dar si din oras, fiind vizitat de peste 50.000 de copii si adulti. Planetariul din Barlad a fost punctul de plecare pentru infiintarea Astroclubului „Perseus”, ce a fost inaugurat oficial dupa aproximativ un an de la deschiderea planetariului. Tot datorita acestei noi sectii a muzeului a fost posibila si modernizarea Observatorului Astronomic, in anii 2011 – 2013. Ca toate planetariile din tara, si cel din Barlad are ca principal obiectiv promovarea si popularizarea astronomiei in randul elevilor, studentilor si a celorlalti pasionati de stiinta si de astronomie.

„Cu prilejul implinirii a zece ani de activitate, dorim sa marcam momentul prin organizarea Simpozionului Aniversar, la care invitam sa ia parte atat publicul barladean, cat si colaboratorii nostri din domeniul astronomiei. Manifestarea va avea loc sambata, 7 decembrie, incepand cu ora 11.30, la sediul central al institutiei noastre, din strada Vasile Parvan nr. 1. In programul acestei activitati culturale va avea loc si vernisarea expozitiei temporare «Noutati din Astronomie si Universul invizibil», realizata in colaborare cu Observatorul Astronomic «Victor Anestin» Bacau. La finalul simpozionului, invitatii vor viziona un spectacol aniversar de planetariu intitulat «Misterul materiei intunecate», achizitionat recent de institutia noastra”, ne-a spus muzeograful Dumitru Ciprian Vintdevara, coordonatorul planetariului.

Acesta a precizat ca, in prezent, sunt disponibile pentru vizionare zece spectacole de planetariu, adresate mai multor categorii de varsta (prescolari, scolari, liceeni, studenti, etc.). Acestea sunt: „Calatorie spre un Miliard de Sori”, „De la Terra spre Univers”, „Misterul materiei intunecate”, „Taramul Luminii”, „ALMA”, „Galaktos”, „Sistemul Solar”, „Cursa spre Pamant”, „Doua mici bucatele de sticla” si „Atingand marginea Universului”.

Obiectivul a fost construit, in 2009, pe terasa Extinderii Pavilionului „Marcel Guguianu”, ca parte a Proiectului „Diversificarea ofertei turistice din Romania, in zona transfrontaliera Vaslui – Soroca”. A fost finantat cu fonduri PHARE, prin Programul de vecinatate Romania – Republica Moldova 2007 – 2013, valoarea totala ridicandu-se la aproape 540.000 euro, din care Consiliul Judetean Vaslui a contribuit cu o mica parte. La acel moment, Barladul se numara printre putinele orase din tara care detineau un planetariu atat de performant.

„Planetariul a fost construit in urma cistigarii, in anul 2008, de catre conducerea muzeului a proiectului «Diversificarea ofertei turistice in zona transfrontaliera Vaslui – Soroca». Obiectivul general al proiectului a fost dezvoltarea potentialului turistic din regiunea de granita Romania – Republica Moldova si intensificarea cooperarii economice si sociale transfrontaliere, in vederea cresterii contributiei sectorului turistic la dezvoltarea economica a zonei”, a completat Vintdevara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.