Din 11 noiembrie, tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui

0
708

In data de 11 noiembrie 2019, va avea loc un fenomen astronomic foarte rar si deosebit. Este vorba de trecerea prin dreptul Soarelui a planetei Mercur, fenomen ce va putea fi observat si din tara noastra. Planeta va fi vizibila ca un punct negru mic, in dreptul Soarelui.

In Romania tranzitul incepe destul de tarziu, ora 14.35, iar Soarele va fi din ce in ce mai aproape de orizont, apunand cand inca maximul fenomenului nu a avut loc. Soarele va apune la Barlad, in jurul orei 16.30.

Cu prilejul acestui fenomen astronomic Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Parvan” din Barlad, va fi deschis spre vizitare. La ora 13.00, va avea loc o prezentare publica, in cadrul careia se va vorbi despre tranzitului lui Mercur, iar dupa ora 14.00, va fi privit fenomenul prin instrumentele din dotare.

Ultimul tranzit a lui Mercur vizibil din Romania a avut loc pe 9 mai 2016 iar urmatorul va avea loc pe 13 noiembrie 2032. In fiecare secol sunt in jur de 13 tranzituri ale lui Mercur, dar nu toate sunt vizibile din tara noastra.

In trecut, astronomii utilizau tranziturile lui Mercur si Venus pentru a obtine informatii despre dimensiunile din Sistemul Solar: marimea Soarelui, distanta pana la Venus si distanta medie Pamant-Soare, care mai poarta numele si de unitate astronomica (U.A.).

Activitatea se va desfasura la sediul muzeului din str. Republicii nr. 235 (unde este si locatia observatorului astronomic). Pretul este 3 lei de persoana. Observatiile astronomice se vor desfasura numai daca cerul va fi senin!

„Atentie, nu incercati sa observati Soarele printr-un instrument fara filtru solar, sau chiar cu ochiul liber. Daca priviti Soarele cu ochii neprotejati chiar si pentru cateva secunde, puteti sa suferiti leziuni grave la nivelul retinei care se pot transforma in pierderea temporara sau chiar definitiva a vederii!”, a avertizat Dumitru Ciprian Vantdevara, muzeograf in cadrul Planetariului/Observatorului Astronomic al Muzeului „Vasile Parvan” Barlad, coordonatorul Astroclubului „Perseus” Barlad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.