Profesor barladean, numit in comisia de evaluare a Olimpiadei Internationale de Astronomie

0
4113

• Ca recunoastere a faptului ca, in anul 2000, s-a numarat printre dascalii care au initiat demersul prin care Romania sa participe la Olimpiada Internationala de Astronomie, profesorul barladean Ioan Adam a fost nominalizat in Comisia centrala de evaluare a Olimpiadei Internationale de Astronomie. Competitia scolara se desfasoara intre 20-27 octombrie, la Piatra Neamt.

Profesorul Ioan Adam, care de o viata intreaga preda fizica la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Barlad, se numara printre profesorii care, la editia a XXIV-a Olimpiadei Internationale de Astronomie (OIA), organizata in Romania, face parte din Comisia centrala de evaluare. Competitia scolara este gazduita in Piatra Neamt si se desfasoara intre 20-27 octombrie. Aceasta onoare i-a fost acordata si in semn de recunoastere a faptului ca, in urma cu 19 ani, s-a numarat printre profesorii care au contribuit la aducerea Romaniei printre participantele la OIA.

„Inceputurile participarii Romaniei la acest eveniment international deosebit au fost dificile din cauza lipsei de cunoastere din partea ministerului de resort a problematicii privind disciplina Astronomie.

Organizarea Olimpiadei Nationale de Astronomie la Liceul Teoretic «Mihai Eminescu» Barlad, in aprilie 2003 (olimpiada recunoscuta oficial, intrucat cea desfasurata in 2001, la Bacau, era considerata semi-oficiala) a fost momentul care a deschis posibilitatea afirmarii elevilor romani pasionati de studiul stiintei viitorului, respectiv Astronomia si trecerea acestei discipline cu un puternic caracter formativ si educativ, in randul celor care s-au afirmat de-a lungul timpului din punct de vedere interdisciplinar (fizica, matematica, chimia, geografia, biologia, etc.). Am intervenit in calitate de membru al Comitetului pentru Olimpiada Internationala de Astronomie la nivelul Ministerului Educatiei pentru asigurarea conditiilor de participare in premiera a Romaniei la etapa internationala din Suedia (editia a VIII-a) si am purtat corespondenta cu academicianul Michael Gavrilov (Rusia), presedintele Comisiei de Organizare a Olimpiadei Internationale de Astronomie. Deoarece nu s-a actionat corespunzator pentru asigurarea participarii la competitia internationala, a fost nevoie sa solicitam sprijin din partea Guvernului Romaniei”, ne-a declarat profesorul Ioan Adam.

Acesta a precizat ca, in urma memoriului pe care i l-a trimis premierului Adrian Nastase, cu o saptamana inainte de plecarea la OIA, situatia a fost deblocata, astfel ca Romania a fost reprezentata la Stockholm de un lot restrans format din trei elevi (unul la categoria seniori si doi la categoria juniori). Acestia sunt George-Robert Butunoi (Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Barlad), Nicu-David Serban (Scoala nr. 8 Barlad) si Alexandru Dragusanul (Palatul Copiilor Suceava). Primii doi elevi au fost pregatiti de profesorul Adam in cadrul Asociatiei Astronomice „Sirius” si a Centrului de Excelenta pentru Astronomie de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”), iar celalalt a fost pregatit de profesorul Victor Sutac. De altfel, prof Adam a insotit lotul olimpic care a reprezentat Romania la competitia din 2003, potrivit acestuia, cei trei elevi romani avand dezavantajul necunoasterii tipurilor de subiecte si a lipsei de experienta. Cu toate acestea, barladeanul George-Robert Butunoi a primit o distinctie care evidentia cel mai bun rezultat dintre noii participanti la OIA.

„Demersul inceput in anul 2000, la Barlad, in cadrul Simpozionului National «Educatia si astronomia in mileniul III», privind participarea Romaniei la Olimpiada Internationala de Astronomie, a fost coordonat de un Comitet pentru Olimpiada Internationala de Astronomie din care au facut parte profesorii Ieronim Mihaila, Erika Lucia Suhay, Ioan Adam si Victor Sutac. Sunt onorat de nominalizarea in Comisia centrala de evaluare a Olimpiadei Internationale de Astronomie de la Piatra Neamt, din perioada 20-27 octombrie 2019, eveniment la care vor participa peste 150 de concurenti din 21 de tari. Le urez mult succes tuturor participantilor!”, a completat profesorul Adam.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.