Gimnastele de aur ale Barladului, fara burse de performanta, pentru ca n-a vrut PSD-ul!

1
808

• Chiar daca, de ani buni, fac cinste Barladului, cucerind titluri nationale si medalii peste medalii la competitiile de profil din tara, cele noua gimnaste de aur legitimate la CSS Barlad, care invata la Scoala „Manolache Costache Epureanu”, nu vor beneficia de burse de performanta in anul scolar 2019-2020. Motivul este cat se poate de simplu: consilierii locali din partea PSD s-au opus aprobarii suplimentarii cu noua a burselor aprobate in luna august.

La sedinta ordinara din 31 octombrie, consilierii locali barladeni au avut la mapa, printre altele, si un proiect de hotarare ce viza „modificarea si completarea anexei la HCLM nr. 260/30.08.2019, pentru stabilirea cuantumului lunar al fiecarei categorii de burse, precum si numarul de burse pe fiecare centru de executie bugetara, acordate in invatamantul preuniversitar de stat din Barlad, pentru anul scolar 2019-2020”. Mai simplu spus, alesii urbei trebuiau sa isi dea acordul pentru suplimentarea cu noua a burselor de performanta, dupa cum se arata foarte clar in referatul de aprobare, unde se specifica faptul ca directorii Scolii Gimnaziale „Manolache Costache Epureanu” au solicitat cresterea numarului de burse de performanta de la 0 la 9.

Pana aici, nimic ciudat. In mod normal, o astfel de initiativa ar fi fost votata in unanimitate in doi timpi si trei miscari. Numai ca, in cazul de fata, cei zece consilieri PSD s-au opus vehement. De ce? Numai ei stiu. Cert este ca au creat un adevarat circ, motivandu-si votul impotriva prin faptul ca nu li s-a luat in calcul amendamentul adus in sedinta, prin care ar fi vrut sa se majoreze din nou cuantumul burselor cu inca 50 de lei pentru fiecare din cele patru categorii. Asta in conditiile in care, dupa cativa ani de zile in care au fost mentinute la un nivel relativ scazut, abia in luna august au fost majorate simtitor (bursa de performanta a crescut de la 80 lei la 150 lei//lunar, cea de merit – de la 60 lei la 90 lei/lunar, iar cea de studiu si cea de ajutor social – de la 50 lei la 80 lei/lunar).

Dupa minute bune de discutii in contradictoriu avute de grupurile PNL si PSD, la care a intervenit si primarul Dumitru Boros cu explicatii, cei zece social-democrati s-au abtinut de la vot, astfel ca initiativa a totalizat numai zece voturi „pentru”. Cei care au fost de acord sunt independentul Bogdan Sarbu si cei noua liberali ramasi in sala dupa ce al zecelea, in speta Liviu Luca, a parasit sedinta anterior.

Astfel, ca urmare a faptului ca proiectul a fost respins, cele noua gimnaste legitimate la Clubul Sportiv Scolar (CSS) Barlad si care invata la respectiva scoala nu vor beneficia de burse de performanta pentru rezultatele obtinute in 2018-2019. Asta in ciuda faptului ca, anul scolar trecut, sportivele Bianca-Teodora Balan, Ilinca Balan, Beatrice Irimescu, Maria-Anastasia Dumitrasc, Andra-Crina Donose, Florina Trica, Ana-Maria Necula, Ariana-Stefania Olaru si Anastasia-Teodora Balaur au facut cinste Barladului cucerind nu mai putin de 28 de medalii de aur, 27 de argint si 16 de bronz la concursurile nationale la care au participat. Gimnastele sunt pregatite de antrenorii Ana Maria Iordache, Liviu Iordache si George Crupenschi.

„Consilierii PSD nu au inteles ca proiectul prevedea doar adaugarea celor noua gimnaste in lista beneficiarilor, aprobata tot de ei in luna august. Tot atunci s-a discutat si de majorarea cuantumului burselor, pe care acum au readus-o in discutie. Efortul anual pe care il face orasul cu alocarea burselor este de 678.640 lei, cel mai mare din ultimii ani. Au tinut-o pe-a lor, si nu au votat proiectul asa cum a fost ini?iat, motiv pentru care gimnastele nu vor primi bursele de performanta, solicitate legal”, a declarat primarul Dumitru Boros.

In ceea ce priveste numarul burselor aprobate in august pentru anul 2019-2020, in total vorbim de 824, din care 75 burse de performanta, 455 de merit, 100 de studiu si 194 de ajutor social.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.