De la 1 decembrie, serviciul de salubritate din Vaslui intra in sarcina pitestenilor!

1
749

• SC Goscom Vaslui SA, prestator, inca de la infiintarea societatii, al serviciului de salubritate pe raza municipiului Vaslui va preda stafeta, de la 1 decembrie, celor de la SC Financiar Urban SRL Pitesti, firma care a castigat licitatia organizata in acest sens inca cu mai bine de un an in urma. Incepand cu 1 ianuarie 2020, vasluienii vor plati contravaloarea acestui serviciu direct la casieriile primariei, taxa speciala de salubritate fiind asimilata taxelor locale. Cei care au inca restante la Goscom ar fi bine sa si le achite. Neplata lor va duce la executarea silita a debitorilor.

Contractul de finantare al proiectului “Sistemului Integrat de Management al Deseurilor Solide – judetul Vaslui” a fost semnat in data de 14 aprilie 2011 si a beneficiat de o finantare de aproximativ 40 milioane de euro, prin Programul Operational Sectorial Mediu 2007 – 2013 si, ulterior, prin fazarea proiectului catre Programul Operational Infrastructura Mare. Groapa ecologica de deseuri de la Rosiesti, parte din program, a fost deschisa inca de anul trecut, la fel si statiile de transfer din cele 4 orase, tot anul trecut fiind finalizate si procedurile privind desemnarea viitorilor operatori locali care sa se ocupe de colectarea si transportul deseurilor catre groapa de gunoi. Procedura de predare a serviciilor de salubritate de la actualii operatori la cei locali – in cazul Vasluiului, SC Financiar Urban SRL Pitesti -, dar si a echipamentelor achizitionate de CJ in cadrul proiectului a fost insa greoaie, acest lucru intamplandu-se doar pentru zona Negresti. A fost nevoie de o intalnire intre reprezentantii Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Vaslui (ADIV), in calitate de beneficiar al proiectului “Sistem integrat de management al deseurilor solide in judetul Vaslui”, conducerile primariilor si reprezentantii noilor operatori locali de salubritate, organizata la inceputul lunii octombrie, pentru ca, in sfarsit, treburile sa se miste, iar acestia din urma sa-si preia in mod oficial activitatea.
In cee ce priveste municipiul Vaslui si cele 26 de comune din zona, noul operator, SC Financiar Urban SRL Pitesti, va demara activitatea de colectare si transport al deseurilor incepand cu 1 decembrie, data la care activitatea din acest domeniu a fostului prestator va lua sfarsit. Facturile emise pentru serviciile prestate in luna noiembrie si facturate in luna decembrie se vom achita inca la casieria SC Goscom Vaslui SA. La fel, si restantele la serviciul de salubrizare vor fi achitate la Goscom, in caz de neplata, societatea urmand a proceda a executarea silita a debitorilor. In schimb, pentru serviciile de salubritate prestate in luna decembrie si facturate in luna ianuarie, abonatii vor trebui sa le achite catre Serviciul Taxe si Impozite al Primariei Vaslui, dat fiind ca valoarea in bani a serviciilor de salubritate se va constitui in taxa speciala de salubritate, asimilata taxelor locale, cu toate obligatiile aferente.
Tot incepand din luna decembrie, noul operator de salubritate urmeaza sa incheie noile contracte de salubritate, iar municipalitatea va emite declaratii de impunere in vederea stabilirii taxei speciale de salubritate pentru cladirile proprietate ale persoanelor fizice sau juridice avand destinatia de locuinte, atat pentru cei care au avut contract incheiat cu Goscom Vaslui SA, cat si pentru cei fara. Pentru ultima categorie, in cazul in care proprietarii sau chiriasii respectivelor imobile nu vor aduce clarificari cu privire la numarul de persoane care locuiesc efectiv in locuinte, ei vor plati din oficiu taxa speciala aferenta unui numar de trei persoane. Respectivele declaratii de impunere vor trebui depuse la Serviciul Finantelor Publice Locale, la ale carui casierii urmeaza a fi achitate lunar taxele, pana la data de 25 a lunii urmatoare. In cazul neplatii, vor fi aplicate majorari de intarziere de 1% la suma restanta pentru fiecare luna sau fractiune de luna, la fel ca in cazul altor taxe sau impozite locale. In caz de neplata, pot urma si alte modalitati de recuperare a debitelor restante.
Cat priveste societatea de gospodarie comunala a municipalitatii, Goscom Vaslui SA, aceasta va ramane, dupa predarea acestui serviciu, cu alte sarcini, intre care cele mai importante, ingrijirea spatiilor verzi si curatenia in oras, ecarisajul, dezinsectia si deratizarea si, mai nou, cu producerea si distributia de agent termic, serviciu preluat de curand de la Termprod SA. O parte dintre angajatii societatii, care se ocupau de salubritate, au fost preluati de noul operator, SC Financiar Urban SRL Pitesti, societate care cauta inca sa-si acopere schema de personal si care inca mai are nevoie de soferi si lucratori de autocompactoare cu care sa-si poata desfasura activitatea. Ramane de vazut daca noul operator se va achita de sarcini cel putin la fel de bine cum a facut-o Goscom.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.