Primaria Vaslui, in plan cu incasarile la bugetul local!

0
470

• La sfarsitul lunii septembrie, la finele termenului de plata a celei de-a doua transe a taxelor si impozitelor locale, municipalitatea vasluiana se poate lauda cu incasarea a 84% din suma totala propusa a fi atrasa la bugetul local in acest an. Efectul acordarii de facilitati la plata oferite persoanelor fizice si juridice prin scutirea de majorari de intarziere pentru cei care se achita de debitele restante existente la data de 31 decembrie 2018 ii face pe oficialii Primariei sa fie optimisti in ce priveste finalizarea acestui an cu un procent de incasare cel putin asemanator cu cel inregistrat anul trecut, 94%!

30 septembrie a fost ultima zi de plata a taxelor si impozitelor locale, fara penalitati, datorate de contribuabilii vasluieni pentru al doilea semestru al acestui an. Conform datelor furnizate de reprezentantii municipalitatii vasluiene, pana la aceasta data s-au incasat, din taxe si impozitele locale, 25,460 milioane lei, dintr-un total de 30,328 milioane lei prevazute la acest capitol bugetar, care reprezinta circa un sfert din bugetul de venituri ai Primariei municipiului. In continuare, conform programului de incasari lunare, pentru luna octombrie este prognozata a se incasa suma de 1,75 milioane de lei, din totalul de 4,8 milioane de lei ramas de incasat pana la sfarsitul acestui an. In ceea ce priveste totalul incasarilor din surse proprii, municipiul Vaslui se situeaza in trendul anului trecut, cand acestea au fost in procent de 94% din totalul propus a se atrage la bugetul local.

“Ca de fiecare data, cei mai multi contribuabili s-au achitat de obligatia platii impozitelor si taxelor datorate bugetului local, fapt pentru care le multumim. Ca in fiecare an, noi am structurat bugetul local al municipiului Vaslui bazandu-ne pe executia bugetara a anului trecut, in asa fel incat sa fie respectat programul de incasari lunare. De exemplu, pentru luna septembrie, am avut in vedere un program de incasari de 2,5 milioane lei, iar aceasta tinta a fost atinsa in totalitate. La acest lucru a contribuit si faptul ca am incercat sa pastram aceste taxe si impozite la nivelul minim prevazut de Codul fiscal, astfel incat sa nu-i impovaram excesiv pe vasluieni prin plata acestor obligatii fiscale. De exemplu, pentru anul 2020, nivelul taxelor si impozitelor locale, deja stabilite prin Hotarare de Consiliu Local inca din luna aprilie, va creste doar cu rata inflatiei pentru anul 2018, 4,6%, respectiv nivelul minim posibil prevazut de lege. Este posibil ca, pana la sfarsitul anului, recentele facilitati fiscale acordate celor care se achita de debitele restante, prin scutirea de majorari sau penalitati de intarziere, sa aduca un plus de incasari la bugetul local”, a explicat Eugen Bot, directorul economic al Primariei municipiului Vaslui.

Concret, aceste facilitati fiscale se refera la scutirea de penalitati de intarziere pentru debitele restante existente la finalul anului 2018, pentru persoanele fizice care achita obligatiile principale de plata pana la data de 31 decembrie 2019, respectiv, pentru persoanele juridice, daca acestea achita, pana pe 15 decembrie 2019, debitele restante inregistrate la data de 31 decembrie 2018 si obligatiile de plata pentru anul in curs.

In afara taxelor si impozitelor locale, o importanta sursa la acest capitol de venituri al bugetului municipiului Vaslui o reprezinta incasarea amenzilor de tot felul primite de contribuabilii vasluieni. Teoretic, la nivelul Primariei Vaslui, totalul amenzilor ramase de incasat se ridica la circa 11 milioane de lei, insa, multe dintre aceste amenzi au deja o vechime “istorica” sau sunt foarte dificil de incasat. De aceea, in buget sunt prinse, ca sursa de venit, in general doar circa 3 – 3,5 milioane lei, in acest an, suma propusa a fi incasata fiind de 3,8 milioane lei. “Activitatea de incasare a amenzilor este poate cea mai ampla. Zilnic primim zeci, sute de amenzi in debit si stingem alte amenzi, achitate. Cea mai mare problema cand este vorba de amenzi provine din faptul ca sunt foarte multe persoane sanctionate care nu pot fi executate silit, neavand bunuri in proprietate sau venituri urmaribile. Daca vorbim de cetateni din Republica Moldova care au si cetatenie romana si domiciliul in Vaslui, este chiar mai complicat, fiind vorba de amenzi considerate a fi primite de catre cetateni straini, asupra carora nu avem competenta, iar procedura de executare silita este foarte complicata si greoaie! Totusi, chiar si in aceste conditii, pana acum am reusit sa incasam circa 67% din ceea ce ne-am propus pentru anul 2019, la acest capitol”, a declarat Eugen Bot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.