Diabetul face ravagii in judet: aproape 1.000 de cazuri noi si 190 de decese numai in acest an!

0
630

• Diabetul zaharat face tot mai multe victime in judet. Numai in primele noua luni ale anului 2019, medicii din Vaslui, Barlad si Husi au depistat 958 de cazuri noi. Din nefericire, in acelasi interval de timp s-au inregistrat si 190 de decese ce au avut drept cauza complicatiile provocate de diabet, persoanele respective suferind si de alte afectiuni medicale.

In fiecare an, pe 14 noiembrie, este sarbatorita „Ziua Mondiala a Diabetului” (ZMD), iar celebrarea este condusa de catre Federatia Internationala de Diabet (FID) si asociatiile membre. ZMD a fost stabilita in 1991 de FID si de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), ca raspuns la preocuparile crescande cu privire la amenintarea la adresa sanatatii pe care o reprezinta diabetul, si a devenit o zi oficiala a Natiunilor Unite in 2007. Campania isi propune sa atraga atentia asupra problemelor de importanta majora in privinta diabetului zaharat si sa mentina aceasta boala in atentia populatiei in mod sustinut. ZMD este marcata in peste 160 de tari din intreaga lume, inclusiv in Romania, toate fiind state membre ale Natiunilor Unite.

La recomandarile FID, campania dedicata ZMD are o durata de 24 de luni si are drept scop constientizarea populatiei cu privire la impactul diabetului asupra familiei, precum si promovarea rolului familiei in managementul, ingrijirea, prevenirea si educatia despre diabet. Campania dedicata ZMD pentru anii 2018-2019 se numeste „Familia si diabetul”, iar pentru anul 2019 sloganul campaniei nationale este „Diabetul – o problema si a familiei”. Scopul acesteia este o mai buna informare a membrilor familiilor persoanelor diagnosticate cu diabet in ceea ce priveste gestionarea acestei afectiuni. Familiile au un rol cheie in gestionarea factorilor modificabili de risc pentru diabetul de tip 2 si trebuie sustinute prin educatie, resurse si oportunitati necesare adoptarii unui stil de viata sanatos.

Si Directia de Sanatate Publica (DSP) Vaslui, in colaborare cu Crucea Rosie Romana – Filiala Vaslui, celebreaza „Ziua Mondiala a Diabetului”. Activitatile se desfasoara in perioada 14 – 30 noiembrie si au loc in urmatoarele unitati: Scoala Gimnaziala nr. 1 Suletea, Scoala Gimnaziala nr. 1 Gagesti, Scoala „Dimitrie Cantemir” Vaslui, Scoala „Constantin Parfene” Vaslui, Scoala „Stefan cel Mare” Vaslui, Scoala „Mihai Eminescu” Vaslui, Scoala „Alexandra Nechita” Vaslui, Centrul de zi pentru persoane varstnice „Sfantul Nicolae” Vaslui si Centrul de zi pentru persoane varstnice „Bunavestire” Vaslui.

Judetul Vaslui e „macinat” de diabet zaharat

In ceea ce priveste situatia imbolnavirilor, trebuie mentionat ca tot mai multe persoane din judet sunt diagnosticate in fiecare an cu diabet zaharat, o boala care face ravagii, mai ales ca poate duce la complicatii foarte grave si, in ultima instanta, la deces. Numai pe parcursul anului 2017, medicii din cadrul cabinetelor de diabet zaharat, nutritie si boli metabolice din Vaslui, Barlad si Husi s-au confruntat cu 1.259 de cazuri noi, iar in 2018 cu alte 1.306 cazuri noi. Iar in primele noua luni ale anului 2019, au fost diagnosticate deja 958 de persoane, in evidentele medicilor specialisti figurand in total nu mai putin de 23.013 bolnavi.

Mai grav este ca multi dintre cei diagnosticati cu diabet ies din statistici prin deces, diabetul zaharat situandu-se in topul primelor afectiuni medicale ce cauzeaza moartea romanilor. Potrivit situatiei intocmite de reprezentantii DSP Vaslui, in anul 2017, au fost inregistrate 272 de decese ale persoanelor care sufereau de diabet si alte comorbiditati, 19 dintre ele fiind cauzate doar de diabet. In anul urmator, numarul deceselor datorate diabetului si altor boli asociate a crescut la 288, din total 27 fiind datorate exclusiv diabetului. Nu in ultimul rand, alte 190 de persoane care sufereau de diabet zaharat si alte afectiuni medicale si-au pierdut viata in primele noua luni ale lui 2019, din total, 26 de decese fiind datorate doar diabetului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.