Contabilul Primariei Drinceni, condamnat pentru complicitate la fraude cu fonduri europene

0
755

• Judecatorii vasluieni au dat o prima condamnare in dosarul in care fostul primar al comunei Drinceni, Gelu Pecheanu, a fost trimis in judecata alaturi de nora sa pentru savarsirea mai multor infractiuni care au avut drept rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene. Contabilul Primariei, Ion Lemnaru, acuzat de complicitate la aceleasi fapte, a incheiat cu procurorii DNA un acord de recunoastere a vinovatiei si a “scapat” cu doar 2 ani si 4 luni de inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei.

La inceputul lunii trecute, procurorii DNA anuntau trimiterea in judecata fostului primar al comunei Drinceni, Gelu Pecheanu, cel care, la sfarsitul anului trecut, tocmai ce-si pierduse functia urmare a pierderii definitive a procesul intentat impotriva ANI in vederea retragerii unei decizii prin care era gasit in stare de conflict de interese. De aceasta data, acuzatiile aduse fostului edil, in prezent administrator public al comunei, sunt mult mai grave, putandu-i aduce chiar o condamnare cu executare. Concret, Pecheanu a fost acuzat de savarsirea infractiunilor de fals intelectual si folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

“In perioada 2013 – 2016, inculpatul Pecheanu Gelu, in contextul unui proiect finantat din fonduri nerambursabile – «Pure Water – to the Benefit of Villagers»„ (Apa pura in beneficiul satenilor), ar fi depus la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice inscrisuri care atesta imprejurari contrare adevarului cu privire la activitatile efectuate pe perioada proiectului de catre managerul de proiect si asistentul sau (pontaje individuale, tabele de pontaj colectiv, centralizator salarii, state de plata a salariilor, declaratii pe propria raspundere). In realitate managerul de proiect si asistentul sau nu ar fi desfasurat nicio activitate in cadrul proiectului, iar pontajele si celelalte documente justificative prezentate pentru aceste doua persoane nu ar corespunde realitatii. Prin aceste demersuri, Primaria Dranceni a primit pe nedrept suma de 18.821 euro (fonduri nerambursabile), reprezentand valoarea cheltuielilor de personal aferente celor doua persoane”, anuntau, printr-un comunicat, procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie- DNA – Serviciul Teritorial Iasi.

Alaturi de Pecheanu a fost trimisa in judecata si nora sa, care a fost managerul proiectului, in timp ce alti doi inculpati in acelasi dosar, contabilul primariei, Ion Lemnaru, si fiica acestuia, Madalina Chiriac, cea care a indeplinit rolul de asistent al managerului de proiect, au fost judecati separat, dupa ce acestia si-au recunoscut vina si au incheiat in acest sens cu procurorii un acord de recunoastere a vinovatiei.

Zilele trecute, judecatorii Tribunalului Vaslui au dat o prima sentinta in acest dosar de fraude cu fonduri europene, admitand acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat de Ion Lemnaru cu procurorii DNA si consfiintind pedepsele convenite intre cele doua parti. Astfel, Ion Lemnaru a fost condamnat la 2 ani inchisoare pentru savarsirea complicitatii la infractiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, 8 luni de inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual, si alte 4 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de fals material in inscrisuri oficiale. Prin contopirea tuturor acestor condamnari, Ion Lemnaru s-a ales cu o pedeapsa totala de 2 ani si 4 luni de inchisoare, pe care judecatorii, tinand cont de acordul incheiat de inculpat cu procurorii, au decis sa-i suspende executarea. In schimb, fostul contabil nu va mai avea dreptul de a fi ales in autoritatile publice ori in orice alta functie care implica exercitiul autoritatii de stat pe o perioada de 1 an de la ramanerea definitiva a sentintei. In plus, in afara altor obligatii dictate de judecatori, acesta va trebui sa execute si 60 de zile de munca neremunerata in folosul comunitatii, in cadrul Primariei municipiului Husi sau a Primariei comunei Drinceni.

Avand in vedere pedeapsa care, desi cu suspendare, nu este deloc mica pentru un functionar public, oare ce condamnare risca fostul primar, initiatorul, conform procurorilor, al fraudei cu fonduri europene, mai ales ca acesta nu si-a recunoscut vinovatia probata de procurori inclusiv prin marturia fostului sau contabil proaspat condamnat?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.