Noua Unitate de Primiri Urgente Vaslui, inca in chinurile facerii!

0
738

• Dupa ce a renuntat la ideea construirii heliportului ce urma sa vina in sprijinul pacientilor transportati la viitoarea Unitate de Primiri Urgente ce urmeaza a fi construita la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, Consiliul Judetean se vede pus in situatia de a aloca mai multi bani pentru ridicarea acestui obiectiv. Actualizarea Studiului de fezabilitate si, mai ales, modificarile de structura si alte cheltuili, cerute de finantator, Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est, au facut ca cofinantarea din partea CJ sa creasca la aproape 7 milioane de lei, mai bine de jumatate din valoarea recalculata a investitiei. Chiar si asa, conducerea judetului este dispusa sa aloce fondurile necesare implementarii proiectului, unul vital pentru sanatatea vasluienilor, si spera ca, in curand, sa demareze aceasta investitie.

Inca din urma cu trei ani, Consiliul Judetean a demarat procedura de accesare a fondurilor nerambursabile disponibile prin Programul Operational Regional 2014 – 2020 in vederea construirii si dotarii unui nou sediu al Unitatii de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui. Proiectul, care includea si construirea unui heliport destinat urgentelor medicale, amplasat in apropierea noului sediu UPU, ce urma la randul lui sa fie amplasat pe platoul din fata bisericii din curtea spitalului, a fost inaintat catre autoritatea de implementare, Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est, in noiembrie 2017, primele raspunsuri fiind incurajatoare, proiectul fiind propus spre finantare.

Ulterior insa, s-a primit de la Ministerul Sanatatii o finantare importanta, constand intr-un aparat RMN si un Computer Tomograf de ultima generatie, care au necesitat o noua cladire destinata acestor aparate, dar au afectat insa proiectul noului UPU. Practic, respectiva cladire impiedica aterizarea – plecarea elicopterelor SMURD in siguranta, astfel ca nu poate fi primita autorizatia de la Autoritatea Aeronautica Romana necesara exploatarii heliportului pe respectiva locatie. In aceste conditii, pentru ca un heliport suspendat ar fi costat prea mult, peste 5,6 milioane de lei, aproape cat finantarea nerambursabila accesata pentru constructia UPU, s-a renuntat la ideea respectivului obiectiv, lucru aprobat acum doua luni de consilierii judeteni.

In consecinta, CJ Vaslui a notificat autoritatea finantatoare, ADR Nord-Est, cerand totodata modificarea in consecinta a proiectului. Raspunsul a fost pozitiv, totodata, finantatorul solicitand depunerea unor documente, inclusiv o Hotarare a Consiliului Judetean de aprobare a noii valori a proiectului, fara cheltuielile legate de proiectarea si constructia heliportului, a contributiei proprii la finantarea cheltuielilor eligibile si a cheltuielilor neeligibile. Mai mult, actualizarea proiectului urma sa aduca si unele actualizari ale Studiului de Fezabilitate, inclusiv modificari ale structurii cladirii UPU, actualizarea unor cheltuieli, inclusiv cele legate de majorarea salariului minim in domeniul constructiei, dar si a graficului de esalonare a investitiei, tinand cont de data limita de finalizare a proiectului. Aceste cheltuieli ce ar urma sa fie suportate de beneficiar, CJ Vaslui, ar presupune o majorare a costurilor cu peste 2,6 milioane lei, respectiv o crestere cu 24,35% a valorii investitiei, diferenta urmand sa fie asigurata de la bugetul judetului. Desi valoarea finantarii nerambursabile a scazut cu circa 630.000 lei, la 6,369 milioane lei, valoarea totala a investitiei a crescut de la 10,713 la 13,322 milioane lei, din care suma de 6,952 milioane lei urmeaza a fi suportata din bugetul local al judetului Vaslui pe anii 2019 – 2023. Chiar si in aceste conditii, conducerea judetului doreste implementarea acestui proiect vital pentru vasluieni si, in acest scop, a convocat o sedinta extraordinara a CJ Vaslui, pentru vineri, 15 noiembrie, in vederea aprobarii noului Studiu de Fezabilitate, a indicatorilor tehnici, a proiectului denumit acum “Extindere Unitate de primiri Urgente”, si a cheltuielilor legate de proiect. Imediat ce va primi votul consilierilor judeteni, respectiva Hotarare, impreuna cu celelalte documente solicitate, va fi trimisa de urgenta autoritatii finantatoare, ADR Nord-Est, in vederea incheierii unui act aditional la contractul de finantare si finalizarii, astfel, a ultimilor pasi in vederea demararii investitiei. Teoretic, in cursul anului 2013, vasluienii ar trebui sa aiba la dispozitie un nou UPU, ce va functiona intr-un spatiu mult mai generos decat cel actual, de la parterul spitalului, si care va fi dotat cu aparatura si echipamente medicale de ultima generatie, fondurile necesare in acest sens fiind deja in curs de accesare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.