«Hotel» mai mare pentru maidanezii din Barlad!

0
1261

• Daca, in prezent, adapostul public pentru cazarea cainilor fara stapan capturati pe raza Barladului dispune de 150 de locuri, la finele anului viitor, spatiul va fi extins cu inca 52 de locuri. Investitia se ridica la peste 220.000 lei si va fi realizata cu bani de la bugetul local.

Timp de doi ani, cat a durat contractul incheiat intre municipalitatea barladeana si filiala locala a asociatiei germane Seelen Für Seelchen, maidanezii prinsi pe strazile orasului au fost cazati atat in padocul public, cu o capacitate de 150 de locuri, cat si in cel privat construit de ONG, cu o capacitate de 250 de locuri. Odata ce contractul a expirat in iulie 2018 si a fost semnat unul nou, in iunie 2019, cu Asocierea Asociatia „Sprijina cainii” – SC Serv Vet Impex SRL – SC Serv Prodmed Impex SRL din Vaslui, padocul public este singurul in care se adapostesc maidanezii prinsi.

Cum pe strazi intalnim caini agresivi la tot pasul, iar hingherii vasluieni sunt obligati prin contract sa captureze lunar cel putin o suta de caini, e limpede ca mai este nevoie de spatiu de cazare. Cu atat mai mult cu cat ritmul in care se fac adoptiile patrupedelor este mai mic decat cel al capturarilor. Pentru a rezolva acest neajuns, stiut fiind ca problema maidanezilor din Barlad este una dintre cele mai spinoase, autoritatile locale vor sa extinda adapostul public astfel incat sa mai incapa inca 52 de caini. Asa se face ca printre proiectele de hotarare ce urmeaza a fi supuse atentiei consilierilor barladeni in sedinta ordinara din 16 decembrie se regaseste si unul ce vizeaza „aprobarea documentatiei si indicatorilor tehnico-economici (etapa proiect tehnic), precum si a executiei obiectivului de investitii «Extindere padoc caini»„.

„Avand in vedere faptul ca numarul spatiilor de cazare din cadrul padocului de caini din Barlad este insifucient si tinand cont de faptul ca amplasamentul permite efectuarea unor lucrari de extindere, este necesara intocmirea documentatiei si executia obiectivului de investitii «Extindere padoc caini». Valoarea totala necesara pentru realizarea si executia proiectului, conform devizului intocmit de proiectant, este de 222.357,85 lei cu TVA”, se arata in in referatul de aprobare al proiectului de hotarare.

Asa cum sunt prezentati indicatorii tehnico-economici in anexa atasata la proiect, din valoarea totala a investitiei, cheltuielile cu constructia si montajul se ridica la 186.855,33 lei cu TVA. Finantarea se va asigura de la bugetul local, iar proiectul va fi implementat in intervalul 2019-2020. Nu in ultimul rand, investitia presupune: montare panouri din plasa de sarma zincata, imprejmuire cu impletitura sau tesatura simpla; placi din OSB pentru construirea peretilor exteriori si interiori; executie schelet magazii si baracamente din lemn de rasinoase, ecarisat; vopsire lemnarie cu solutii speciale, cu vopsele antiseptice, hidrofuge pe lemn impregnat.

„In prezent, padocul este aproape plin, mai fiind libere doar cateva locuri. Lunar, capturam peste o suta de caini, conform planului aprobat de Consiliul Local Barlad, iar pana acum nu am eutanasiat niciunul, pentru ca am preferat sa ii dam in adoptie. In plus, la acest moment, avem si 50 de adoptii la distanta, asa cum prevede caietul de sarcini, iar in urma cu doua saptamani, alti 50 de caini au fost dati spre adoptie. Speram ca acum, odata cu apropierea sarbatorilor de iarna, cand unele persoane vor sa ofere cadou de Craciun un catelus, lumea sa vina la adapost si sa adopte un catel, in loc sa cumpere unul”, ne-au spus reprezentantii Asociatiei „Sprijina cainii” Vaslui.

De mentionat ca acest nou contract este valabil timp de trei ani, timp in care asocierea se obliga sa achite municipalitatii o redeventa anuala de 2.000 de lei, iar pentru serviciile prestate, municipalitatea ii plateste asocierii suma de 1.814.400 lei (fara TVA). Totodata, contractul prevede ca, lunar, sa fie capturati, transportati, consultati, triati, microcipati, deparazitati intern/extern, vaccinati antirabic, adapostiti, intretinuti si hraniti cel putin 100 caini. In plus, maidanezii capturati vor fi sterilizati si, dupa 14 zile de adapostire in padoc, vor fi eutanasiati. Asta in cazul in care nu vor fi adoptati intre timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.