Dosarul “Elitconstruct”, reluat de la zero

0
614

• Desi era asteptata pronuntarea sentintei definitive in dosarul in care administratorii unei firme negrestene, acuzati de fraude cu fonduri europene, au fost achitati in prima instata, Curtea de Apel Iasi a decis repunerea pe rol a cauzei, “pentru lamurirea anumitor imprejurari, reluarea cercetarii judecatoresti si a dezbaterilor”. Una dintre cele mai active firme de constructii din judetul Vaslui, aflata in atentia procurorilor DNA, Elitconstruct SRL, tocmai a fost declarata castigatoarea licitatiei pentru executarea lucrarilor la blocul cu 20 de locuinte de serviciu al Primariei Vaslui, proiect derulat prin Compania Nationala de Investitii.

Palatul de justitie Iasi

In 2017, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie finalizau cercetarile si trimiteau in instanta un dosar in care o firma de constructii negresteana, aflata in plina expansiune, era trimisa in judecata pentru asa-zise fraude cu fonduri europene. Faptele respctive datau din 2011, atunci cand Elitconstrcut SRL Negresti finaliza un contract incheiat cu Primaria municipiului Husi, de amenajare a unui parc, investitie in valoare de 3,3 milioane lei, derulata cu fonduri europene prin intermediul Ministerului Dezvoltarii. Firma respectiva era acuzata ca ar fi folosit materiale la preturi supraevaluate pentru a realiza proiectul, iar prejudiciul produs astfel ar fi fost de 553.548 lei. ”In cursul anului 2011, in contextul realizarii unui proiect finantat din fonduri nerambursabile, “Creare parc nou in municipiul Husi”, inculpatul Cioncu Bogdan, in calitate de administrator al SC Elitconstruct SRL Negresti, a depus la Primaria Husi, beneficiara lucrarilor, mai multe inscrisuri inexacte (facturi, situatii de lucrari etc.), care atestau costuri supraevaluate ale unor materiale cu suma totala de 553.548 lei. Ulterior, fara vinovatie, beneficiarul proiectului a prezentat documentele respective la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, aceste demersuri avand ca rezultat obtinerea, fara drept, de catre Municipiul Husi, a sumei totale de 686.399 lei”, au aratat procurorii DNA. Judecatorii Tribunalului Vaslui nu au fost insa de acord cu acuzatiile procurorilor DNA, astfel ca, anul trecut, au achitat societatea negresteana de toate acuzatiile, pe motiv ca fapta… nu exista. Concret, judecatorii au considerat ca, intr-o economie de piata, preturile pot varia pe durata derularii unui contract, si nu ar fi fost creat nici un prejudiciu, dat fiind ca a fost respectata valoarea cu care a fost adjudecat contractul. „Cu privire la costurile declarate, este evident ca devizul initial care insoteste oferta cuprinde, prin natura lui, date inexacte, intrucat, la momentul formularii ofertei, ofertantul nu poate cunoaste cu exactitate costurile materialelor ce urmeaza a fi achizitionate si, implicit, (costul, n.r.) lucrarilor. Pana la momentul punerii in executare a contractului, materialele ar putea fi achizitionate cu un pret mai mare decat cel estimat, dar ofertantul castigator nu va putea sa isi majoreze preturile in mod corespunzator. Criteriul avut in vedere la stabilirea castigatorului licitatiei este pretul cel mai mic si nu costul cel mai mic”, au aratat judecatorii in sentinta de achitare.

Procurorii DNA au contestat aceasta decizie, procesul fiind pe rolul Curtii de Apel Iasi de aproape un an, timp in care au fost reaudiati martorii din lucrari si cerute mai multe lamuriri din partea Ministerului Dezvoltarii. Teoretic, inca de la sfarsitul lunii septembrie, era asteptata o solutie in acest dosar dar, surpriza!, dupa patru amanari ale pronuntarii, magistratii ieseni au decis repunerea pe rol a cauzei, pentru lamurirea anumitor imprejurari, reluarea cercetarii judecatoresti si a dezbaterilor. In plus, au fost cerute lamuriri suplimentare din partea Ministerului Dezvoltarii Regionale, finantatorul investitiei, lucru care, pe langa reaudierea martorilor, va duce la lungirea procesului, a carui solutie nu se intrevede prea curand.

Intre timp, de la demararea cercetarilor in acest dosar, parca pentru a demonstra valabilitatea proverbului „cainii latra, caravana trece”, firma Elitconstruct s-a dezvoltat, devenind unul dintre cei mai importanti constructori de obiective civile din regiune. Pe langa implementarea mai multor proiecte finantate cu fonduri europene sau guvernamentale, inclusiv prin PNDL 1 si 2, societatea negresteana a castigat in ultimii ani mai multe contracte, intre care sediul Camerei Notarilor Iasi, a reamenajat, in urma unui contract cu Primaria Iasi, Parcul Mimoza din Pacurari, si a construit doua blocuri de locuinte sociale, tot in municipiul Iasi. Recent, chiar saptamana trecuta, Elitconstruct SRL a fost declarata castigatoarea licitatiei pentru executarea lucrarilor de constrctii montaj pentru 20 de locuinte de serviciu, proiect derulat de Primaria municipiului Vaslui. Constructia blocului respeciv, ce urmeaza a fi ridicat in Zoa Industriala, va fi realizata si finantata prin intermediul CNI, care dealtfel a organizat si licitatia de atribuire a lucrarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.