Traditionala taiere a porcului, in contextul pestei porcine africane

0
882

• Avand in vedere dinamica evolutiei virusului pestei porcine africane si in contextul apropierii sarbatorilor de iarna, in care sacrificarea traditionala a porcinelor din gospodariile populatiei cunoaste o crestere semnificativa pana la sfarsitul anului, in vederea prevenirii difuzarii bolii, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui va implementa masuri suplimentare de supraveghere si control al bolii.

In primul rand, este vorba despre o intensificare a controalelor privind circulatia si respectarea prevederilor privind miscarea porcinelor vii, a carnii si produselor din carne de porc. Cetatenii sunt informati ca circulatia porcinelor se face numai cu documente sanitare veterinare care insotesc animalele, respectiv formular de miscare si certificat sanitar veterinar care sa ateste sanatatea animalelor, eliberat de medicul veterinar de la Circumscriptia Sanitara Veterinara de Asistenta. Documentele sanitare veterinare care insotesc porcinele sunt eliberate numai pentru animalele care sunt crotaliate (identificate) si inregistrate in Baza Nationala de Date. Porcinele care vor fi depistate in trafic fara a fi identificate si nu sunt insotite de documente sanitare veterinare care sa ateste originea si starea de sanatate a acestora vor fi confiscate, ucise si transmise la o unitate de incinerare, pe cheltuiala proprietarului. Totodata, proprietarul va fi sanctionat contraventional, conform legislatiei sanitare veterinare in vigoare.

De asemenea, cetatenii care intentioneaza sa sacrifice in mod traditional, in gospodariile proprii, porcinele in vederea consumului propriu au obligatia de a anunta medicul veterinar de la Circumscriptia Sanitara Veterinara de Asistenta, in vederea examinarii ante si post – mortem a porcinelor, precum si in vederea efectuarii examenului trichineloscopic al carnii de porc.

Nu in ultimul rand, populatia este informata cu privire la evitarea achizitionarii de animale si produse din carne provenite de la acestea de la persoane neautorizate si fara documente sanitar-veterinare.

“Atragem atentia si pe aceasta cale ca este interzisa cresterea porcinelor in zonele extravilane (stani, cantoane silvice, societati agricole sau alte cladiri dezafectate). Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza conform legislatiei sanitare-veterinare in vigoare. Facem apel catre populatie si in mod special catre crescatorii de porcine sa respecte prevederile mai sus mentionate, sa anunte medicul veterinar atunci cand apare un caz de imbolnavire sau mortalitate la porcine, in vederea recoltarii probelor biologice si examinarii lor in Laboratorul Sanitar Veterinar. Precizam ca, in cazul confirmarii unui focar de Pesta porcina Africana la porcinele din gospodariile populatiei, proprietarii de porcine vor fi despagubiti, in conditiile respectarii legislatiei sanitare veterinare”, a subliniat dr. Mitiu Ciupilan, directorul executiv al DSVSA Vaslui.

Continua impuscarea mistretilor

La nivelul fondurilor de vanatoare, se va desfasura in continuare actiunea de impuscare a efectivelor de mistreti in vederea diminuarii acestora pana la nivelul de 0,5 exemplare pe kilometrul patrat. De la toti mistretii impuscati se vor recolta probe, care vor fi afluite la Laboratorul Sanitar Veterinar in vederea examinarii lor sub aspectul prezentei pestei porcine africane sau pestei porcine clasice si in vederea efectuarii examenului trichineloscopic. Pana la primirea rezultatelor de laborator, carcasele de mistreti vor fi depozitate la nivelul Centrelor de colectare a vanatului.

Partidele de vanatoare la mistreti se vor desfasura cu respectarea conditiilor de biosecuritate si a conditiilor de denaturare a subproduselor de origine animala ce nu sunt destinate consumului uman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.