In sfarsit, se lucreaza la Pavilionul TBC din Barlad!

0
1746

• Dupa ani si ani in care nu s-a miscat un pai in speranta ca vor fi alocati bani pentru construirea unui imobil nou sau macar mutarea intr-o alta locatie a Pavilionului TBC din cadrul spitalului barladean, iata ca, de circa doua saptamani, se lucreaza de zor la igienizarea si reparatiile curente atat de necesare. Cheltuielile se ridica la peste 360.000 lei, iar lucrarile vizeaza inlocuirea stoleriei existente cu geamuri si usi termopan, zugraveli, montaj de linoleum special pentru spatii sanitare si altele.

Pavilionul TBC din cadrul Spitalului de Urgenta „Elena Beldiman” Barlad, ce adaposteste sectiile Psihiatrie, Pneumologie Acuti, Pneumologie Cronici si TBC, se afla intr-o stare avansata de degradare, motiv pentru care, printre altele, unitatea spitaliceasca detine autorizatie sanitara de functionare cu plan de conformare ce trebuie finalizat pana la 31 decembrie 2020. Chiar daca in ultimii ani s-a vorbit si chiar s-a incercat mutarea sectiilor intr-o alta locatie din oras, Ministerul Sanatatii nu a aprobat aceasta masura.

Asa ca singura solutie gasita de autoritatile locale pentru a nu risca desfiintarea spitalului este construirea unui nou corp de cladire in care sa fie mutate cele patru sectii, la care se adauga si sectia de Boli Infectioase. In acest sens, in ultimul an, consilierii locali au tot votat diverse documentatii tehnice necesare, inclusiv indicatorii tehnico-economici. Asa cum a fost aprobata de legislativul local, investitia ar trebui sa fie realizata in 36 de luni, are o valoare de 65.102.240 lei cu TVA si presupune construirea unui imobil cu subsol, parter si patru etaje, urmand ca deasupra ultimului nivel sa fie amenajat un heliport, iar la subsol un adapost antiaerian.

Insa, pana la constructia propriu-zisa vor mai trece ani de zile. Asa ca, intre timp, municipalitatea a alocat peste 360.000 de lei pentru lucrari necesare bunei functionari a activitatii in Pavilionul TBC, cu atat mai mult cu cat astfel de lucrari nu au mai fost executate de multi ani.

Ca si in cazul corpului principal de cladire al spitalului, unde in ultimele luni s-au facut lucrari de igienizare si reparatii curente la cele patru etaje, si la Pavilionul TBC banii alocati sunt utilizati tot in acest scop. Adica pentru inlocuirea stoleriei existente extrem de vechi si deteriorate cu geamuri si usi termopan, zugraveli, montaj de linoleum special pentru spatii sanitare, refacerea grupurilor sanitare, recompartimentarea unor incaperi, inchideri cu pereti de rigips la luminatoarele usilor, vopsirea caloriferelor, montat faianta la lavoare, etc.. Potrivit reprezentantilor unitatii spitalicesti, lucrarile au demarat in urma cu circa doua saptamani si ar trebui sa fie gata pana la sfarsitul anului (31 decembrie).

Trebuie mentionat ca, in cursul lunii aprilie, s-au finalizat lucrarile de igienizare la primele doua etaje ale cladirii principale a spitalului barladean, iar la finele lui septembrie, cele executate la etajele superioare (etaje III si IV). In total, pentru corpul principal de cladire s-a alocat suma de 700.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.