MIZELE PROIECTULUI ROMANESC PENTRU REPUBLICA MOLDOVA

0
2193

Subiectul pe care tin sa-l abordez acum vine in continuarea analizelor intreprinse prin declaratiile prezentate recent in Senat. In prima a fost vorba despre indemnul Rezolutiei Parlamentului European din 19 septembrie curent ca Romania sa insiste cu mai mult curaj si perseverenta asupra anularii consecintelor nefaste ale Pactului Ribbentrop-Molotov. Al doilea subiect s-a referit la Acordul de Procentaj convenit la betie de Churchill si Stalin la 9 octombrie 1944 prin care Romania si intreaga Europa de Est au fost cedate lui Stalin, ceea ce in realitate insemna ocuparea si transformarea lor in colonii sovietice.

S-ar putea ca insistentele noastre pe aceste subiecte istorice sa apara, in opiniile unora, drept rupte de realitate. Agitatia cvasi-generala survenita in urma schimbarii guvernarii, campania alegerilor prezidentiale care-si ia avant, lupta pe viata si pe moarte a partidelor pentru controlul puterii politice in stat par mult mai incitante si mai vandabile.

Nu zic nu. Insa, daca am privi aceste turbulente cu incetinitorul, am putea vedea ca multe din cauzele care provoaca si grefeaza luptele de azi, provin direct din cele 90 de procente, pentru controlul Romaniei, date cu 75 de ani in urma de Churchill lui Stalin, care in realitate au insemnat toate 100 de procente. Iar ingrijorarea cea mare este ca epicentrul framantarilor geopolitice din Estul Europei a fost si ramane a fi Romania.

Cum putem anihila efectul celor 90 de procente ale lui Churchill date lui Stalin? Idei sunt multe si o singura solutie – sa punem educatia (civica, democratica, identitara) in fruntea tuturor prioritatilor, sa crestem o generatie de cetateni conectata la sursele universale ale cunoasterii si dezvoltarii.

Oricat am face abstractie de procesele reale care au loc in Republica Moldova (caci in aceasta zona afectata de Pact vrem sa ajungem,) incercand sa le omitem cu grija, invocand obligatia respectarii independentei si suveranitatii acestui stat, trebuie sa stim ca cei care vor sa mentina in continuare efectele Pactului si care, in fapt, sunt adversarii nostri geopolitici, nu respecta aceste reguli si desfasoara actiuni de transformare a zonei intr-un stat-satelit al vesnicului adversar geopolitic de la Est. Obiectivul acestuia este transformarea Republicii Moldova in zona tampon intre Vestul european si romanesc si Estul rusesc.

Recursul la federalizare ori de acordare a unui statut special zonei transnistrene ocupate, ceea ce este acelasi lucru, sunt obiective spre care Moscova se misca pas cu pas si consecvent. Nu fara succes, am vrea sa subliniem. Instalarea in functia de sef al statului a anti-romanului si anti-europeanului filorus Dodon este ca si cum Tiraspolul separatist si-ar fi transferat o parte din atributele sale administrative catre Chisinau.

Esenta acestei activitati subversive este demonizarea Romaniei, a Uniunii Europene, a Occidentului, iar rezultatele pot fi citite deja in sondaje. Ele demonstreaza o distorsionare grava de viziuni, de optica, de atitudine. Populatia este indusa in eroare, este manipulata sa-si indrepte sperantele inspre sursa dezastrelor si sa respinga mana care le da ajutor si le aduce salvarea.

Coruptia guvernelor si saracia provocata de acest flagel sunt aliate extrem de eficiente ale activitatii de dezmembrare hibrida a Republicii Moldova. Generatia tanara, segmentul de populatie cel mai sensibil, nu rezista si paraseste republica, netezind calea patrunderii din ce in ce mai adanci la putere a molimei politice separatiste.

Daca lucrurile se vor misca in acelasi sens cu aceeasi viteza, nu este departe ziua in care Republica Moldova, fosta Basarabie istorica, parte componenta a Romaniei, va fi transformata in cap de pod de lansare a diverselor atacuri impotriva Romaniei. Prototipuri de acest gen exista deja si functioneaza. Pe linie politica, este Presedintia Republicii Moldova, pe cea mediatica – divizia ruseasca de propaganda Sputnik cu statul major dislocat la Chisinau, pe linie confesionala – armata a 15-a a Bisericii ruse a Chisinaului si a asa-zisei a intregii Moldove.

Nu descriu scenarii futuriste pe teme horor. Vorbesc despre lucruri care reflecta situatia din Republica Moldova. Faptul ca, in adunari patriotice lacrimogene, ne lasam coplesiti de sintagma Republica Moldova – cel de-al doilea stat romanesc foarte curand ar putea sa ne provoace o cumplita dezamagire.

Concluzia la care vrem sa ajungem este ca Romania trebuie sa-si schimbe intregul concept asupra relatiilor cu Republica Moldova. Ele necesita a fi scoase din cardasia relatiilor de partid, care, in mare parte, au provocat actuala stare. Relatiile trebuie dezvoltate la nivel de stat si consfintite la nivel european. Este timpul ca ele sa fie incluse intr-un proiect de tara al carui obiectiv sa urmareasca, in definitiv, inlaturarea consecintelor Pactului odios. Romania ar trebui sa se implice mult mai activ in solutionarea acestei probleme la nivel international. Astfel, ar putea contracara proiectele initiate si promovate de Rusia prin cancelarii europene cu gandul lupului viclean, mascat sub blana de oaie, de federalizare a Republicii Moldova sub cantecul mieros de solutionare pasnica a conflictului transnistrean.

Vremurile se schimba, dar naravurile ba, spune un proverb stramosesc. Nu trebuie sa admitem ca pamantul romanesc al Republicii Moldova sa cada victima altor trocuri de teapa celui dintre Churchill si Stalin. De data aceasta dintre Rusia si Germania, de exemplu, care se zvoneste ca ar fi gata, desigur – in numele pacii in Europa, sa bifeze pe un acord secret – servetel de masa – urmatoarele: Republica Moldova este 90 la suta interes rusesc; 10 la suta – interes occidental, fara niciun dram de interes romanesc.

Magistra istorie ne ofera lectii pentru a evita dezastrele, si nu pentru a le repeta la nesfarsit.

Ion Hadarca, senator de Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.