Ursoaica Roxana, de la Zoo Barlad in Sanctuarul din Zarnesti

0
1244

• Dupa ce a trait 15 ani numai in cusca mica si betonata de la Zoo Barlad, ursoaica Roxana a fost mutata, ieri, de catre reprezentantii Asociatiei „Milioane de prieteni” in Sanctuarul Libearty de la Zarnesti, judetul Brasov. Odata ce se va acomoda cu noua „casa”, Roxana se va alatura altor peste 100 de ursi bruni ce au fost salvati din conditii mizere de trai, fiind maltratati in captivitate.

In urma cu cativa ani, Gradina Zoologica din Barlad a fost modernizata, spatiile mici si betonate in care isi duceau traiul diversele specii de animale fiind largite si amenajate astfel incat sa le dea macar senzatia ca vietuiesc in natura. Cu toate acestea, in cazul uneia dintre cele trei ursoaice, spatiul largit nu a ajutat-o deloc, chiar daca modernizarea a insemnat nu doar un spatiu verde unde sa se plimbe, ci si o piscina. De teama celorlalte „colege”, ursoaica Roxana a continuat sa stea tot in spatiul ei mic, betonat si intre gratii, in care a trait in ultimii 15 ani. Asta pana ieri, cand reprezentantii Asociatiei „Milioane de prieteni” au venit la Barlad si au preluat-o pentru a o duce in Sanctuarul Libearty de la Zarnesti, judetul Brasov.

„Gradina Zoologica din Barlad beneficiaza de un spatiu verde, de o piscina si de copaci, insa acolo traiesc alte doua ursoaice. Directorul ne-a spus ca de teama lor, ursoaica Roxana nu a vrut sa iasa din spatiul ei. Din fericire, cei de acolo au acceptat mutarea ei la noi, asa ca am facut demersurile necesare la Garda de Mediu si Primaria Barlad. Totul a pornit de la mai multe sesizari ale vizitatorilor. Pacat ca nu s-au gandit mai repede sa ne contacteze si sa ii scurteze sederea in acel spatiu, dar ne bucuram ca mutarea a fost acceptata”, au precizat reprezentantii Asociatiei.

Sanctuarul Libearty, cel mai mare sanctuar de ursi bruni din Europa, a fost creat in anul 2005, in apropierea orasului Brasov, in memoria ursoaicei Maya. Astazi, este caminul a peste 100 de ursi bruni salvati din conditii mizere de trai, fiind maltratati in captivitate. Recunoscut de multi specialisti ca fiind cel mai etic sanctuar din lume, teritoriul acestuia consta in 69 de hectare de paduri de stejar, cu copaci in care ursii se pot catara, piscine in care se pot balaci, hrana conform dietelor studiate de veterinari si ingrijirea medicala necesara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.