Primarul demis al comunei Dranceni, trimis in judecata de DNA pentru infractiuni de coruptie

0
863

• Gelu Pecheanu, primarul comunei Dranceni in ultimii zece ani, si nora lui au fost trimisi in judecata de procurorii DNA pentru fapte de coruptie, dupa ce, intre 2013-2016, edilul ar fi depus la Ministerul Dezvoltarii documente false pentru a beneficia de fonduri nerambursabile pentru derularea unui proiect finantat cu bani de la UE. Suma respectiva a fost folosita pentru plata salariilor nurorii sale, angajata ca manger de proiect, si a fiicei contabilului primariei, angajata ca asistent de manager.

La finele lunii trecute, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor Gelu Pecheanu, fostul primar al comunei Dranceni, si Florina Adnana Pecheanu (fosta Codreanu), nora sa. Pecheanu a fost demis prin ordin al prefectului la inceputul anului, dupa ce a pierdut procesul intentat de Agentia Nationala de Integritate, in care edilul era acuzat de conflict de interese administrativ ca urmare a faptului ca, intre 2011-2013, a concesionat 75 de hectare din terenul comunei catre Intreprinderea Individuala Pecheanu Bogdan Victor Lucian, detinuta de fiul sau. Cel din urma a beneficiat de subventii de 94.301 lei de la APIA.

Dosarul a ajuns pe masa judecatorilor Tribunalului Vaslui, insa pana acum nu a fost stabilit primul termen al procesului. Potrivit procurorilor DNA, Pecheanu, la data faptelor primar al comunei Dranceni, este judecat pentru savarsirea infractiunilor de fals intelectual, in forma continuata, si folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata. In acelasi dosar a fost trimisa in judecata si Florina Adnana Pecheanu (fosta Codreanu), persoana fizica, la data faptelor manager al unui proiect finantat din fonduri europene, pentru savarsirea infractiunilor de fals intelectual, in forma continuata, si complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.

„In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: in perioada 2013 – 2016, inculpatul Pecheanu Gelu, in contextul unui proiect finantat din fonduri nerambursabile – «Pure Water – to the Benefit of Villagers»„ (Apa pura in beneficiul satenilor), ar fi depus la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice inscrisuri care atesta imprejurari contrare adevarului cu privire la activitatile efectuate pe perioada proiectului de catre managerul de proiect si asistentul sau (pontaje individuale, tabele de pontaj colectiv, centralizator salarii, state de plata a salariilor, declaratii pe propria raspundere). O parte din aceste inscrisuri ar fi fost intocmite si semnate de cele doua persoane implicate in derularea proiectului, dar si de Lemnaru Ion, contabilul Primariei Dranceni. In realitate managerul de proiect si asistentul sau nu ar fi desfasurat nicio activitate in cadrul proiectului, iar pontajele si celelalte documente justificative prezentate in cadrul proiectului pentru aceste doua persoane nu ar corespunde realitatii. Prin aceste demersuri, Primaria Dranceni a primit pe nedrept suma de 18.821 euro (fonduri nerambursabile), reprezentand valoarea cheltuielilor de personal aferente celor doua persoane. In cauza, a fost dispusa instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce apartin celor doi inculpati”, spun procurorii DNA.

In acelasi dosar au fost cercetati si Ion Lemnaru, contabilul Primariei Dranceni, si Madalina Chiriac, fiica lui, aceasta din urma in calitate de asistent al managerului de proiect. Insa, la sfarsitul lunii septembrie 2019, cei doi au incheiat cu procurorii anticoruptie cate un acord de recunoastere a vinovatiei. In prezenta avocatilor alesi, cele doua persoane au declarat expres ca recunosc comiterea faptelor retinute in sarcina lor, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si sunt de acord cu felul si cuantumul pedepselor aplicate, precum si cu forma de executare a acestora.

Astfel, Ion Lemnaru, care a comis infractiunile de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene; fals intelectual si fals material in inscrisuri oficiale, toate in forma continuata, a fost condamnat la 2 ani si 4 luni de inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. In plus, pe o perioada de un an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, ii vor fi interzise anumite drepturi.

La randul sau, fiica lui, Madalina Chiriac, a fost cercetata pentru infractiunile de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene si fals intelectual, ambele in forma continuata. In urma acordului de recunoastere a vinovatiei, aceasta a fost condamnata la 1 an si 7 luni de inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Ca si in cazul tatalui sau, si acesteia i-au fost interzise anumite drepturi pe pe o perioada de un an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Dosarele de urmarire penala privind cele doua persoane (Ion Lemnaru si Madalina Chiriac) impreuna cu acordurile de recunoastere a vinovatiei au fost trimise la Tribunalul Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.