Ansamblul monumental de la Bacaoani, pus in valoare cu fonduri transfrontaliere

0
1245

Proiectul depus in luna mai 2018 de catre Consiliul Judetean Vaslui in parteneriat cu Consiliul Raional Hancesti, Muzeul Judetean si comuna Muntenii de Jos, Pe urmele lui Stefan cel Mare, a fost selectat provizoriu pentru finantare in cadrul Programului Operational Comun Romania – Republica Moldova, si, pentru ca simbolul judetului sa devina cu adevarat o atractie turistica, trebuie ca pana in luna februarie sa fie depus Studiul de Fezabilitate, impreuna cu restul avizelor si a autorizatiei de construire. Dupa restaurarea ansamblului monumental Statuia lui Stefan cel Mare, acolo se va construi un teatru de vara, dar si un parc tematic infatisand cele mai importante ctitorii ale domnitorului.

La 25 octombrie 1975, cu prilejul sarbatoririi a 500 de ani de la victoria moldovenilor condusi de Stefan cel Mare impotriva turcilor in cadrul bataliei de la Podul Inalt, a fost dezvelit un monument ce reprezinta simbolul judetului Vaslui – Statuia ecvestra a domnitorului, de la Bacaoani. Compus dintr-o statuie ecvestra turnata in bronz, opera a sculptorului bucurestean Mircea Stefanescu, care a si primit pentru aceasta lucrare premiul Ion Andreescu al Academiei Romane, statuie aflata pe o colina, la capatul unei alei in trepte strajuita de doua basoreliefuri si doua steaguri din bronz, ansamblul monumental, in prezent monument istoric, s-a degradat in decursul timpului. Terenul pe care se afla statuia se afla intr-un proces de alunecare, soclul, dar si scarile din marmura, sunt degradate structural si prezinta o stare de conservare precara, la fel si basoreliefurile din bronz, deteriorate de-a lungul timpului. Pentru stoparea acestor fenomene, dar si in incercarea de a pune mai mult in valoare acest ansamblu monumental, Consiliul Judetean Vaslui in parteneriat cu Consiliul Raional Hancesti, Muzeul Judetean si comuna Muntenii de Jos, a depus anul trecut un proiect, Pe urmele lui Stefan cel Mare, care are sanse mari de a fi pus in aplicare. Daca acest lucru se va intampla, nu doar ca monumentul va fi supus unui important proces de restaurare si conservare, dar, mai mult, intreaga zona ar putea deveni o adevarata atractie turistica. Asta pentru ca acolo urmeaza a se construi, in cadrul proiectului, un parc tematic infatisand cele mai importante ctitorii ale domnitorului, dar si un teatru de vara care va oferi posibilitatea sustinerii unor evenimente culturale, precum si un spatiu in aer liber, dedicat sustinerii unor evenimente de tipul targurilor cu produse traditionale realizate in judetul Vaslui si in raionul Hancesti.

Lucrarile sunt destinate la 1,1 milioane euro, exclusiv TVA, echivalentul a peste 5,2 milioane lei, exclusiv TVA, la care se adauga alti 21.000 euro (circa 100.000 lei), pentru cheltuieli diverse si neprevazute. Finantarea ar putea veni din fonduri europene, proiectul fiind declarat eligibil si selectat provizoriu in acest sens in cadrul Programului Operational Comun Romania – Republica Moldova, dupa ce punctajul obtinut a permis clasarea propunerii CJ Vaslui pe locul 2 din 17, pe lista de rezerve. Judetul Vaslui, in calitate de lider de proiect, va asigura cofinantarea cu 10% din valoarea proiectului, respectiv circa 143 mii lei plus unele cheltuieli neeligibile, banii urmand a fi alocati din bugetul local pe anii 2020 – 2022. Pentru a accesa fondurile necesare implementarii acestui proeict, trebuie ca pana in luna februarie sa fie depus Studiul de Fezabilitate, impreuna cu restul avizelor si a autorizatiei de construire.

Trebuie mentionat ca Consiliul Judetean Vaslui a mai depus pentru finantare in cadrul POC Romania – Republica Moldova, si un alt proiect, Stefan cel Mare – istorie comuna, patrimoniu comun, Soroca – Vaslui, in parteneriat cu Raionul Soroca si Muzeul Judetean Vaslui, proiect care, initial a fost declarat eligibil, apoi insa a fost reconsiderat si scos de pe lista de investitii. Conducerea judetului are insa speranta ca si acesta, in valoare de 7,75 milioane lei, va fi pana la urma acceptat si aprobat spre implementare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.