Comuna Bacani are un ghid de colectare selectiva a deseurilor

0
796

Pentru ca, in aceasta luna, serviciile de salubrizare din zona Barlad ar trebui sa fie preluate de noul operator care a castigat licitatia, comuna Bacani a aprobat un ghid de colectare selectiva a deseurilor. Locuitorii satelor componente ale comunei sunt obligati sa respecte anumite reguli in ceea ce priveste depozitarea gunoiului la punctele special amenajate, in caz contrar urmand sa fie amendati.

Zilele trecute, Vasile Stoica, primarul comunei Bacani, a facut public faptul ca UAT-ul condus de el a realizat „Ghidul de colectare selectiva a deseurilor”, pentru a le veni in intampinarea cetatenilor care nu stiu exact cum trebuie sa procedeze ca sa nu mai arunce aiurea gunoiul menajer. Mai ales ca este stiut faptul ca noul operator de salubritate ce va presta serviciile de salubrizare in Barlad si comunele invecinate, in speta SC Urbana SA Bistrita, nu va colecta deseurile aruncate la intamplare. Ghidul contine doar cateva pagini si a fost facut public prin intermediul contului de socializare al edilului sef.

„Dragi cetateni, Primaria Bacani a realizat «Ghidul de colectare selectiva a deseurilor», care este facut public si adus in atentia dumneavoastra, pentru a lua masurile care se impun, in asa fel incat sa evitam cu totii sa traim intr-o comunitate plina de gunoaie! In fiecare zi se genereaza si se arunca lucruri care nu se mai folosesc: consumate, stricate, uzate. Aceste deseuri provin in principal din gospodarii, activitati comerciale, industrie, agricultura, constructii si alte activitati economice. Pentru a gestiona deseurile, s-a creat si dezvoltat un «Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Vaslui», derulat prin Asociatia de Dezvoltare Intracomunitara Vaslui (ADIV), din care comuna Bacani face parte, avand ca obiective prioritare prevenirea, colectarea si colectarea selectiva, reutilizarea si reciclarea, tratarea si depozitarea. In cadrul acestei structuri, SC Urbana SA Bistrita va fi in viitorul apropiat partenerul locuitorilor / agentilor economici si institutiilor publice din comuna Bacani, care va asigura profesionist prestarea activitatilor de colectare si transport a deseurilor municipale si a altor fluxuri de deseuri componente ale serviciului de salubrizare. Colectarea selectiva a deseurilor presupune colectarea diferentiata a deseurilor municipale. Pentru identificarea acestora pe tipuri de deseuri, va punem la dispozitie informatiile necesare, cuprinse in acest ghid, pe care va rugam sa il cititi cu atentie”, a postat zilele trecute primarul Stoica pe contul sau de socializare.

In cele cateva pagini, ghidul prezinta tipurile de deseuri ce vor fi colectate de noul operator de salubritate, astfel incat locuitorii sa stie in ce tip de container sa le arunce. In primul rand, avem deseurile reziduale ce nu pot fi reciclate sau valorificate, aici fiind enumerate scutecele de unica folosinta/tampoanele, excrementele animalelor de companie, mucurile de tigara, continutul sacului de aspirator, resturile de mancare si alte deseuri organice (fructe si legume, oua, grasimi vegetale, resturi de carne, oase, zat de cafea, etc.). Urmeaza deseurile reciclabile, adica materialele plastice (PET-uri, pungi de plastic, caserole din plastic, recipiente ale produselor cosmetice si detergentilor, etc.), deseurile metalice (cutii din metal, doze de aluminiu, conserve, folie de aluminiu, etc.), materialele din hartie si carton (ziare, carti, reviste, pungi de hartie, cartoane de oua, etc.) – operatorul nu va colecta hartie si carton in Bacani, deseurile din sticla (sticle de vin, de ulei, de otet, borcane, damigene, pahare, vaze, etc.).

Pagina urmatoare este dedicata deseurilor din constructii sau demolari, aici fiind incluse materiale precum beton, caramizi, lemn, sticla, metale, solventi, azbest, sol excavat, etc., ce pot fi in mare parte reciclate. Firmele care produc moloz vor incheia contract cu operatorul, in timp ce locuitorii nu vor putea sa le arunce in niciun tip de container, ci vor trebui sa solicite expres colectarea deseurilor din constructii. Urmeaza deseurile periculoase din resturi menajere, adica baterii si acumulatori uzati, lichid de frana, lubrifianti, medicamente expirate, vopsele si lacuri, produse de curatenie, insecticide, etc. Acestea nu vor fi aruncate la intamplare, intrucat polueaza mediul inconjurator, asa ca vor fi colectate exclusiv prin intermediul campaniilor speciale anuntate de operator. Ghidul se incheie cu deseurile voluminoase, unde sunt incluse piese de mobilier, covoare, saltele si alte obiecte mari de folosinta indelungata, dar altele decat deseurile electrocasnice si electronice. Nici acestea nu vor fi aruncate la intamplare, ci vor fi preluate tot prin intermediul campaniilor speciale anuntate de operator.

In incheiere, se precizeaza ca SC Urbana SA Bistrita nu va colecta si transporta nici namolurile si nici deseurile electrice, electronice si electrocasnice (DEEE), acestea din urma trebuind sa fie predate operatorilor privati din domeniu. Iar in cazul in care cetatenii vor arunca gunoiul la intamplare pe domeniul public, acestia vor fi amendati conform legislatiei in vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.