Romanul unui fost politist barladean, premiu international

0
1129

• Romanul politist „Torentul”, scris de fostul adjunct al sefului Politiei Municipale Barlad si lansat in mai 2018, a fost distins cu premiul I la Festivalul International de Creatie „Vrancea literara” Focsani 2019, sectiunea Proza. Festivitatea de premiere va fi gazduita de Teatrul „Maior Gh. Pastia” Focsani si va avea loc la finele saptamanii viitoare.

Zilele trecute, juriul Festivalul International de Creatie „Vrancea literara” – Focsani 2019 a anuntat castigatorii la sectiunile Poezie, Critica, Teatru, Proza, Eseu, Istorie literara, Teorie literara si Monografii pentru anul 2018. Printre acestia se regaseste si un fost politist barladean, care a primit premiul I la sectiunea Proza, pentru romanul politist „Torentul”. Este vorba despre comisarul-sef Marinel Gilca, acum in varsta de 56 de ani, care s-a pensionat in octombrie 2016, dupa ce, mai bine de zece ani, a fost adjunctul sefului Politiei Municipale Barlad.

Volumul se intinde pe mai mult de 600 de pagini, actiunea prezentata de autor captivandu-i pe cititori, mai ales ca, printre personaje, regasim politisti, liceeni, jurnalisti, medici, psihologi, ingineri, magistrati, studenti, politicieni, etc. Cartea prezinta in prim plan lupta protagonistei, o eleva in ultimul an de liceu, care a fost violata si care vrea doar sa isi vada pedepsit violatorul si sa scape de sechele. La Barlad, romanul a fost lansat pe 27 mai 2018, prezentarea fiind facuta de scriitorii si criticii literari Teodor Pracsiu, Petrus Andrei si Gruia Novac. Ulterior, lansari similare au fost organizatae in mai multe orase din tara, printre care Vaslui si Bacau.

„O, ce veste minunata!!! Premiul I la sectiunea Roman in cadrul Festivalului International de Creatie «Vrancea literara», cu romanul «Torentul», aparut in 2018 la Editura Art Creativ Bucuresti. Multumesc din suflet juriului, inimosului om de cultura prof. Culita Ioan Usurelu, organizatorilor, dar indeosebi cititorilor mei dragi, precum si tuturor celor care au ajutat la tiparirea, promovarea cartii, m-au incurajat si au crezut in talentul meu literar!”, este mesajul postat de autorul Marinel Gilca pe pagina sa de socializare.

Festivalul International de Creatie „Vrancea literara” de la Focsani este organizat de Liga Scriitorilor din Vrancea (1998), Fundatia Social Culturala „Miorita” si Revista „Salonul literar”. Premierea va avea loc pe 18 octombrie, incepand cu ora 12.00, la Teatrul „Maior Gh. Pastia” Focsani, judetul Vrancea.

Marinel Gilca s-a nascut la data de 12 august 1963, in localitatea Avramesti, judetul Vaslui. A absolvit Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza” Bucuresti, Facultatea de Politie, profilul „Stiinte juridice”, specializarea „Drept”. A urmat cursuri postuniversitare de perfectionare in specializarea „Stiinte Penale – Criminologie” in cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti si cursuri postuniversitare de management organizate de Ministerul Afacerilor Interne. A publicat numeroase articole si proza scurta in revistele „Baaadul literar”, „Viata noastra”, „Sintagme literare”, „Melidonium”, „Confluente literare”, „Sfera ionica”, „Meridianul Cultural Romanesc”. In anul 2014 a publicat volumul de nuvele „Puterea justitiei”, care a fost bine primit de critici si cititori. Despre opera lui literara au scris: Daniela Toma, George Arion, Teodor Pracsiu, Petrus Andrei (membri ai Uniunii Scriitorilor din Romania) si Gruia Novac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.