Banc sec liberal: «Vaslui – fief PSD»

0
825

• Primul tur al prezidentialelor din acest an a produs o mare supriza in judetul Vaslui, considerat “fieful” PSD prin rezultatele inregistrate la toate alegerile locale, parlamentale sau prezidentiale din ultimii 30 de ani. Klaus Werner Iohannis, presedintele in functie, candidatul sustinut de PNL, a devansat-o, cu aproape un procent, pe Viorica Dancila, candidatul PSD si fost premier, asta dupa ce, in urma cu 5 ani, tot in primul tur, Victor Ponta il zdrobea la Vaslui pe acelasi Klaus Iohannis. Numaratorile paralele ale partidelor arata ca PNL ar fi castigat in toate orasele vasluiene, cu exceptia Murgeniului, in schimb, in mediul rural, masinaria de vot a PSD a dat rateuri, neconvingand oamenii sa iasa la vot.

Biroul Electoral Judetean a finalizat, ieri, inregistrarea proceselor verbale din cele 635 de sectii de votare deschise in judetul Vaslui la scrutinul de duminica, rezultatele confirmand numaratorile paralele facute de catre partidele politice care au avut candidati la aceste alegeri prezidentiale. Conform datelor finale, Klaus Werner Iohannis a obtinut 48.028 de voturi, respectiv 33,15% din totalul celor 144.861 de voturi valabil exprimate de catre alegatorii vasluieni. Pe locul 2 s-a clasat, cu 46.704 voturi, respectiv un procent de 32,24%, candidatul PSD, Vasilica-Viorica Dancila. In urma cu cinci ani, primul tur al alegerilor prezidentiale se incheiau, la nivelul judetului Vaslui, cu un cu totul alt rezultat: candidatul PSD, Victor Viorel Ponta, obtinea 90.111 voturi, respectiv 54,03% din totalul celor 166.749 de voturi valabil exprimate atunci, surclasandu-l pe contracandidatul sau, Klaus Werner Iohannis, sustinut de catre ACL PNL-PDL, care nu reusea sa convinga decat pe 35.935 de vasluieni, respectiv 21,55% dintre votanti, sa-i acorde increderea. In al doilea tur, Victor Ponta si-a consolidat putin pozitia la nivel judetean, ajungand pana la 59,70%, in schimb actualul presedinte intrunea voturile tuturor alegatorilor de dreapta, urcand pana la 40,29%! Lucrurile nu au stat altfel nici la alegerie locale sau parlamentare din 2016, de fiecare data, PSD obtinand importante victorii in dauna liberalilor: de doua ori mai multi primari si consilieri locali, respectiv sase parlamentari PSD, fata de doar unul singur al PNL.

Revenind la alegerile de duminica trecuta, este pentru prima data, cu exceptia alegerilor europarlamentare, cand la nivelul judetului Vaslui PSD pierde o batalie electorala. Oare procentul, chiar daca doar putin superior, obtinut la acest scrutin de catre candidatul PNL, sa insemne sfarsitul dominatiei PSD pe aceste meleaguri, ori, atunci cand va fi vorba despre alegeri cu adevarat importante pentru vasluieni, cele locale sau parlamentare, lucrurile vor reveni pe fagasul “normal”?

Judetul Vaslui, doar “galben” – “rosu”

In ceea ce priveste ceilalti candidati, acestia au obtinut, impreuna, doar cu putin peste o treime din voturile vasluienilor. Chiar daca s-a clasat pe locul 3, USR-Plus a scazut cu aproape 5 procente fata de europarlamentarele din luna mai, candidatul aliantei Ilie-Dan Barna, obtinand in judetul Vaslui un scor putin sub cel inregistrat la nivel national, respectiv 12,15%, in timp ce Mircea Diaconu, candidatul sustinut de ALDE si Pro Romania, a smuls totusi 13.271 de voturi vasluienilor, clasandu-se, cu 9,16% din voturi, pe locul 4. La randul sau, Theodor Paleologu, candidatul PMP, a obtinut un scor mai mult decat onorabil, 5,33%. Restul de 9 candidati la aceste alegeri prezidentiale au convins in total 7.551 vasluieni sa-i voteze, cele mai importante scoruri fiind cele obtinute de Ramona Ioana Bruynseels, 3.967 voturi, respectiv 2,74%, si Alexandru Cumpanasu, care, exploatand la maxim tragedia de la Caracal, a obtinut 2.867 voturi, respectiv 1,98% din simpatia alegatorilor vasluieni.

In total, la nivelul judetului Vaslui, sunt inregistrate pe listele electorale permanente un numar de 417.689 de persoane cu drept de vot. Conform numaratorii BEJ, duminica, la urne, s-au prezentat in total 148.203 alegatori, intre care 132.571 alegatori aflati pe listele permanente, 14.324 persoane au votat pe listele suplimentare iar 1.308 persoane au solicitat urnele mobile. 144.861 de voturi au fost valabil exprimate, restul de 3.342 de buletine de vot fiind anulate. Mai trebuie spus ca, pentru acest prim tur al alegerilor prezidentiale, au fost distribuite catre sectiile de votare infiintate la nivelul judetului Vaslui un numar de 460.348 buletine de vot, din care 312.145 buletine de vot au ramas neintrebuintate si, in consecinta, au fost anulate.

In continuare, se asteapta validarea de catre Biroul Electoral Central a rezultatelor alegerilor din primul tur al acestor alegeri prezidentiale, pentru a demara campania electorala pentru cel de-al doilea tur, in care se vor infrunta candidatul Partidului National Liberal, Klaus Werner Iohannis, si cel al Partidului Social Democrat, Vasilica – Viorica Dancila. Al doilea tur de scrutin va avea loc pe 24 noiembrie, pentru cetatenii cu drept de vot din Romania, respectiv intre 22 si 24 noiembrie, pentru cei din Diaspora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.