Procesul in care fostul sef al Politiei Barlad a dat in judecata Statul roman a inceput cu o amanare

1
1445

• In sfarsit, la aproape jumatate de an de cand a actionat in instanta Statul si Ministerul Afacerilor Interne si la mai bine de trei ani de la momentul in care a fost acuzat de mai multe infractiuni, pentru care a fost deja exonerat, a avut loc primul termen al procesului. Este vorba despre dosarul in care Vasile Chelaru, fostul sef al Politiei Municipale Barlad, actualmente seful Politiei Locale Barlad, a solicitat „reparare prejudicii erori judiciare”.

Desi a fost inregistrat pe rolul Tribunalului Vaslui, sectia Civila, inca din data de 12 aprilie, dosarul 721/89/2019 in care reclamant este Vasile Chelaru, iar parati sunt Statul roman prin Serviciul Fiscal Municipal Barlad si Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul de Politie Judetean Vaslui si care are drept obiect „reparare prejudicii erori judiciare” a avut primul termen de judecata abia pe 3 octombrie. Asa cum era de asteptat, a fost stabilit un nou termen, pe data de 7 noiembrie, cand se vor „inainta dovezi utile in interesul solutionarii exceptiei invocate”, dupa cum a decis instanta.

Totul a pornit dupa ce, pe 5 septembrie 2016, un adevarat scandal a zguduit comunitatea barladeana dupa ce seful Politiei Municipale de la acel moment, comisarul sef Vasile Chelaru, a fost ridicat de mascati direct din sedinta saptamanala de la sediul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Vaslui pentru a fi dus la audieri la Parchetul de pe langa Judecatoria Barlad. Acesta era acuzat de o infractiune de abuz in serviciu si cate cinci infractiuni de instigare la delapidare si instigare la fals intelectual, motiv pentru care, in opinia procurorului care a instrumentat cazul, a fost suficient pentru a dispune retinerea sa. Si asa s-a si intamplat. Dupa audieri maraton care au durat aproape 12 ore, procurorul de caz a emis pe numele lui Chelaru ordonanta de retinere pentru 24 de ore, asa ca seara, pe la ora 20.00, fostul comandant al Politiei Barlad a fost scos din sediul Parchetului cu catuse la maini si bagat repede in dubita, pentru a fi dus in arestul IPJ.

A doua zi, a fost adus la Parchet pentru o noua serie de audieri maraton, iar seara a fost prezentat in fata unui judecator de drepturi si libertati cu propunere de arestare preventiva, magistratul dispunand masura controlului judiciar pentru 60 de zile. Totodata, i-a fost interzis sa detina, sa foloseasca si sa poarte arme. Urmare a faptului ca era cercetat penal, pe 7 septembrie, Chelaru a fost suspendat din functia de sef, urmand ca, pe parcursul cercetarilor, sa fie un simplu functionar. Asa ca, in scurt timp, si-a depus dosarul de pensionare, iar incepand cu data de 1 octombrie 2016, Chelaru (la acel moment in varsta de 51 de ani) era pensionar cu acte in regula.

Dupa aproape doi ani de anchete, timp in care dosarul a fost reluat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi, procurorii ieseni au considerat ca faptele retinute in sarcina lui Chelaru nu au existat sau nu au fost comise cu vinovatia prevazuta de legea penala. Asa ca au dispus clasarea cauzei cu privire la savarsirea de catre inculpat a tuturor infractiunilor de care era acuzat.

Dupa ce a stat si a reflectat asupra intregii situatii, Chelaru a decis ca e cazul sa i se reabiliteze numele. Asa ca, la inceputul lui aprilie 2019, adica la aproape un an de la clasarea dosarului de catre procurorii ieseni, fostul sef de politie a dat Statul roman in judecata, solicitand despagubiri pentru prejudiciile suferite.

„La momentul retinerii, mai multe trusturi media au preluat stirea, eu fiind prezentat ca un infractor periculos, care a delapidat resursele financiare ale institutiei. Aproape deloc nu s-a vorbit despre delapidarea sumei care reprezenta contravaloarea a doua foi de hartie, tiparite la imprimanta politiei. Nici procurorul nu a vrut sa stie, desi avea obligatia legala sa faca cercetari complete cu privire la infractiunile cu care am fost invinuit, si nici presa nu a aratat ca acele doua foi au fost tiparite cu tusul si la imprimanta cumparata de politisti din banii personali. CV-ul imprimat ma privea pe mine, nicidecum pe fiul meu, asa cum s-a speculat. De altfel, nici despre celelalte inchipuiri ale procurorului, transformate in infractiuni, nu s-a vorbit la timpul respectiv. Un alt exemplu de «infractiune grava pe care am comis-o» il constituie faptul ca am mers la un post de radio cu autoturismul de serviciu, pentru a participa la o emisiune cu caracter preventiv, activitate care a fost aprobata de conducerea Inspectoratului General al Politiei Romane. In realitate, in cateva zile, cariera si viata mi-au au fost murdarite si distruse fara pic de discernamant tocmai de o persoana care are obligatia de a supraveghea justa aplicare a legilor. In acelasi timp, bulversata a fost si existenta membrilor familiei, parintilor si rudelor”, spunea Vasile Chelaru la momentul cand a dat in judecata Statul.

Acuzat ca a intervenit in dosarul violului unei adolescente

Dupa cum se arata in referatul cu propunerea de arestare preventiva intocmit de procurorul de caz, in sarcina lui Chelaru au fost retinute o infractiune de abuz in serviciu, cinci de instigare la infractiunea de delapidare si cinci de instigare la infractiunea de fals intelectual. Infractiunea de abuz in serviciu era legata de un dosar penal in care se efectuau cercetari pentru viol, lipsire de libertate si favorizarea faptuitorului si in care Chelaru era acuzat ca a dispus efectuarea unei expertize psihologice a adolescentei de 17 ani, ce fusese victima unui viol, astfel incat raportul expertizei sa fie in favoarea celor doi violatori. Asta in contextul in care numai procurorul de caz putea solicita o astfel de expertiza.

Tot in acelasi referat, procurorul de caz a prezentat si celelalte infractiuni de serviciu de care il acuza pe Chelaru, mentionandu-se ca seful Politiei Barlad „isi foloseste atributiile conferite de lege nu pentru a pastra si restabili ordinea de drept sau de a veghea la respectarea si aplicarea legii in institutiile publice, ci pentru a obtine diverse avantaje in interes personal, conferite tocmai de functia sa sau pentru a sprijini activitatea infractionala a unor persoane cu care se afla in relatii apropiate”. Concret, acesta era acuzat ca folosea masina de serviciu in interes personal, ca a cerut unui echipaj de politisti aflati pe teren sa mearga pe o strada din oras ca sa ii aduca masina personala, dar si ca i-a cerut secretarului politiei sa ii scoata la imprimanta doua foi, respectiv CV-ul fiului sau, pentru inscrierea la un examen etc.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.