Pesta porcina africana loveste la Banca

0
2045

Pe 26 decembrie, proprietarul unei exploatatii izolate din localitatea Salcioara, comuna Banca, a informat telefonic medicul veterinar ca, in ziua precedenta, a gasit doi porci morti, iar a doua zi, au mai murit 3 capete. Imediat, o echipa a DSVSA Vaslui s-a deplasat in exploatatie, ocazie cu care s-au recoltat cadavrele animalelor moarte, care au fost afluite la Laboratorul de la Vaslui, unde s-a efectuat examenul morfopatolgic si recoltarea probelor de organe si tesuturi, ce au fost transmise in regim de urgenta la Iasi, in vederea identificarii genomului virusului pestei porcine africane prin Real Time, PCR. LSVSA Iasi a emis Buletinul de Analiza numarul 15316/27.12.2019 cu rezultat pozitiv in ceea ce priveste identificarea genomului virusului pestei porcine africane. Sambata, la solicitarea DSVSA Vaslui, prefectul Mircea Gologan a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Judetul Vaslui, care a aprobat Programul de masuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane.


Animalele decedate apartin unui proprietar din localitatea Salcioara, comuna Banca, localitate care nu se afla in zona afectata unui caz de pesta porcina africana la mistret sau in zona de restrictie a unui focar de pesta porcina africana la porcul domestic. Inainte de moarte, animalele au prezentat semne clinice de boala si anume: stare generala modificata, subfebrila, apetit capricios, decubit prelungit, abatere, inapetenta, semne care nu pot exclude forme atipice de pesta porcina africana.

In Baza Nationala de Date exista inregistrate 91 suine, iar in exploatatia situata in comuna Banca, conform Anchetei epidemiologice la data de 26.12.2019, s-au identificat un numar de 33 suine din care 5 morti, 12 adulti, 8 de 2-6 luni, 8 sub 1 luna, restul fiind sacrificate in exploatatie si comercializate fara documente.
Din ancheta reiese ca un numar de 13 suine au fost mutate fara documente in perioada 15-20.12.2019 in localitatea Horoiata, comuna Bogdanesti, la locuinta proprietarului. Exploatatiile au fost puse sub restrictii sanitar-veterinare, au fost dispuse masuri privind miscarea suinelor. A fost dispusa inceperea unei anchete epidemiologice care este in curs de desfasurare, propietarul a fost sanctionat contraventional cu amenda in cuantum de 3.600 lei pentru nerespectarea legislatiei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor.

Pana la confirmarea sau infirmarea diagnosticului, in cazul suspiciunii de boala au fost intreprinse urmatoarele masuri: in vederea prevenirii raspandirii virusului pestei porcine africane, s-a recurs la uciderea imediata a unui numar de 28 suine din exploatatia aflata in localitatea Salcioara, comuna Banca, cat si a unui numar de 13 suine aflate in localitatea Horoiata, comuna Bogdanesti. Cu sprijinul UAT Banca si Bogdanesti, s-a recurs la neutralizarea cadavrelor prin metoda alternativa.

S-au instituit 2 filtre dupa cum urmeaza: Filtrul nr. 1 la intrarea in localitatea Horoiata, comuna Bogdanesti, pe DJ 245 D, asigurat de catre reprezentanti ai Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui, Inspectoratului Judetean de Jandarmi Vaslui, DSVSA Vaslui, Unitatea Locala de Sprijin Bogdanesti, reprezentanti ai drumurilor judetene; Filtrul nr. 2 la iesirea din localitatea Horoiata, comuna Bogdanesti spre localitatea Untesti asigurat de catre reprezentanti ai Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui, Inspectoratului Judetean de Jandarmi Vaslui, DSVSA Vaslui, Unitatea Locala de Sprijin Bogdanesti, reprezentanti ai drumurilor judetene; circulatia persoanelor inspre sau dinspre exploatatie sa fie supusa unei autorizatii scrise din partea autoritatii competente; intrarea sau iesirea vehiculelor inspre sau dinspre exploatatie sa fie supusa unei autorizatii scrise a autoritatii competente; utilizarea mijloacelor corespunzatoare de dezinfectie la intrarile si iesirile cladirilor ce adapostesc porcii si ale exploatatiei insasi; orice persoana care intra sau iese din exploatatiile de porci trebuie sa respecte masurile de igiena adecvate, necesare pentru a reduce riscul propagarii virusului pestei porcine africane. De asemenea, toate mijloacele de transport trebuie sa fie dezinfectate minutios inainte de a iesi din exploatatie; un poster/avertizare cu textul: Intrarea interzisa, suspiciune pesta porcina africana! se va amplasa de catre autoritatea competent locala la intrarea in exploatatie, intr-un loc cat mai vizibil si sa fie colorat cat mai intens; autoritatea competenta locala (medicul veterinar de libera practica imputernicit) va afisa in localitatea in care apare suspiciunea, informari pentru crescatorii de porcine asupra caracteristicilor si simptomatologiei PPA si un rezumat informativ despre modul de combatere a acesteia (politica de eradicare, de compensare etc.); astfel de informari se pot afisa la panoul Consiliului Local sau in locuri publice cu vizibilitate maxima, ori se vor da comunicate repetate in mass media locala; o zona de control temporar poate fi stabilita in jurul exploatatiei, in vederea controlarii eventualei infectii. Dimensiunea zonei poate fi diferita, in functie de epidemiologia bolii si de riscul apreciat de catre autoritatea veterinara teritoriala.

In vederea informarii cetatenilor cu privire la suspiciunea/confirmarea pestei porcine pe teritoriul unei localitati, Primaria locala emite dispozitii de instiintare si informare a cetatenilor privind masurile ce trebuie luate pentru limitarea raspandirii bolii. Acest tip de dispozitie se afiseaza in locuri publice, cat mai vizibil, pentru a putea fi citite de cat mai multi cetateni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.