Inca un an bun pentru Primaria Vaslui se apropie de final

0
796

• Pentru Primaria si Consiliul Local al municipiului Vaslui, 2019 a fost un an bun atat din punctul de vedere al realizarilor, cat si al pregatirii noilor investitii ce vor demara anul viitor. „In primul rand, avem un procent de incasare a impozitelor si taxelor locale excelent, 94% – 95% la aceasta ora, realizare cu care nu se pot lauda multe orase din tara si pentru care doresc sa multumesc contribuabililor persoane fizice si juridice din municipiul Vaslui. Cat priveste bugetul de cheltuieli, pe sectiunea de functionare, suntem in grafic: am reusit sa finantam toate activitatile necesare bunei functionari a primariei si institutiilor din subordine, iar pe sectiunea de dezvoltare, acolo unde s-au mai intampinat unele greutati in implementarea proiectelor, suntem totusi multumiti de ceea ce am reusit sa realizam”, a declarat ing. Vasile Paval, primarul municipiului Vaslui.

„Contribuabilii vasluieni s-au achitat intr-o proportie covarsitoare de obligatiile fiscale pe care le au fata de bugetul local, lucru care ne-a permis derularea in bune conditii financiare a tuturor activitatilor si implementarea celor mai multe dintre obiectivele preconizate. In ceea ce priveste zona de functionare, incheiem pozitiv acest an cu tot ceea ce inseamna asta: asigurarea bunei desfasurari a activitatii in scoli si celelalte institutii din subordinea municipalitatii si asigurarea de conditii normale, din punct de vedere a circulatiei pe drumurile publice, a linistii si ordinii publice, in domeniul social sau cultural-sportiv, cetatenilor acestui municipiu. Cat priveste zona de dezvoltare, sunt ceva restante la programul de investitii, in special din cauza incapacitatii unor constructori de a respecta planurile de lucrari. Imbucurator este insa faptul ca o parte dintre investitiile cuprinse in acest program fie au fost finalizate, fie acest lucru se va intampla pana la sfarsitu anului. Ma refer aici la Cartierul 13 Decembrie si la parcarea de la Teoclinik, la zona Avram Iancu. S-a finalizat si pista de skateboard, ramane ca luna viitoare sa fie finalizat si parcul din zona strazilor Costache Negruzzi – Husului. Raman de continuat lucrarile la noul Bazar, care, desi au inceput mai greu, acum se deruleaza in forta, constructorul ajungand din nou in plan. Avem in lucru si alte obiective in diverse stadii de proiecte tehnice, cum ar fi cel al asfaltarilor din zona strazilor Cantemir – Delea, or din Brodoc, dar si Studiul de Fezabilitate al Centrului social de la fosta Unitate Militara, care, pana in primavara, va trece la stadiu de proiectare – executie. Avem si alte obiective de interes, in special cele finantate cu fonduri europene, cresa si gradinita fiind deja in faza a doua a proiectului tehnic, casele sociale de la Rediu, si ele intr-un stadiu avansat. Astazi (ieri, 27 noiembrie, n.r.) proiectul privind modernizarea transportului public in comun este in analiza la Ministerul Dezvoltarii, asteptam finantarea si pentru celelalte trei proiecte, cel al depoului, extinderea Parcului Copou si modernizarea Liceului „Ion Mincu”, a explicat primarul Vasile Paval, in ale carui preocupari sunt si investitiile la care municipiul Vaslui este implicat doar in calitate de beneficiar final.

In primul rand, este vorba de programul Apa – Canal, care in prezent se desfasoara in suburbiile Rediu si Brodoc si in Zona Filaturii, municipalitatea predand deja executantului frontul de lucru pentru executarea lucrarilor de reabilitare a retelelor de alimentare cu apa si canalizare si in Moara Grecilor, zona Combinelor – Pacurari, urmand ca, pana la finalul anului, sa fie predat frontul de lucru in zona strazii Husului – Viisoara.

