Invatamantul profesional dual, o necesitate

0
1057

• Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui a organizat marti, 12 noiembrie, o intalnire de lucru in vederea stabilirii cifrei de scolarizare in invatamantul profesional dual din judet. La eveniment au fost prezenti 70 de operatori economici, directorii ai unitatilor de invatamant profesional si tehnic, precum si reprezentanti ai institutiilor si autoritatilor locale. Unii operatori economici si-au manifestat interesul in organizarea, anul viitor scolar, a unor clase de invatamant dual, solicitand insa si implementarea de masuri concrete pentru stimularea “mai serioasa” a elevilor pentru a urma aceasta forma de invatamant.

Invatamantul profesional dual este o forma de organizare a invatamantului profesional si tehnic organizat la initiativa operatorilor economici interesati, in calitate de potentiali angajatori si parteneri de practica care ar putea oferi elevilor oportunitati sporite de educatie si formare profesionala pe baza unui contract de parteneriat si a unor contracte individuale de pregatire practica. In afara pregatirii practice, a diplomelor de calificare obtinute si a stimulentelor financiare, burse primite atat din partea Ministerului Educatiei, cat si din partea operatorilor economici unde fac practica, elevii au si avantajul ca, dupa absolvire, pot avea un loc de munca asigurat in profesia pentru care s-au prgatit. La fel, si operatorii economici parteneri in program au avantajul ca pot selecta pentru angajare tineri bine pregatiti profesional, care, in plus, cunosc indeaproape cerintele si nevoile angajatorului precum si mediul de lucru.

Cu ocazia unei conferinte de presa desfasurate la sediul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura, conducerea institutiei si-a manifestat interesul in dezvoltarea acestei forme de invatamant dual la nivelul judetului Vaslui. “Criza fortei de munca, si mai ales lipsa lucratorilor calificati, este o realitate inclusiv la nivel judetului Vaslui, iar invatamantul dual ar putea reprezenta o solutie pentru operatorii economici, cu evidente beneficii atat pentru acestia, cat si pentru viitorii angajati. Pentru aceasta, trebuie insa gasite solutii pentru interesarea tinerilor in a urma aceasta forma de invatamant, incepand de la acordarea unor burse sau altor facilitati, pana la asigurarea unei baze materiale si didactice serioase, necesare bunei pregatiri a elevilor din punct de vedere profesional. Consider ca Ministerul Educatiei ar trebui sa se implice mai mult in dezvoltarea invatamantului dual, prin alocari financiare suplimentare si elaborarea de acte normative pentru stimularea acestei forme de invatamant, precum si a invatamantului profesional sau cel liceal de profil tehnic”, a declarat atunci Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui, care insa, nu a putut sa explice relativul dezinteres al multor agenti economici vasluieni vis-s-vis de aceasta forma de invatamant. De exemplu, in anul scolar 2018 – 2019, la nivelul judetului a fost infiintata, avand drept partener Confectii Barlad SA, o singura clasa de invatamant dual, cu 20 de elevi, care vor absolvi anul viitor, pentru ca, in acest scolar, ISJ Vaslui sa nu primeasca nici o solicitare din partea vreunui operator economic in acest sens.

Pentru a rezolva aceasta situatie, prin asigurarea unei foarte bine informari a operatorilor economici si a responabililor din cadrul mediului de afaceri si realizarea unui plan de scolarizare realist, pentru anul scolar 2020 – 2021, ISJ Vaslui a organizat o intalnire avand drept scop popularizarea invatamantului profesional dual. Activitatea, desfasurata la CJRAE Vaslui, a avut drept scop promovarea invatamantului profesional vasluian, identificarea rolului scolilor tehnice in atragerea elevilor catre aceasta forma de invatamant, definirea rolului pe care operatorii economici il au in descoperirea si formarea potentialei forte de munca, dar si analiza tuturor elementelor tehnice, economice si sociale care pot conduce la un invatamant profesional de calitate in anul scolar urmator. Activitatea coordonata de catre inspectorul scolar general, prof. Gabriela Placinta, si de prof. Maria Ciulei, inspectorul pentru invatamant profesional si tehnic, a fost o reusita, cel putin din perspectiva participarii, peste 15 operatori economici, factori de decizie de la nivelul judetului si municipiului Vaslui, reprezentantii AJOFM si ai CCIA Vaslui, dar si a raspunsului primit de la acestia in legatura cu acest subiect.

“Aceasta intalnire a fost doar un punct in calendarul activitatilor in ceea ce priveste invatamantul profesional si tehnic vasluian din perspectiva finalitatilor: implicarea mai accentuata a operatorilor economici in formarea profesionala a elevilor, inregistrarea unui numar cat mai mare de solicitari de scolarizare pentru invatamantul profesional dual si fundamentarea planului de scolarizare pentru invatamantul profesional dual pentru anul scolar 2020-2021. Am inceput prin a populariza oportunitatile acestei forme de invatamant la nivelul scolilor, am continuat cu vizite la potentialii colaboratori – operatori economici in special din domeniul agricol din zona Husi, continuam cu cel din Vaslui si Barlad… Trebuie spus ca aceasta forma de invatamant reprezinta o adevarata oportunitate pentru angajatori, ei pot sa selecteze elevii ce vor face practica in unitatile lor si, totodata, sa-i identifice pe viitorii lor angajati, ocupandu-se totodata de pregatirea lor practica, dar si de fidelizarea lor, oferindu-le o bursa echivalenta cu cea oferita de Ministerul Educatiei, in prezent de 200 de lei/lunar, dar si alte beneficii, daca doresc. Suntem optimisti si speram in infiintarea mai multor clase de invatamant profesional dual in anul scolar viitor”, a declarat prof. Maria Ciulei.

In urma intalnirii, mai multi operatori economici au anuntat ca doresc sa solicite clase de invatamant dual pentru anul scolar urmator in domenii ca comert, prelucrarea carnii, mecanica agricola sau agricultura.

In continuare, activitatile de stabilire a cifrei de scolarizare in invatamantul dual pentru anul scolar urmator isi urmeaza cursul, conform calendarului stabilit de conducerea ministerului, de aceasta data la nivelul liceelor si scolilor in incercarea de a gasi parteneri – operatori economici cu care sa incheie contracte de colaborare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.