Securea razboiului intre Buzatu si consilierii PNL, ingropata (temporar) in comuna Alexandru Vlahuta

0
909

• Dupa ce, la sedinta anterioara a CJ, consilierii liberali au parasit sala, in semn de protest fata de refuzul presedintelui Dumitru Buzatu de a aloca din fondul de rezerva suma de 400.000 lei comunei Alexandru Vlahuta, aflata in dificultate, seful judetului vrea sa faca pace si sa satisfaca cererea opozitiei. Cei mai castigati vor iesi functionarii primariei, care isi vor primi salariile aferente lunii octombrie, ramase neplatite din lipsa de bani.

Inca de la inceputul anului, atunci cand s-a aprobat bugetul de stat si alocarile din impozitul pe venit si a cotelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor UAT-urilor, 10 comune vasluiene au anuntat ca au dificultati in acoperirea cheltuielilor de personal si a celor cu asistenta sociala, solicitand ajutorul Consiliului Judetean. Asa se face ca, in luna aprilie, comunele Alexandru Vlahuta, Arsura, Balteni, Ciocani, Dodesti, Gagesti, Pogonesti, Tanacu si Vulturesti au primit diverse sume din fondul de rezerva aflat la dispozitia CJ, pentru a acoperi aceste nevoi. Ulterior, unele dintre aceste comune au mai beneficiat de ajutorul CJ pentru acoperirea altor gauri financiare, inclusiv pentru asigurarea cotei de cofinantare in unele proiecte cu finantare nerambursabila, ori, cazul comunei Gagesti, pentru acoperirea cheltuielilor cu asistenta sociala. Nu insa si comuna Alexandru Vlahuta, care, pe langa alte datorii fata de executantii unor obiective, soldate cu propriri pe conturile primariei, a ramas si fara bani de salarii pentru angajati. Concret, pentru lunile octombrie si noiembrie, doar pentru salarii ar mai fi fost nevoie de 250.140 lei, in conturile primariei mai existand doar 49.000 lei. Asa se face ca, pe 6 noiembrie, cand ar fi trebuit sa primeasca salariul aferent lunii anterioare, angajatii au primit doar 30% din leafa…

Situatia comunei condusa de un primar liberal a fost prezentata consilierilor judeteni, la ultima sedinta a CJ, din 30 octombrie. Atunci, pentru ca pe ordinea de zi exista un proiect de rectificare a bugetului judetului prin care mai multe comune primeau ajutor financiar, din fondul de rezerva aflat la dispozitia presedintelui Dumitru Buzatu, consilierii judeteni PNL au depus un amendament prin care solicitau acelasi lucru si pentru comuna Alexandru Vlahuta. Respectivul amendament a suscitat mai multe discutii, consilierii liberali acuzand conducerea judetului de partinire in favoarea comunelor conduse de primari PSD. In replica, Dumitru Buzatu le-a spus ca «(…) pentru acordarea unor astfel de ajutoare am instituit o regula, anume ca sumele respective sa fie folosite pentru implementarea de proiecte europene sau, in cel mai rau caz, pentru asistenta sociala, in nici un caz pentru a acoperi greselile unor primari care nu au stiut sa-si asigure la inceputul anului, in buget, banii necesari platii salariilor ori acoperirii cheltuielilor de functionare! Pana acum doua zile, cand a fost transmisa solicitarea, primarul de acolo nu stia ca a ramas fara bani de salarii, asa cum sustine el?»

Respingerea amendamentului propus de ei a provocat furia liberalilor, care nu au mai asteptat sa se supuna la vot proiectul de hotatare privind rectificarea bugetului, si au parasit sala.

La doua saptamani distanta, presedintele Dumitru Buzatu a revenit la ganduri mai bune si propune un proiect de hotarare privind o noua rectificare, a VI-a, a bugetului local al judetului Vaslui prin care singurul lucru pus in discutie este acordarea unui ajutor financiar in suma de 400.000 lei, comunei Alexandru Vlahuta. „Primaria Alexandru Vlahuta va avea asigurate sursele financiare functionarii tuturor institutiilor si activitatile ce se finanteaza din bugetul local al comunei si totodata va elimina situatia de a avea la sfarsitul anului plati restante si arierate”, motiveaza presedintele Dumitru Buzatu necesitatea alocarii acestui ajutor financiar in regim de urgenta, in cadrul unei sedinte extraordinare a CJ Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.