Proiect cu fonduri UE, implementat la Zorleni

0
990

• Comuna Zorleni se numara printre cele 15 UAT-uri din judetul Vaslui care, in vara, au primit fonduri europene pentru introducerea internetului wireless in spatii publice. Cu cei 15.000 de euro primiti, au fost amenajate 17 puncte de acces in localitatile Simila, Zorleni si Popeni.

In luna mai, Comisia Europeana a dat publicitatii lista celor 3.400 de municipalitati de la nivel european care au castigat cate un bon valoric in valoare de 15.000 de euro in cadrul programului WiFi4EU, ce isi propune sa finanteze introducerea internetului wireless in locuri publice. Asa cum a fost gandita de Comisia Europeana, finantarea este oferita sub forma de vouchere, ce urmeaza sa fie folosite pentru achizitionarea echipamentelor pentru spot-urile Wi-Fi publice in locuri precum parcuri, piete, muzee, spitale, etc.

La nivel national, au fost declarate castigatoare 250 de localitati din toata tara, judetul Vaslui avand doar 15 UAT-uri ce au primit cate 15.000 de euro pentru instalarea de puncte de acces public si gratuit la internet wireless, respectiv municipiul Barlad si inca 14 comune. Acestea sunt: Bacesti, Balteni, Cozmesti, Dodesti, Drinceni, Epureni, Feresti, Hoceni, Iana, Ibanesti, Muntenii de Jos, Suletea, Vetrisoaia si Zorleni. Daca, spre exemplu, la Barlad, suma a fost suficienta pentru acoperirea a 17 puncte cu mari aglomerari urbane, in care vor functiona 22 de puncte de acces (PA), in comuna Zorleni, au fost amenajate 17 astfel de puncte de acces in satele Zorleni, Simila si Popeni.

„Schema de sprijin al Comisiei Europene – initiativa WIFI4EU – creata special pentru furnizarea de acces WI-FI gratuit in spatii publice interioare sau exterioare, aflate sub tutela administratiilor publice locale, a prins viata si in comuna noatra. Conform Acordului de Grant nr. INEA/CEF/WIFI4EU/2-2019/011460-014814, semnat de  Agentia Executiva pentru Inovare si Retele (INEA), actionand in temeiul delegarii din partea Comisiei Europene, si comuna Zorleni in calitate de beneficiar, Comisia a decis sa acorde un grant beneficiarului pentru actiunea intitulata «WIFI4EU Promovarea conectivitatii la internet in comunitatile locale». In baza acestui grant, au fost contractate si finalizate lucrarile privind amplasarea celor 17 puncte de acces in urmatoarele locatii: Teren sport Simila (PA 1); Scoala Simila (PA 2 – 3); Centrul Socio-Cultural Zorleni (PA 4 – 5); Camin Cultural Zorleni (PA 6); Scoala Gimnaziala nr. 1 Zorleni (PA 7 – 8 – 9); Zona scena Zorleni (PA 10); Scoala Gimnaziala nr. 2 Zorleni – zona Islaz (PA 11); Gradinita Zorleni – zona gara (PA 12); Teren sport Popeni (PA 13); Scoala Popeni (PA 14); Gradinita Popeni (PA 15); Camin Cultural Popeni (PA 16) si sediu Primaria Zorleni (PA 17)”, precizeaza intr-o postare pe facebook primarita Paula-Denisane Hultoana.

Tot aceasta a subliniat ca implementarea acestui proiect va contribui la o mai buna integrare a comunei Zorleni pe piata unica digital, va da utilizatorilor acces la societatea gigabitilor, va creste gradul de alfabetizare digitala si va completa serviciile publice prestate in aceste spatii. In plus, accesul este gratuit, asa ca utilizatorilor nu li se va cere parola de autentificare pentru a se conecta la reteaua Wi-Fi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.