Ziua Mondiala HIV-SIDA, marcata la Barlad si Zorleni

0
851

• Intre 28-29 noiembrie, reprezentantii Asociatiei „Speranta Copiilor 2000” Barlad vor desfasura o serie de activitati cu scopul de a constientiza populatia in privinta faptului ca persoanele infectate cu virusul HIV sunt discriminate, desi au aceleasi drepturi ca si ceilalti oameni.

Actiunile sunt dedicate Zilei Mondiale de lupta impotriva HIV-SIDA, marcata in fiecare an, incepand cu 1988, pe data de 1 Decembrie. Astfel, maine, 28 noiembrie, reprezentantii Asociatiei si cei zece voluntari vor desfasura o actiune de informare a cel putin 150 de elevi, vizat fiind Liceul Tehnologic „Marcel Guguianu” Zorleni. Pe langa explicatiile oferite verbal de voluntarii „Speranta Copiilor 2000” Barlad in legatura cu faptul ca persoanele infectate cu HIV au dreptul la o viata normala, prin deschidere, informare si toleranta, elevii vor primi si pliante informative.

In continuare, voluntarii vor desfasura si o informare stradala in localitatea Zorleni, oamenii intalniti pe ulite urmand sa fie abordati cu informatii despre riscurile infectiei cu virusul HIV si cu materiale informative cu mesaje de prevenire a imbolnavirii cu SIDA, dar si cu invitatii la testare. De aceasta data, se doreste constientizarea a cel putin 350 de persoane. De asemenea, pe 29 noiembrie, aceiasi voluntari le vor oferi informatii unui numar de 250 de elevi de la Liceul Tehologic „Alexandru Ioan Cuza” si Liceul Tehnologic „Petru Rares„, ambele din Barlad.

„Campania Asociatiei «Speranta Copiilor 2000» Barlad se desfasoara cu sprijinul Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). Mesajul campaniei din acest an este cel propus de UNAIDS – «Comunitatile fac diferenta», o importanta oportunitate pentru a recunoaste rolul esential pe care comunitatile l-au avut si continua sa-l aiba in lupta impotriva SIDA la nivel international, national sau local. Campania «Comunitatile fac diferenta» desfasurata de Asociatia «Speranta Copiilor 2000» in Barlad cuprinde urmatoarele activitati: o actiune de informare in scolile din judet, cu teme legate de prevenirea infectiei cu HIV in randul tinerilor, si o actiune de informare stradala ce consta in distribuirea de materiale informative pe tematica HIV, o invitatie la testare, mesaje de prevenire si alte evenimente publice. Voluntarii prezenti la activitate vor oferi informatii suplimentare celor care solicita acest lucru. Mesajele campaniei se concentreaza pe promovarea testarii HIV ca mijloc principal de prevenire si control al infectiei cu HIV. A-ti cunoaste statutul HIV are multiple avantaje. E primul pas spre accesul la tratament, prevenire, servicii de ingrijire si suport. Datorita progreselor privind medicamentele anti HIV, daca virusul e descoperit destul de devreme, nu va avea aproape niciun impact asupra vietii cotidiene, persoana diagnosticata putand avea o stare de sanatate buna. Testarea HIV in Romania este gratuita, daca se solicita testul la Directia de Sanatate Publica Vaslui”, ne-a spus Dan Cibotaru, presedintele Asociatiei „Speranta Copiilor 2000” Barlad.

De mentionat ca, la data de 1 iulie 2019, in tara erau luate in evidenta 15.999 de persoane infectate, dintre care 315 persoane au fost luate in evidenta in primele sase luni. La nivelul Barladului si a comunelor limitrofe, se afla in tratament 63 de persoane cu SIDA, in cursul anului 2019 nefiind inregistrate cazuri noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.