Se contureaza viitoarele investitii de la fosta Unitate Militara. Un nou oras in mijlocul orasului

0
691

• Municipalitatea a creionat deja viitoarele obiective ce se vor construi pe cele 17 hectare de teren ale fostei Unitati Militare din Vaslui, suprafata cedata anul trecut Consiliului Local de catre Ministerul Apararii. Tema de proiectare a viitorului Complex de servicii comunitare, care se va intinde pe o suprafata de 7,2 hectare si care va include, intre altele, un Camin de batrani, o cantina sociala, o cresa si o gradinita, a fost deja aprobata de catre consilierii locali. Urmeaza Gradina Botanica, ce se va intinde pe nu mai putin de 10,5 hectare si care, alaturi de parcul Copou, va deveni principalul loc de petrecere a timpului liber al vasluienilor.

In urma multor solicitari si interventii din partea municipalitatii in luna aprilie 2018, prin Hotarare de Guvern, terenul aferent Unitatii Militare, desfiintata in urma cu mai bine de 20 de ani, in suprafata de 177.026 mp, era transferat din patrimoniul Ministerului Apararii Nationale in domeniul public al municipiului Vaslui. Transferul a fost facut sub conditia ca, in termen de 20 de ani de la preluare, acolo sa fie realizate mai multe obiective de investitii, respectiv o Gradina botanica si un Complex de Servicii Comunitare, la care s-a angajat municipalitatea. Abia zilele trecute, conducerea Primariei Vaslui si-a facut cunoscute intentiile in ceea ce priveste viitoarele investitii, prin supunerea spre aprobarea consilierilor municipali a temei de proiectare a viitorului Complex de Servicii Comunitare. Materializarea acestei investitii va demara anul viitor, prin organizarea licitatiilor in vederea desemnarii viitorului proiectant, cautarea surselor de finantare si, ulterior, trecerea la executia efectiva a Complexului.

“Este adevarat ca a trecut ceva timp de la preluarea acelui teren, insa acest timp nu a fost irosit, ci folosit pentru a ne documente cat mai bine in ceea ce urmeaza sa facem acolo, fiind vorba de o investitie importanta atat ca valoare, cat si ca necesitate pentru vasluieni, cu atat mai mult cu cat terenul in cauza este in apropierea centrului orasului! In acest sens, s-a dus o adevarata munca de documentare, s-au facut vizite la diverse centre sociale, cum ar fi cel de la Codaesti, Bacesti sau Tutova, pentru a ne lamuri cu privire la ceea ce avem de facut. La fel s-a procedat si in cazul viitoarei Gradini Botanice: s-a luat legatura cu specialisti in domeniu, profesori universitari, cercetatori, administratori de astfel de gradini din intreaga tara… Aceasta activitate s-a concretizat prin doua teme de proiectare a viitoarelor obiective, ce vor fi supuse pe rand analizei consilierilor municipali urmand ca, de anul viitor, sa alocam resursele financiare necesare transpunerii lor in practica. Cert este un lucru, sunt investitii de o mare importanta pentru vasluieni, a caror materializare se va produce in cativa ani de zile, iar noi avem o raspundere importanta in a le realiza astfel incat sa corespunda tuturor cerintelor”, a explicat primarul Vasile Paval.

Viitorul Complex de Servicii Comunitare, care se va intinde pe o suprafata de 7,2 hectare, va fi compus dintr-un camin pentru persoane varstnice, o cantina sociala cu sala de mese de capacitate de 150 de locuri, un adapost de noapte pentru oamenii strazii si un centru rezidential pentru persoanele fara adapost si centre rezidentiale de ingrijiri de paleatie cu o capacitate de 100 de locuri.

Caminul pentru batrani va avea o capacitate de 150 de locuri, cu cazare de tip hotelier in camere de 1 – 3 locuri cu grup sanitar propriu, a caror grupare se va face in unitati de locuit a cate 20 – 30 de locuri fiecare. Respectivul camin va beneficia de toate facilitatile, atat de cazare, hrana, medicale ori petrecerea timpului liber, unitatile de locuit urmand a fi dotate cu echipamente si instalatii destinate a fi folosite de persoanele varstnice sau persoane cu dizabilitati. Beneficiarii acestui centru vor avea la dispozitie si un serviciu de asistenta medicala, cu cabinet de consultatii, camera de tratamente, salon de infirmerie cu 2 paturi si o camera de garda pentru medic. De asemenea, nu a fost neglijata nici latura ocupationala si de petrecere a timpului liber, sector care va beneficia de o biblioteca, un club si de o videoteca cu filme, precum si ateliere ergoterapeutice, de croitorie, tamplarie, lacatuserie sau artizanat.

La randul sau, Adapostul de noapte pentru oamenii strazii va avea o capacitate de 40 de locuri in 10 dormitoare si o sala de mese, iar viitorii beneficiari vor avea asigurata inclusiv asistenta medicala si psihologica in caz de nevoie. In ceea ce priveste Centrul rezidential pentru persoanele fara adapost, acesta va avea o capacitate de 24 de locuri, in 4 dormitoare cu paturi suprapuse, persoanele internate acolo, inclusiv cupluri casatorite, urmand a beneficia inclusiv de spatii destinate activitatilor socio-culturale.

In plus fata de aceste obiective, Complexul de Servicii Comunitare va mai cuprinde un sediu al Directiei de Asistenta Sociala al Primariei, un centru cultural, spatii si zone de agrement, spatii verzi, cai de acces si locuri de parcare, in zona urmand sa fie construite si o cresa si o gradinita pentru copiii.

Tema de proiectare a Complexului a fost insusita prin vot de catre consilierii municipali, ceea ce da unda verde demararii implementarii investitiei, in prima faza urmand a fi alocata suma de 120.000 lei pentru realizarea Studiului de Fezabilitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.