Un vames condamnat pentru fapte de coruptie vrea sa se reculeaga la Muntele Athos. Din nou!

0
762

• Dupa ce si-a pierdut serviciul si s-a ales cu doi ani de inchisoare cu suspendare pentru ca, in aprilie 2014, a inchis ochii asupra unui transport ilegal de butasi de vita-de-vie de origine moldoveneasca, fostul inspector vamal Danut Prepelita da semne de pocainta. La fel ca anul trecut, el a cerut si primit incuviintarea judecatorilor de a parasi tara, pentru a se reculege la Muntele Athos.

In octombrie 2015, doi lucratori ai Punctului de Trecere a Frontierei Albita erau trimisi in judecata pentru ca au incercat sa faciliteze intrarea in tara a unui transport mai putin obisnuit: butasi de vie de origine moldoveneasca care nu aveau autorizatie fitosanitara primita din partea autoritatilor romane. Transportul respectiv, ce continea 12.950 butasi de vita-de-vie, fusese intors din drum, in aceeasi zi, de un alt lucrator vamal, pentru ca nu avea autorizatie de import. Ulterior, dupa intrarea in tura a celor doi inculpati, camionul a revenit in vama, acolo unde inspectorul vamal Prepelita a mimat un control asupra vehiculului, „omitand” apoi sa consemneze detaliile privind transportul in cauza in registrul vamal.
Cei doi au fost cercetati in libertate pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu, ulterior, in octombrie 2017, politistul de frontiera Alberto-Remus Chiriac si vamesul Danut Prepelita fiind condamnati fiecare la cate doi ani de inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei, si efectuarea a cate 60 de zile de munca in folosul comunitatii, in cadrul primariilor Husi, respectiv Iasi. In plus, instanta a decis, pe langa pedeapsa principala, de 2 ani de inchisoare, si o alta, complementara, de un an, de interzicere a dreptului de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, inclusiv a celei ocupate si de care s-au folosit pentru savarsirea infractiunii. Apelul facut de cei doi le-a adus doar dublarea perioadei de aplicare a pedepsei complementare, timp in care cei doi au primit interdictia de a parasi tara fara acordul judecatorilor.
Anul trecut, Danut Prepelita a facut o cerere catre judecatorii Tribunalului Vaslui de ridicare temporara a acestei interdictii, pentru 5 zile, motivand ca doreste sa se deplaseze in Grecia, la Muntele Athos. Dorinta de pocainta a fostului vames i-a convins pe magistrati, care i-au aprobat cererea. La exact un an distanta, Prepelita doreste sa plece din nou in pelerinaj, de aceasta data dorind sa se reculeaga mai mult – 8 zile – la Muntele Athos. La fel ca data trecuta, judecatorii i-au permis plecarea, pentru ca, nu-i asa, pocainta face parte din reabilitare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.