„In 2020, va fi „atacata” zona orasaneasca, in special strazile Traian si Calugareni, acolo unde in nici un caz nu se poate lucra pe timp de iarna fara a exista riscul de a paraliza complet circulatia in aceste zone aglomerate. Suntem in contact permanent cu Compania Nationala de Investitii, de unde vasluienii, pot spune, au parte de vesti bune: proiectul bazinului de inot este intr-o faza avansata, astepta proiectantul sa finalizeze proiectul, avand drept termen 40 de zile, de asemenea, a fost finalizata licitatia constructiei celor 20 de locuinte de serviciu din Zona Industriala, castigatorul fiind o firma din Negresti, si stam bine baza sportiva de pe Husului. Asteptam finalizarea Studiului de Fezabilitate pentru regularizarea albiei vechi a raului Delea, si chiar azi, ANIF a inceput lucrarile de decolmatare a Vasluietului, in zona regularizata din spatele Kauflandului, dupa ce pe Vasluietul Vechi deja se lucreaza, finantarea fiind a Consiliului Local. Dupa finalizarea acestor ultime doua obiective, reusind captarea apei din zonele adiacente, vom reusi sa scapam de multe probleme care, permanent, au cauzat mari neajunsuri in partea de est a orasului. Nu trebuie uitat un alt proiect important, reactualizarea Planului Urbanistic Zonal, esential pentru dezvoltarea viitoare a municipiului nostru, proiect care in prezent este in analiza specialistilor de la Institutul de Arhitectura “Ion Mincu” din Bucuresti”, a mai declarat primarul Paval.

“Avem de incheiat din punct de vedere financiar acest an, de finalizat obiectivele propuse si de pregatit bugetul pe 2020. Vom incheia si acest an cu un excedent de circa 6 milioane lei, din cauza in principal nerealizarilor de la noul Bazar, dar si pentru ca am avut pregatiti bani pentru cofinantarea proiectelor cu finantare nerambursabila ale caror contracte nu au fost inca semnate, iar banii au ramas in bugetul pe 2019. Observ insa cu satisfactie ca, deja, Guvernul Orban a respectat una dintre promisiunile facute saptamana trecuta, cu ocazia intalnirii reprezentantilor Asociatiei municipiilor din Romania, la care am participat si eu. Ma refer aici la abrogarea prevederilor privind sanctionarea existentei la sfarsit de an a unui excedent bugetar, prin nealocarea de la bugetul de stat a sumei corespunzatoare din cota defalcata din impozitul de venit. Acest lucru ne va permite sa pastram acei bani si sa-i folosim pentru investitii. La respectiva intalnire, in urma discutiilor si cererilor noastre, premierul Ludovic Orban a facut si alte promisiuni, intre care adoptarea pana la sfarsitul anului a bugetului de stat pentru 2020, lucru care va permite primariilor si celorlalte institutii sa-si faca planul de investitii pentru anul urmator, dar si, la fel de important pentru bugetul local, cea privind alocarile catre primarii din cota defalcata din impozitul de venit. Dupa cum stiti, pana anul trecut, alocarea era de 47,5%, la inceputul anului am cerut 60%, lucru care s-a aprobat, insa totodata, ni s-a dat in sarcina bugetului local finantarea cheltuielilor cu protectia sociala, respectiv plata drepturilor persoanelor cu handicap si insotitorilor acestora. Acum, am cerut revenirea acestor cheltuieli catre bugetul de stat si, in urma discutiilor, am primit promisiunea ca primariile vor primi 65% din cota defalcata din impozitul pe venit si reducerea la jumatate a cheltuielilor cu protectia sociala, lucru care reprezinta o majorare a bugetului local, deci mai multe investitii in folosul cetatenilor acestui oras„, a mai spus ing. Vasile Paval, primarul municipiului Vaslui.

Si, pe final, un indemn: “Vin sarbatorile de iarna, am muncit tot anul, acum este timpul sa ne mai si veselim! Invit toti vasluienii sa ia parte la activitatile organizate de municipalitate in aceasta perioada, incepand cu manifestarea in cinstea Zilei Nationale de pe 1 Decembrie, si pana in noaptea de Revelion, pe care o putem petrece ca de obicei impreuna, in Centrul Civic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.