Spectacol de stand-up comedy, la Penitenciarul Vaslui!

0
764

• Serviciul Educatie si Asistenta Psihosociala din Penitenciarul Vaslui a organizat, ieri, in clubul unitatii, un moment de stand-up comedy. Invitati speciali si realizatori ai acestei activitati au fost patru participanti ai show-ului national iUmor: Gabriel Gherghe, Bobi Dumitras, Petrica Istoc si Victor Dragan.

Penitenciarul Vaslui a folosit acest spectacol drept o metoda terapeutica in ceea ce priveste interventia activa in procesul de reintegrare al persoanelor condamnate. S-a dorit prin aceasta realizarea unui moment care sa permita detinutilor prezenti exprimarea emotiilor, a trairilor si a sentimentelor intr-o maniera inedita, care sa depaseasca prejudecatile si reticentele societatii fata de cei care executa o pedeapsa privativa de libertate.

Cei patru comici prezenti pe scena au reusit a crea premisele unui dialog profund, real si constructiv intre persoanele care aleg sa se exprime artistic prin stand-up comedy si societatea care pare a ridica bariere in comunicarea libera cu acestia.

La activitate au participat un numar de 160 persoane private de libertate, parte din acestia demonstrand ca sunt capabili de un exercitiu ad-hoc de creativitate, intrand in dialog direct cu cei de pe scena, identificand si exprimand prin comedie parte din problemele lor existentiale intr-un mod propriu, original.

„Facilitarea dialogului detinut – societate este doar unul dintre aspectele pe care acest gen de activitati il vizeaza. In acelasi timp, folosirea acestui gen de metode terapeutice speram a contribui la diminuarea efectelor negative ale incarcerarii, dar si la incurajarea unor comportamente sanatoase, in acord cu normele si valorile sociale, comportamente care, ulterior pot constitui solutii pentru problemele reale pe care le vor intampina persoanele custodiate dupa liberare. Subliniem, totodata, importanta ca acest gen de activitate sa nu se rezume doar la spatiul carceral, ci, prin implicarea partenerilor sociali, comunitatea sa devina martora la depasirea rolului de detinut si adoptarea rolului de actor, care poate depasi prin umor un anumit moment existential mai dificil. Stand-up comedy reprezinta o reala provocare, pe de o parte pentru actor, persoana dispusa sa se exprime si sa exprime artistic prin comedie o anume realitate, iar pe de alta parte, pentru spectator, care se afla in situatia de a cauta impreuna cu actorul solutii pentru a exprima cu umor o anumita stare de viata. Este importanta pentru noi, specialistii din compartimentul Educatie si Asistenta Psihosociala, disponibilitatea spectatorului de a intra temporar in lumea propusa de actor si multumim pe aceasta cale invitatilor nostri pentru ca au acceptat propunerea, care a fost totodata si o provocare, de a colabora cu categorii de persoane pe care societatea le marginalizeaza frecvent. Am dorit astfel sa subliniem faptul ca doar impreuna putem reusi, iar acest proiect a demonstrat ca promovarea un model de comunicare bazat de dialog direct intre persoanele private si societate, este oricand posibil”, a declarat comisar sef de politie penitenciara Vasile Doroftei, directorul Penitenciarului Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.