In 2020, tot Barladul va fi racordat la reteaua de gaz

0
1304

• La finele lui octombrie, au fost finalizate lucrarile la investitia ce viza extinderea retelei de gaz in cartierul barladean Deal II si in urma careia peste 600 de familii urmeaza sa fie racordate la reteaua de gaze naturale a orasului. Pentru ca, desi suntem in secolul XXI, inca mai sunt zone din Barlad in care lumea foloseste buteliile de gaz, municipalitatea si-a propus ca, in 2020, sa racordeze si acele fundaturi si stradute la retea.

Chiar pe 31 octombrie, firma SC Instal-Con SRL Botosani, care a castigat licitatia privind obiectivul de investitii „Extindere conducta gaze naturale presiune redusa pe strazile din cartierul Deal II din municipiul Barlad”, a finalizat lucrarile in vederea racordarii a 12 strazi si alei de legatura la reteaua orasului. Este vorba despre un proiect aprobat inca din octombrie 2017 de consilierii barladeni, care au fost de acord ca mai mult de 90% din suma necesara implementarii investitiei sa fie achitata de la bugetul local, in timp ce Delgaz Grid urma sa plateasca diferenta. La acea vreme, suma estimata a fi necesara extinderii conductei de gaz se ridica la 1.047.054 lei (din care CL urma sa suporte 963.289 lei si Delgaz Grid urma sa suporte 83.764 lei).

Lucrarile au demarat in acest an, pe data de 11 februarie, si, intrucat nu au fost intampinate dificultati majore, au fost finalizate mai repede decat prevedea proiectul. Investitia a presupus extinderea conductei de gaze naturale cu presiune redusa pe strazile Henri Coanda, Anghel Saligny, Arhimede, Ciprian Porumbescu, Dosoftei, C. I. Parhon, Aleea Crangului si aleile de legatura 9, 10, 11, 12 si 13, adica pe o distanta de circa 8 kilometri. Proiectul a presupus montarea unei conducte de 7.675 metri de teava cu diametrul de 63 milimetri si a unei conducte de 651 metri de teava cu diametrul de 93 milimetri. In final, devizul de lucrari a aratat ca valoarea totala a investitiei s-a ridicat la aproximativ 870.000 lei.

Pentru ca, inca mai exista zone din Barlad unde localnicii nu sunt racordati la reteaua orasului, ci folosesc tot vechile butelii sau plitele electrice pentru a-si prepara mancarea si boilerele pentru a incalzi apa, municipalitatea intentioneaza sa extinda reteaua de gaze naturale, astfel incat, pana la finele lui 2020, tot Barladul sa intre in secolul XXI. Mai ales ca, potrivit edilului sef, in prezent, nu mai sunt decat fundaturi si capete de stradute neracordate.

„S-a aprins gazul in cartierul Deal II! Am luat lucrarea in primire si, mai mult decat atat, este functionala. Cei care au fost mai harnici au deja gazul la bucatarie sau in casa. A fost un proiect pe care ni l-am asumat, un proiect necesar, pentru ca o zona importanta si intinsa a orasului era neracordata la gaz. Ii instiintez pe cei care nu au gaz in Barlad ca lucram la acest lucru. Am centralizat toate fundaturile si capetele de strazi unde nu avem gaz, pentru ca vrem ca, in anul 2020, sa rezolvam aceasta problema, astfel incat sa racordam tot orasul la retea”, declara primarul Boros in cea mai recenta conferinta de presa.

In urma centralizarii facute de reprezentantii primariei, in acest moment, nu este tras gaz pe diverse lungimi a arterelor: Aleea Veteranilor, Grigoras Dinica, Iuliu Maniu, Anton Pann, Ion Voicu, Dochia, Ion Slavici, Gladiolelor, Titu Maiorescu, Aleea Veronica Micle, Alexandru Vlahuta – capat, Trei Ierarhi, Constantin Costache, Zefirului si Dimitrie Cantemir. Situatia a fost inaintata si la Delgaz Grid in vederea estimarii costului investitiei, de unde se asteapta un raspuns in aceasta luna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.