Un nou si generos proiect Erasmus+ lansat de Liceul „Radu Miron” Vaslui

0
1002

• Asociatia Centrul de Studii „Luceafarul” – Liceul „Radu Miron” Vaslui a lansat, vineri, 4 octombrie, la Casa de Cultura „Constantin Tanase” Vaslui, in prezenta elevilor si cadrelor didactice ale liceului, Proiectul de mobilitati Erasmus+ nr. 2019-1-RO01-KA102-062107 cu titlul „Profesia de asistent medical – garantia promovarii si mentinerii sanatatii fiintei umane”. Implementat timp de doi ani de zile, intre 02.09.2019- 01.09.2021, proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin Programul pentru educatie ERASMUS+ – Formare Profesionala (VET) cu suma de 145.152 euro.

Scopul proiectului „Profesia de asistent medical – garantia promovarii si mentinerii sanatatii fiintei umane”, lansat vinerea trecuta la Vaslui, este de a facilita efectuarea de catre 56 elevi ai Liceului „Radu Miron”, din Vaslui, a unui stagiu practica in lunile iunie 2020 si iunie 2021, la WBS TRAINING AG, Dresda, Germania.

„Pentru onorarea devizei „Niciun absolvent fara loc de munca”, scoala noastra si-a fixat o serie de obiective ambitioase si realiste, printre care angajarea absolventilor in specializarea in care s-au pregatit, in proportie de 90%, in tara sau strainatate; pregatirea intensiva la o limba straina (germana), astfel incat 82% din elevii ultimului an de studii sa fie capabili sa obtina un certificat de atestare internationala, nivel B2; efectuarea cel putin a unui stagiu de practica (invatamant clinic) in institutii specializate din strainatate, de catre fiecare elev scolarizat si, nu in ultimul rand, constituirea de parteneriate solide cu unitati de invatamant si institutii specializate din domeniul medico-farmaceutico-social din tara si strainatate”, a declarat prof. Romel Vicol, responsabilul de proiect.

Proiectul Erasmus+ nr. 2019-1-RO01-KA102-062107, program al Uniunii Europene in domeniul educatiei si formarii profesionale, corespunde tuturor acestor comandamente, avand ca obiectiv general imbunatatirea competentelor profesionale ale viitorilor asistenti medicali generalisti, in vederea cresterii calitatii actului medical din unitatile medico-sanitare si imbunatatirii starii de sanatate a populatiei.

Cat despre obiectivele specifice urmarite, proiectul va imbunatati competentele profesionale privind tehnicile moderne de nursing pentru participanti pana in iunie 2021, va perfectiona abilitatile practice si competentele profesionale in domeniul interventiilor in caz de urgenta, prin aplicarea de proceduri si standarde specifice, pentru 56 de elevi din anul I si II – specializarea Asistent Medical Generalist (AMG), pana in iunie 2021. Un alt obiectiv specific este imbogatirea portofoliului elevului cu metode si tehnici medicale practice si diversificarea materialelor didactice (ghiduri de nursing bazate pe practica din mobilitate), pana in iulie 2021, precum si dezvoltarea abilitatilor de utilizare a echipamentelor si/sau tehnologiilor medicale moderne si eficiente, la nivelul standardelor europene in vigoare, precum si a instrumentelor la care nu exista acces in spitalele judetului nostru pana in iulie 2021. Nu in ultimul rand, este vizata obtinerea de catre cei 56 elevi a experientei de lucru in echipe multiculturale, insusindu-si disciplina si seriozitate in munca, tipic germana pana in iulie 2021.

De mentionat ca mobilitatea se va desfasura in doua fluxuri a cate 28 elevi, dupa cum urmeaza: fluxul I (iunie 2020): 14 elevi din anul I si 14 elevi din anul II; fluxul II (iunie 2021): 14 elevi din anul I si 14 elevi din anul II.

Grupul tinta al proiectului este reprezentat de elevii Liceului „Radu Miron” Vaslui din anii I si II, specializarea asistent medical generalist, nivel V (postliceal). Important de precizat faptul ca liceenii claselor a XII-a au oportunitatea de a face parte din grupul tinta pentru fluxul din iunie 2021 daca aleg sa se inscrie la Scoala Postliceala Sanitara – Liceul „Radu Miron” Vaslui. Astfel, 56 de elevi specializarea Asistent Medical Generalist selectati in baza criteriilor de selectie cunoscute de toti elevii vor efectua activitati practice timp de trei saptamani la partenerul din Germania, WBS TRAINING AG, din orasul Dresda.

Competentele formate in urma implementarii proiectului sunt grupate dupa cum urmeaza: I. Dezvoltarea competentelor, abilitatilor practice ale celor 56 de elevi, privind efectuarea de explorari functionale, administrare tratamente, acordarea primului ajutor in situatii de urgenta, masurarea constantelor biologice, intocmirea planurilor de ingrijirea sanatatii, utilizarea instrumentarului si a aparaturii moderne; II. Cresterea posibilitatilor de angajare a beneficiarilor prin acumularea experientei si a gradului de pregatire profesionala acumulate in stagiul de mobilitate – peste 90% in specializarea

Asistent Medical, dupa terminarea studiilor; III. Acumularea de competente si abilitati practice in utilizarea instrumentarului si a aparaturii medicale moderne, la nivelul standardelor europene; IV. Achizitionarea de competente lingvistice (termeni de specialitate in domeniul ingrijirii medicale) in limba germana, de cel putin nivel B1 – 82% sa obtina certificate de atestare internationala; V. Dezvoltarea de abilitati de lucru in echipe mixte (asistenti medicali, medici, alt personal) multiculturale.

Participantii la mobilitate pot obtine certificatele Europass Mobility, Zertifikat- WBS TRAINING AG, Sanitater – SAN M1 – Sanitatsschule Medicus. Colaboratori in proiect sunt WBS Training Dresda, ANCPDEFP, Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, liceele din judetul Vaslui (elevii claselor a XII-a si absolventii claselor a XII-a cu sau fara examenul de bacalaureat), Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui si Primaria Municipiului Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.