Daniel Olteanu a avut dreptate: saracii Romaniei platesc facturile bogatilor. «Refuz sa accept o teapa de 1 miliard euro, data inclusiv vasluienilor!»

2
1079

• Daniel Olteanu, vicelider ALDE la Camera Deputatilor, reactioneaza dur in fata riscului ca datoriile uriase acumulate de RADET, principalul furnizor de apa calda si incalzire in sistem centralizat din Bucuresti, intrat recent in faliment, sa fie sterse ori achitate din bugetul de stat. Deputatul ALDE sustine ca o astfel de situatie, la care s-a ajuns cu concursul autoritatilor centrale si autoritatilor locale din Bucuresti, reprezinta „o forma mascata de a recunoaste faptul ca bogatilor li se permite sa consume fara sa plateasca, sa se incalzeasca si sa aiba apa calda ieftina pe spatele intregii tari”.

Daniel Olteanu afirma ca subiectul gaurii de 1 miliard euro generate de falimentul RADET trebuie sa ramana exclusiv in preocuparea celor care, ani la rand, au beneficiat de energie termica la pret subventionat, desi in ceea ce priveste salariile, acestia se afla in topul national. In aceste conditii, deputatul ALDE avertizeaza ca va respinge de la nivel parlamentar orice solutie care implica preluarea la bugetul de stat sau stergerea datoriilor RADET, respectiv achitarea de catre vasluieni si de catre ceilalti locuitori din alte judete a costurilor subventionate ale apei calde si caldurii de care au avut parte bucurestenii.

In cadrul unei interpelari pe aceasta tema, Daniel Olteanu le-a cerut ministrilor Finantelor si Economiei sa vina cu solutii clare, in urma carora falimentul RADET sa aiba consecinte numai asupra celor care au beneficiat de serviciile acestui operator, si nu asupra bugetului de stat si buzunarelor romanilor buni-platnici.

«Oricare din cei 8000 vasluieni care muncesc pentru venitul minim garantat stie ca lipsa unei zile de munca sau neplata unei facturi atrage penalitati imediate si poprirea banilor care trebuie primiti. Oricare din miile de vasluieni care inteleg ca salariul mic este o consecinta directa a lipsei de interes, cel putin pana in 2019, fata de investitiile in mari proiecte in aceasta zona, stie cu siguranta ca plata facturilor la intretinere este prioritatea lunara, asa cum si lemnele pentru incalzire sunt platite la pretul pietei.

Exista, insa, o categorie speciala de romani, despre care am vorbit si anii trecuti in Parlament, e vorba de locuitorii municipiului Bucuresti, care nu doar ca platesc printre cele mai subventionate facturi la energia termica, dar acum vor sa le fie achitate datoriile la caldura si apa calda din bugetul de stat, adica de noi toti.

Totul se intampla cu concursul autoritatilor centrale si autoritatilor locale din Bucuresti, care au tot pasat si amanat rezolvarea acestei probleme pana cand s-a ajuns la datorii uriase, se vorbeste de 1 miliard euro, pe care riscam sa le simtim la bugetul de stat, adica in buzunarul fiecaruia.

Am atras atentia de mai multe ori asupra modului in care s-a consolidat in Romania politica de stat conform careia saracii platesc facturile bogatilor. In acest moment, in care falimentul RADET a devenit o certitudine, am transmis o interpelare ministrilor Finantelor si Economiei, in care i-am avertizat ca voi refuza, la nivel parlamentar, orice asa-zisa solutie care implica achitarea de catre vasluieni si ceilalti locuitori din alte judete a costurilor subventionate ale apei calde si caldurii de care au beneficiat bucurestenii», a declarat Daniel Olteanu.

Deputatul a mentionat ca respinge categoric ideea ca oamenii fara venituri si fara oportunitati de locuri de munca bine platite, cum e si cazul multor vasluieni, sa fie pusi sa achite facturile la apa calda si caldura ale romanilor cu cele mai mari venituri.

Datoriile RADET depasesc costurile pentru proiectele medii si mari de infrastructura din judetul Vaslui

«Subiectul gaurii de 1 miliard euro generate de falimentul RADET trebuie sa ramana in granitele Bucurestiului si exclusiv in preocuparea celor care au fost beneficiarii, ani si ani, ai unei energii termice la pret subventionat, desi in ceea ce priveste salariile sunt in topul national.

Resping public si voi respinge de la nivel parlamentar orice solutie care implica preluarea la bugetul de stat sau stergerea datoriilor RADET, o forma mascata de a recunoaste faptul ca bogatilor, respectiv Municipiului Bucuresti, li se permite sa consume fara sa plateasca, sa se incalzeasca si sa aiba apa calda ieftina pe spatele intregii tari.

Valoarea acestei tepe nationale care ni se pregateste depaseste, de exemplu, valoarea tuturor proiectelor medii si mari de infrastructura din judetul Vaslui, respectiv Drumul expres Tisita – Albita si Variantele ocolitoare Vaslui, Barlad si Husi, luate impreuna.

Este inadmisibil ca oameni fara venituri si fara oportunitati de locuri de munca bine platite, asa cum sunt multi vasluieni, sa fie pusi sa achite facturile la apa calda si caldura ale bucurestenilor, care sunt romanii cu cele mai mari venituri!

In acest context, le-am solicitat domnilor ministri ai Finantelor si Economiei sa prezinte solutiile in urma carora falimentul RADET sa aiba consecinte EXCLUSIV asupra celor care au beneficiat de serviciile acestui operator, precum si la nivelul autoritatilor locale din Bucuresti, nu la nivelul romanilor din afara Bucurestiului, fara a se sterge niciun leu din datorii si fara a se prelua niciun leu din datorii la bugetul de stat», a mai spus deputatul Olteanu.

Amintim ca deputatul Daniel Olteanu a atras atentia, in repetate randuri, in decursul ultimilor trei ani, asupra faptului ca locuitorii din zonele mai putin dezvoltate ale Romaniei platesc facturile celor din regiunile bogate. Deputatul de Vaslui a condamnat politicile de stat iresponsabile, prin care datorii de miliarde de lei sunt achitate in contul anumitor companii aflate in subordinea unor ministere, in loc sa se investeasca in infrastructura de la nivelul judetelor izolate si marginalizate.

2 COMENTARII

  1. Ce anume a facut “duomnul” deputat ALDE pentru locuitorii judetului Vaslui, ca sa aiba acum tupeul sa mai deschida gura? Bine, in afara de faptul ca facut parte din gruparea de coropisnite ALDE…
    Ai fost la putere timp de 3 (trei) ani de zile, ti-ai luat un salariu baban. Ce-ai facut pentru banii aia?

  2. Ce dreptate a avut viermele asta? Si voi fomistilor pupatori de kururi ce fel de presa sunteti? Lasati-va de meserie si duceti-va la AJOFM ptr locuri de munca! Luati-l si pe limbrikul asta cu voi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.