Rectificare cu minus a bugetului de stat, insa cu plus in dreptul primariilor

0
896

• Ministerul Finantelor Publice a publicat proiectul de ordonanta cu privire la rctificarea bugetului de stat, anuntata inca de la preluarea guvernarii de catre PNL. In ciuda faptului ca rectificarea a fost una negativa, cu o crestere semnificativa a deficitului bugetar a acestui an, guvernul a alocat o suma importanta, 1,8 miliarde lei, pentru plata facturilor restante la PNDL. Totodata, vor fi asigurate plata drepturilor cu asistenta sociala pana la sfarsitul anului, acestia fiind insa singurii bani care vor merge catre primarii. Acestea au primit insa si o veste buna: eventualele excedente bugetare nu vor mai fi penalizate la alocarile de la bugetul de stat de anul viitor. Singurul ajutor pe care-l vor primi primariile ar putea fi doar de la Consiliul Judetean, obligat sa imparta toti banii pe care-i mai are in fondul de rezerva, in caz contrar, sumele necheltuite urmand a se intoarce la bugetul de stat.

Din cate se pare, mult trambitatele gauri lasate de Guvernul Dancila in bugetul de stat nu prea au existat, dupa cum arata cifrele prezentate in proiectul de Ordonanta privind rectificarea bugetului de stat anuntata de noul Guvern Orban. “Veniturile bugetului general consolidat, in primele 9 luni ale anului 2019, sunt in suma de 228,7 miliarde lei, au reprezentat 22,2% din PIB si s-au realizat in proportie 92,4%, comparativ cu programul estimat de incasari pentru primele 9 luni ale anului 2019. In termeni nominali, veniturile bugetului general consolidat au fost cu 18,9 miliarde lei sub programul estimat pentru perioada analizata. (…) Cheltuielile bugetului general consolidat, in primele 9 luni ale anului 2019 sunt in suma de 255,6 miliarde lei, gradul de efectuare al acestora fiind de 92,7%. (…) Totodata, executia bugetara pe primele zece luni scoate in evidenta faptul ca veniturile bugetului general consolidat sunt in suma de 261,1 miliarde lei, reprezentand 25,3% din PIB, cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 289,9 miliarde lei, reprezentand 28,1% din PIB cu un deficit de 28,83 miliarde lei, respectiv 2,8% din PIB peste nivelul de 2,76% din PIB cat a fost estimat deficitul bugetar pentru tot anul 2019 la prima rectificare bugetara”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de Ordonanta publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, act prin care, in urma rectificarii „negative”, deficitul bugetului de stat va creste la 4,2% din PIB.

In consecinta, Guvernul Orban se vede silit sa faca o rectificare negativa, prin care educatia, sanatatea si agricultura vor pierde bani, insa doar prin reducerea unor venituri si cheltuieli referitoare la investitii ce ar fi trebuit realizate cu fonduri europene nerambursabile, proiecte care nu s-au implementat.

In schimb, si asta este o veste foarte buna pentru primarii si Consiliul Judetean, va fi suplimentat bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice astfel incat sa poata fi alocata suplimentarea, cu suma de 1,8 milarde lei, a fondurilor pentru derularea Programului National de Dezvoltare Locala.

Cat priveste alte alocari, pe capitole bugetare, judetul Vaslui va pierde 66.000 lei, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru finantarea cheltuielilor privind drepturile copiilor cu cerinte educationale speciale care frecventeaza invatamantul special, alocate la inceputul anului, insa va primi suplimentar 779.000 lei, pentru plata drepturilor copiilor cu cerinte educationale speciale integrati in invatamantul de masa. Acestea sunt singurele alocari directe prevazute prin proiectul de ordonanta privind rectificarea bugetara. In schimb, vor creste cu 2,199 miliarde lei cheltuielile cu asistenta sociala, din care 2 miliarde lei vor fi alocate Ministerului Muncii si Justitiei Sociale pentru plata pana la finele anului a drepturilor de asistenta sociala: pensii, alocatii de stat pentru copii, indemnizatii persoane cu handicap, indemnizatii pentru persoanele aflate in concediu pentru cresterea copilului etc.

„De asemenea, in vederea elaborarii normelor de inchidere a exercitiului financiar al anului 2019, s-a modificat alin. (17) al art. 6 din Legea bugetului de stat pe anul 2019, in sensul introducerii datei de 10 decembrie ca termen pana la care sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata destinate finantarii sistemului de protectie a copilului si centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap precum si cele destinate finantarii drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizatiilor lunare, alocate unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale pana la data publicarii legii bugetului de stat pe anul 2019, se regularizeaza in cursul anului 2019 cu bugetul de stat”, se mai arata in buget.

Cat priveste asigurarea cheltuielilor de functionare a primariilor pana la sfarsitul anului, acestea vor trebui asigurate din bugetul propriu ori din alocarile facute de catre Consiliul Judetean, care trebuie sa-si epuizeze fondul de rezerva aflat la dipozitia sa, pana la sfarsitul anului, in caz contrar, sumele ramase urmand a se intoarce la bugetul de stat.

In schimb, primariile primesc o veste buna, in sensul ca se vor abroga prevederile privitoare la regularizarea, din excedent, a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale „cu scopul de a asigura fondurile necesare unitatilor sau subdiviziunilor administrativ-teritoriale pentru continuarea lucrarilor de investitii incepute in anul 2019 si pentru acoperirea eventualelor decalaje aparute in prima parte a anului 2020 intre veniturile si cheltuielile bugetelor locale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.