Gabriela Cretu, la reuniunea COSAC

1
1009

• “Piata unica, atunci cand nu genereaza crize fara frontiere, poate sustine cresterea economica dar si accentua decalajele, atat dintre statele membre, cat si in interiorul lor”, a declarat presedinta Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului, Gabriela Cretu, in cadrul reuniunii COSAC desfasurata la Helsinki.


Presedinta Comisiei pentru Afaceri Europene (CAE) a Senatului, Gabriela Cretu, a condus delegatia romana, in perioada 1-3 decembrie, la Helsinki, la cea de-a LXII-a reuniune plenara a Conferintei Organelor Specializate in Afaceri Comunitare si Europene (COSAC).
Reuniunea a inchis seria evenimentelor organizate de Finlanda, in cadrul dimensiunii parlamentare a presedintiei rotative a Consiliului UE, dupa mandatul detinut de Romania. Cu aceasta conferinta, s-a incheiat si participarea presedintei CAE la Troika Prezidentiala care si-a tinut lucrarile pe 1 Decembrie, pentru pregatirea intalnirii plenare.
In interventia sa din panelul dedicat organizarii Conferintei privind viitorul Uniunii Europene, Gabriela Cretu a evidentiat faptul ca Uniunea Europeana trebuie sa-si adapteze politicile, institutiile si modul de functionare pentru a rezolva atat vechile, cat si noile provocari, dar si pentru a se adapta noilor generatii. Gabriela Cretu a adaugat ca esecul viitoarei conferinte trebuie evitat cu orice pret, in contextul in care exista un curent de opinie care sustine ca Uniunea si-a indeplinit functiile si rolul sau se apropie de sfarsit.
Senatoarea a subliniat importanta identificarii cauzelor reale care au dus la actualele nemultumiri fata de UE, pentru a oferi solutii palpabile, si importanta legitimitatii si reprezentativitatii celor implicati in procesul de reformare a UE, pentru a evita realizarea unui acord inter-institutional birocratic sau a inlocui organismele democratic alese cu consultari publice controlate de lobby-isti. „Avem nevoie de o viziune finala a Conferintei, capabila de a ne da curaj si speranta!” a declarat Gabriela Cretu.
In urmatorul panel al reuniunii plenare COSAC, presedinta CAE a pledat pentru o noua abordare, diferita de a Comisiei anterioare. „Fosta comisie europeana a avut o abordare bazata pe piata, in ciuda crizei economice prin care am trecut si in ciuda bunelor intentii. Noua divizare pe „clustere” a Comisiei, clustere coordonate de vicepresedinti, trebuie sa depaseasca riscul anterior, sa fie mai echilibrata, cu o abordare mai integrata in ceea ce priveste politicile si prioritatile Europene. Am tras cel putin trei invataturi din trecut: piata unica, atunci cand nu genereaza crize fara frontiere, poate sustine cresterea economica, dar si accentua inegalitatile. Efectul distributiei bunastarii a fost inexistent, dar cel al concentrarii averii si veniturilor, foarte real. Deci, e nevoie sa aparam in continuare politicile de coeziune, pe langa noile politici. Apoi, tehnologia, mai ales noile tehnologii pot dezvolta economia dar submina democratia. Noile tehnologii, aflate in proprietatea unor forte nedemocratice, pot influenta negativ deciziile democratice. In al treilea rand, politicile privind schimbarile climatice si gestionarea migratiei pot sa dea roade doar daca aparam, in acelasi timp, dimensiunea multilateralismului. In caz contrar, actiunile altora ne vor submina eforturile, caci schimbarile climatice nu au granite. Acordurile de liber schimb care nu contin conditii de mediu si protectie a cetatenilor nu vor face decat sa accentueze problemele”, a sustinut Gabriela Cretu in interventia sa.
Din delegatia Senatului Romaniei au mai facut parte senatorii Viorel Ilie si Gabi Ionascu, membri ai Comisiei pentru afaceri europene. La conferinta au participat delegatiile comisiilor pentru afaceri europene ale parlamentelor tarilor membre UE, membri ai Parlamentului European (Mairead McGuinness), Comisiei Europene (Maros Sefcovic, Michel Barnier), reprezentanti ai statelor candidate si potential candidate, membri ai corpului diplomatic etc.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.