Lupta impotriva infectiei HIV si importanta testarii, subiecte de dezbatere judeteana

0
1151

• Asociatia Iris Vaslui, membru al Federatiei Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA Bucuresti (UNOPA), a organizat cu sprijinul Primariei municipiului Vaslui o dezbatere cu privire la situatia cazurilor de HIV /SIDA, cu ocazia Zilei Mondiale SIDA desfasurata in acest an sub sloganul “Comunitatile fac diferenta”. Presedintele Asociatiei “Iris”, Lenuta Nastrut, a declarat ca este necesara o mai mare implicare in vederea promovarii testarii HIV, dar si pentru realizarea de campanii de informare cu privire la riscul infectarii cu acest virus.

La dezbatere au participat reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica, ai Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Vaslui, ai altor institutii si autoritati locale implicate in lupta anti SIDA. „Ne propunem sa aducem in atentia comunitatii problematica infectiei cu HIV, faptul ca persoanele infectate cu acest virus exista, au dreptul la o viata normala, la sanatate si educatie, invitand populatia la informare, deschidere, acceptare si toleranta. Ca in fiecare an, in luna in care este marcata Ziua Mondiala de Lupta impotriva HIV/SIDA, organizam si o discutie la care participa reprezentanti ai institutiilor implicate in tot ceea ce inseamna depistarea si tratarea pacientilor, pentru ca este nevoie de implicarea tuturor factorilor. Trebuie sa luptam foarte mult pentru prevenire, dar trebuie si sa facem mai multe pentru a convinge oamenii sa se testeze, deoarece acesta este primul pas spre accesul la tratament, servicii de ingrijire si suport. Testarea HIV in Romania este gratuita, iar cei interesati destarea lor de sanatate se pot adresa Directiei de Sanatate Publica, unde vor primi toate informatiile in acest sens”, a subliniat Lenuta Nastrut, presedintele Asociatiei “Iris” Vaslui.

Cu sprijinul Federatiei UNOPA si impreuna cu mai multe institutii judetene, Asociatia „Iris” a derulat mai multe campanii de informare in scolile din judet, in vederea prevenirii infectiei cu HIV in randul tinerilor.

Conform datelor de la nivelul Compartimentului de Monitorizare al Infectiei HIV / SIDA de la nivelul institutului „Matei Bals„, in Romania sunt in viata, la 30 septembrie 2019, un numar de 16.190 de persoane infectate cu HIV, in acest an fiind diagnosticate un numar de 506 cazuri noi, trei sferturi dintre ele, la barbati. Trebuie spus ca, la nivelul judetului Vaslui, in evidentele DSP se afla in acest moment un numar de 126 de persoane sub tratament. In acest an, au fost raportate doar 2 cazuri noi, ambele la barbati de peste 30 de ani, avand ca sursa de infectare contacte sexuale cu parteneri multiple, anunta reprezentantii DSP Vaslui, si a fost inregistrat un singur deces, avand drept cauza aceasta boala.

„Problema HIV / SIDA este o prioritate pentru ministerul Sanatatii nu au existat probleme cu privire la asigurarea tratamentelor pentru pacientii cu HIV/SIDA, fiind asigurata finantarea necesara atat pentru derularea actiunilor de prevenire si informare, cat si pentru testarea si tratamentul pacientior care au contractat aceasta boala. Pentru anul 2019, am avut la dispozitie 3,296 milioane lei, suma care ajunge si pentru asigurarea tratamentului necesar si pentru primul trimestru al anului viitor, asa cum este practica in domeniu, acest tratament, desi costisitor, fiind absolut necesar pentru bolnavi. Astfel, cele doua unitati sanitare din judet prin care se deruleaza Programul HIV / SIDA, Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, si Spitalul Municipal Barlad, au asigurate fondurile necesare administrarii tratamentelor tuturor celor 126 de pacienti inregistrati la noi. Mai trebuie spus ca majoritatea covarsitoarelor a persoanelor aflate in evidenta DSP Vaslui ca suferind de aceasta boala, se numara dintre cei care au fost plecati in mari orase sau in strainatate, unde au contractat infectia cu HIV inclusiv datorita unor acte medicale indeplinite defectuos, si s-au reintors s-au stabilit la noi in judet. La acest moment, pot declara cu satisfactie ca a crescut siguranta actului medical, iar numarul de imbolnaviri avand aceasta cauza este foarte aproape de zero, la nivel national. Cat priveste testarea gratuita pentru depistarea HIV/SIDA, in acest an s-au facut peste 2.000 la teste, cele mai multe la cerere, si nu s-au inregistrat situatii in care sa se prezinte apelanti, iar noi sa nu putem face testarea din lipsa de teste”, a declarat Ofelia Pais, reprezentantul DSP Vaslui la aceasta dezbatere.

Ca o concluzie a acestei intalniri, toti participantii au fost de acord cu intensificarea eforturilor privind informarea, educarea si constientizarea in primul rand a tinerilor, pentru prevenirea infectarii cu HIV, atat prin campanii specifice, cat si in cadrul orelor de educatie pentru sanatate ori in campaniile de prevenire ale consumului de droguri facute de catre CPECA sau politisti. Asta cu atat mai mult cu cat, intre cauzele infectarii cu HIV, in 2019 caile de transmisie principal a virusului au fost sexul neprotejat intre persoane heterosexuale, 62%, sexul neprotejat intre barbati, 23% si consumul de droguri injectabile, 11%. „Din fericire, vorbind de aceasta ultima sursa de infectare cu HIV, consumul de droguri injectabile, nu a fost cazul in judetul Vaslui, in ultimul an nefiind raportat nici un caz de consum de heroina. In momentul de fata, la nivelul judetului, canabisul este drogul preferat de cei mai multi dintre consumatori, si acesta nu prezinta un risc pentru infectarea cu HIV / SIDA. Asta nu inseamna ca este mai putin periculos, de aceea CPECA continua campaniile de prevenire, in special in randul tinerilor, de monitorizare si oferirea de asistenta specializata, in incercarea de a tine sub control si a monitoriza acest fenomen”, a explicat Simona Pechianu, reprezentantul CPECA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.