Adina Valean, viitorul comisar european, audiata in Comisiile reunite pentru Afaceri Europene

0
662

Comisiile reunite pentru Afaceri Europene din Parlamentul Romaniei au audiat-o, marti, 12 noiembrie, pe Adina Ioana Valean, comisar european desemnat pentru portofoliul transporturi.
In cadrul audierii, comisarul european desemnat a prezentat programul noii Comisii, condusa de Ursula von der Leyen, pe care l-a descris ca fiind unul ambitios, dar, in acelasi timp, o viziune pragmatica a unei Uniuni sustenabile, inclusive si reziliente.
In interventia sa, Gabriela Cretu a intrebat-o pe comisarul european desemnat care considera ca sunt principalele trei probleme cu care se confrunta Uniunea Europeana si ce solutii propune pentru acestea. De asemenea, senatoarea a intrebat cum se pozitioneaza viitorul comisar fata de impasul in care se afla negocierile privind Cadrul Financiar Multianual, din moment ce exista trei tabere diferite cu privire la dimensiunea acestuia. O ultima intrebare adresata Adinei Valean a vizat raportul dintre vechile prioritati ale Comisiei si cele noi, asumate de Presedintele ales Ursula von der Leyen.
Un alt aspect amintit de presedinta Comisiei pentru Afaceri Europene, Gabriela Cretu, a vizat modul de functionare al Comisiei Europene. Mai precis, aceasta a atras atentia asupra faptului ca guvernele, atunci cand desemneaza comisarii, desemneaza persoane similare din punctul de vedere al valorilor, iar noii membri ai Comisiei ar trebui sa se asigure ca isi pastreaza independenta si echidistanta politica.
Ca raspuns la intrebarile presedintei CAE, Adina Valean a declarat ca „UE este sub o presiune cauzata de Brexit, socul vestii a trecut, dar socul impactului inca nu a inceput. Odata cu iesirea Marii Britanii din UE, vom resimti socuri foarte serioase, efecte pe care le vom vedea abia cand se intampla. Va afecta si Cadrul Financiar Multianual, va disparea contributia Marii Britanii, asteptarile cetatenilor UE au crescut, iar felul in care se fac prioritatile va fi extrem de important pentru a putea raspunde asteptarilor extrem de complicate.”
In urma audierilor, comisarul european desemnat pentru transporturi, Adina Valean, a primit aviz favorabil cu 25 de voturi „pentru” si trei abtineri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.