Motorina subventionata si pentru Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Pajisti Vaslui

0
462

• In sedinta Guvernului din data de 2 octombrie 2019 a fost aprobata Hotararea de modificare a HG nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura, prin acordarea acestui ajutor si institutelor sau statiunilor de cercetare-dezvoltare. Intre unitatile care vor putea beneficia de acest ajutor de stat, deloc mic, se numara si Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Pajisti Vaslui, care, pe cele 253,5 ha de teren pe care il mai are in exploatare, creeaza, testeaza si inregistreaza noi soiuri de plante pentru imbunatatirea calitatii pajistilor si fanetelor. Aici, prin munca Doinei Silistru, cercetator principal gradul I, si a echipei sale, au fost create si omologate nu mai putin de 8 noi soiuri de plante destinate refacerii pajistilor, 5 dintre ele fiind deja brevetate.

“Prin acest act normativ se completeaza lista beneficiarilor schemei de ajutor de stat ce vizeaza institutele/statiunile de cercetare-dezvoltare, eliminandu-se astfel situatiile discriminatorii privitoare la institutele care au ca obiect de activitate testarea si inregistrarea soiurilor la accesarea schemei de ajutor, incepand cu anul 2020. De asemenea, va creste suma alocata pentru plata ajutorului de stat in anul 2019, de la 580.000.000 lei la 595.606.000 lei. Aceste modificari vizeaza includerea institutelor care au ca obiect de activitate testarea si inregistrarea soiurilor in categoria beneficiarilor schemei de ajutor de stat prin reducerea accizei la motorina utilizata si completarea resurselor financiare necesare pentru plata ajutorului de stat aferent perioadei aprilie-iunie 2019. Impactul financiar este de 15.606.000 lei si se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2019”, se arata in comunicatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Intre unitatile care, incepand chiar din acest an, vor beneficia de acest ajutor de stat se numara si cele doua statiuni din judetul Vaslui, Statiunea de Cercetare – Dezvoltare Pajisti Vaslui si Statiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Combaterea Eroziunii Solului „Mircea Motoc” Perieni, ambele pe un trend ascendent, dupa reorganizarea lor, in 2015, prin trecerea lor in subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu – Sisesti”. Cel putin in cazul statiunii vasluiene, ajutorul de stat pentru motorina folosita in agricultura este bine venit, cu atat mai mult cu cat unitatea are inca in exploatare 253,54 ha de teren, suprafata care, desi pe un sfert pe cat avea la inceputul anilor 90, este folosita la maximum, pentru crearea, testarea si inregistrarea de noi soiuri de plante destinate imbunatatirii calitatii pajistilor si fanetelor. Rezultatele cercetarii de la Vaslui sunt puse la dispozitia societatilor agricole, fermelor si producatorilor individuali, dar si UAT-urilor care doresc refacerea si infiintarea pajistilor, reabilitarea terenurilor degradate cu fertilitate scazuta, cu obtinerea de masa verde superioara cantitativ si calitativ. Deja, acestia au la dispozitie noi soiuri de graminee si leguminoase perene dezvoltate la Statiunea de Cercetare – Dezvoltare Pajisti Vaslui, acolo unde, prin munca Doinei Silistru, cercetator principal gradul I, si a echipei sale, au fost create si omologate nu mai putin de 8 noi soiuri de plante destinate refacerii pajistilor, 5 dintre ele fiind deja brevetate.

Cat priveste ajutorul de stat la motorina de care vor beneficia, acesta se acorda prin rambursarea diferentei dintre acciza standard si acciza redusa aplicata la motorina folosita in agricultura, atat in domeniul vegetal si cel zootehnic, cat si in domeniul imbunatatirilor funciare, inclusiv pentru irigatii. Pretul platit beneficiarilor pentru motorina folosita in agricultura sau in sistemul de imbunatatiri funciare, pentru anul 2019, este de 1,8959 lei/litru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.