Gabriela Cretu, despre rolul activ al Romaniei in gestionarea Brexit-ului

0
1720

• Gabriela Cretu: „Tara mea, Romania, a fost in mod special implicata pe durata Presedintiei Consiliului UE in adoptarea masurilor de contingenta necesare in cazul Brexit”.


In interventia din cadrul panelului despre Brexit, in a doua zi a plenarei COSAC, presedinta Comisiei pentru afaceri europene (CAE), Gabriela Cretu, a amintit despre eforturile depuse de Romania, pe perioada in care a detinut Presedintia rotativa a Consiliului UE, de a adopta planul de masuri de contingenta necesare in cazul Brexit.
Senatoarea a apreciat, marti, 3 decembrie, la Helsinki, ca, in ciuda provocarilor aparute in ultimii trei ani de negocieri dintre Regatul Unit al Marii Britanii si UE, celelalte 27 de state membre si-au pastrat pozitia unitara in sprijinirea echipei negociatorului-sef, iar Brexit-ul nu a avut efectul de contagiune de care multi se temeau. In context, presedinta CAE si-a exprimat aprecierea fata de activitatea negociatorului-sef al UE, Michel Barnier.
„Cu toate acestea”, a subliniat Gabriela Cretu, „din pacate, in continuare nu avem un acord adoptat si nici nu poate fi vorba despre o retragere ordonata. Nu avem o viziune clara asupra viitorului si, mai rau, nu am invatat suficiente lucruri de pe urma experientei Brexit.”
In incheierea interventiei sale, presedinta CAE a multumit participantilor la reuniune, din postura de coordonatoare a dimensiunii parlamentare a presedintiei rotative care la finalul acestui an paraseste Troika prezidentiala, pentru amabilitate, cooperare si contributiile remarcabile din ultimele 18 luni. Gabriela Cretu a multumit de asemenea Bulgariei, Austriei, Finlandei si Croatiei si le-a urat celor din urma succes in preluarea primei Presedintii a Consiliului UE, incepand cu 1 ianuarie 2020.
Presedinta Comisiei pentru afaceri europene (CAE) a Senatului, Gabriela Cretu, a condus delegatia romana, in perioada 1-3 decembrie, la Helsinki, la a LXII-a reuniune plenara a Conferintei Organelor Specializate in Afaceri Comunitare si Europene (COSAC).
Reuniunea inchide seria evenimentelor organizate de Finlanda, in cadrul dimensiunii parlamentare a Presedintiei rotative a Consiliului UE, dupa mandatul detinut de Romania. Cu aceasta conferinta, s-a incheiat si participarea presedintei CAE la Troika Prezidentiala care si-a tinut lucrarile in data de 1 decembrie, pentru pregatirea intalnirii plenare.
Din delegatia Senatului Romaniei mai fac parte senatorii Viorel Ilie si Gabi Ionascu, membri ai Comisiei pentru afaceri europene.
La conferinta au participat delegatiile comisiilor pentru afaceri europene ale parlamentelor tarilor membre UE, membri ai Parlamentului European (Mairead McGuinness), Comisiei Europene (Maros Sefcovic, Michel Barnier), reprezentanti ai statelor candidate si potential candidate, membri ai corpului diplomatic etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.