Se reia programul Casa Verde pentru instalarea de panouri fotovoltaice

0
944

• Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala a fost reluat incepand de ieri, 6 noiembrie, ora 10.00, instalatorii validati continuand inscrierea persoanelor fizice in aplicatia informatica.

Pe data de 9 septembrie s-a dat startul Programului Casa Verde pentru instalarea de panouri solare, Program prin care urma sa fie finantata cu suma maxima de 20.000 lei/proiect achizitionarea si instalarea de sisteme care folosesc surse de energie regenerabila si nepoluanta, in speta panouri solare. Programul a fost suspendat chiar doua zi, pe 10 septembrie, dupa descoperirea unor neregularitati la depunerea cererilor de finantare, pentru ca ulterior, sa fie modificat in sensul ca, in loc de panouri solare, va fi finantata instalarea de celule fotovoltaice. Incepand de miercuri, 6 noiembrie, Programul Casa Verde privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala a fost reluat, instalatorii validati putand continua inscrierea persoanelor fizice in aplicatia informatica.

“Toate documentele inregistrate cu succes in aplicatia informatica, precum si cele inregistrate in registrul instalatorilor care nu au fost incarcate in aplicatie pana la momentul suspendarii accesului in aplicatia informatica, sunt acceptate de Administratia Fondului pentru Mediu ca fiind depuse in termen, in vederea analizarii. Extrasele de carte funciara nu trebuie sa fie mai vechi de 30 de zile la data inscrierii, la fel, restul documentelor necesare, care trebuie sa fie valabile in momentul inscrierii. La nivelul judetului Vaslui, sunt doi instalatori validati de catre Administratia Fondului pentru Mediu, lista acestora putand fi consultata pe site-ul institutiei”, a declarat dr. ing. Mihaela Budianu, directorul executiv al APM Vaslui.
Implementarea proiectului se realizeaza in termen de 8 luni de la semnarea contractului de finantare nerambursabila, termen in care beneficiarul final depune la instalatorul validat certificatul de racordare si incheie cu acesta toate formalitatile privind receptia sistemului de panouri fotovoltaice, emiterea facturii si plata contributiei proprii. Nerespectarea acestui termen conduce la neplata sumelor din partea AFM. Finantarea acordata este in procent de pana la 90% din valoarea investitiei, in limita sumei de 20.000 lei pentru o putere instalata de cel putin 3kWp, diferenta urmand a fi suportata de catre beneficiar. Suma finantata de AFM se scade de catre instalatorul validat din valoarea totala a facturii, iar diferenta se suporta de catre beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Inscrierea in program se realizeaza prin intermediul instalatorilor validati direct pe site-ul AFM, valoarea contractului de finantare fiind de 536 milioane lei, suma asigurata din Programul Operational Regional (POR). Valoarea totala a finantarii acordate pentru acest program se ridica la aproximativ 656 milioane lei, Administratia Fondului pentru Mediu asigurand, din Fondul pentru Mediu, sumele necesare pentru regiunea Bucuresti – Ilfov. Scopul programului il reprezinta cresterea eficientei energetice, imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica necesara consumului propriu si livrarea surplusului in sistemul energetic national.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.