De Craciun, fii mai bun… se aplica si criminalilor

0
688

• Nu mai putin de 8 persoane care si-au petrecut ultima perioada cazati la Penitenciarul Vaslui, intre care trei indivizi condamnati pentru omor sau tentativa de omor, si un fost traficant de droguri, ar putea ajunge in libertate, chiar inainte de sarbatorile de iarna, fiind liberati conditionat de o prima instanta. Nu si Catalin Ursu, a carui cerere de eliberare conditionata, judecata in aceeasi zi, a fost solutionata negativ de Judecatoria Vaslui.

Miercurea trecuta a fost o zi fericita pentru condamnatii aflati aproape de finalul pedepselor cu executare pe care si le ispasesc in Penitenciarul Vaslui. Asta pentru ca aproape toate cererile de liberare conditionata aflate in acea zi pe masa Judecatoriei Vaslui, cu exceptia celor retrase de petenti si a celor asupra carora instanta vasluiana nu avea competenta, au fost admise de judecatori. In total, din 10 astfel de propuneri facute de catre Comisia de liberare conditionata din cadrul Penitenciarului Vaslui, 8 au fost aprobate de judecatori si, daca vor trece si de Tribunalul Vaslui, respectivele persoane vor fi puse in libertate. Intre cei care si-au ispasit fractia de 2/3 din pedeapsa necesara pentru a putea fi liberati conditionat se numara si Marian Costel Lisita, condamnat la 15 ani de inchisoare dupa ce, in 2011, pe cand avea doar 21 de ani, a omorat o prostituata pe care o chemase acasa la el, strangand-o de gat doar pentru ca femeia tipa. Alti doi viitori oameni liberi, Anton Alin Costel si Nicolae Nimirceag, au fost inchisi tot pentru fapte comise cu violenta, tentative de omor, pentru care au fost condamnati la 6 ani, respectiv 4 ani si 6 luni de inchisoare. In lotul liberat de judecatorii vasluieni se afla si Cristian Rotundu, un tanar vasluian condamnat anul trecut la 2 ani si 1 luna de inchisoare, pentru trafic de droguri, dar si un individ din judetul Neamt, care avea o condamnare de 2 ani de inchisoare pentru furt calificat.

Singura cerere de liberare conditionata care a fost respinsa a fost cea a afaceristului Catalin Ursu, cerere facuta insa in nume propriu, si nu ca o propunere a respectivei Comisii. Motivul respingerii a fost acela ca a fost facuta prematur, inaintea implinirii fractiei de 2/3 din totalul condamnarii de 7 ani de inchisoare, condamnare ramasa definitiva in 2016. Reamintim ca afaceristul vasluian Catalin Ursu a fost condamnat dupa ce, pentru un incident petrecut in luna octombrie 2011, a solicitat, si primit, suma de 1,1 milioane lei drept despagubiri de la o societate de asigurare pentru un accident „cu cantec”. In octombrie 2011, un TIR care transporta o incarcatura de bauturi alcoolice apartinand firmei lui Ursu a avut un accident auto, in urma unei coliziuni a vehiculului cu un cap de pod de pe o sosea din judetul Bacau. Imediat, afaceristul a anuntat dauna la firma la care era asigurat, reclamand distrugerea intregii incarcaturi, constand in bauturi alcoolice in valoare de 1,095 milioane lei. In fapt, doar o parte din incarcatura fusese distrusa in accident, restul fiind fie distrusa ulterior, pana la aparitia la locul accidentului a organelor de politie si a reprezentantului asiguratorului, fie ridicata de la locul accidentului si transportata la depozitul din Vaslui al firmei lui Ursu. Dealtfel, cu ocazia perchezitiilor efectuate de catre politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) Vaslui, in depozitul firmei lui Ursu au fost descoperite aproape 600 de sticle de bauturi scumpe ce faceau parte din incarcatura “distrusa” in accident. Initial, Catalin Ursu a intrat in posesia sumei de 1,1 milioane lei, dupa ce a mituit reprezentanta firmei de asigurari pentru a semna constatarea daunei in totalitate si in urma unei sentinte pronuntate de Tribunalul Bacau. Ulterior, in urma unei sesizari facute de politistii din cadrul SIF Vaslui, procurorii au deschis un dosar penal pe numele lui Catalin Ursu pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la comiterea acestei fapte, inselaciune in contracte cu consecinte deosebit de grave si instigare la comiterea acestei fapte.

Imediat dupa incarcerarea sa, Ursu a inceput sa faca numeroase diligente pentru a obtine rejudecarea dosarului sau eliberarea sa, cerand inclusiv sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene, a Curtii Constitutionale si a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei. Marea parte a cererilor sale au fost respinse ca nefondate, altele se afla in curs de solutionare, pe rolul instantelor vasluiene si iesene. Teoretic, daca niciuna dintre incercarile lui Catalin Ursu nu va avea succes, acesta ar putea totusi sa iasa anticipat din inchisoare, insa cel mai devreme peste circa 1 an si 2 luni, termenul la care ar putea cere liberarea sa conditionata, cu atat mai mult cu cat in Penitenciarul Vaslui, locul unde-si ispaseste pedeapsa, acesta are un comportament ireprosabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.